Neovisni novinarski portal
31.10.2020.
narodno zdravlje / otpad
Marišćina: Koncentracija dvadesetak utvrđenih kemijskih spojeva prekoračuje granične vrijednosti, neki su i kancerogeni

Marišćina:
Koncentracija dvadesetak utvrđenih kemijskih spojeva prekoračuje granične vrijednosti, neki su i kancerogeni

 Marišćina, centar za gospodarenje otpadom Primorsko-goranske županije u zaleđu Rijeke, zbog čijeg su smrada nebrojeno puta prosvjedovali stanovnici okolnog Viškova, ispušta u zrak čitav niz kemijskih spojeva koji prekoračuju granične vrijednosti, od kojih su neki i kancerogeni. Pokazali su to rezultati izvanrednog ispitivanja koje je naručio Ekoplus, većinski županijsko poduzeće koje upravlja tim županijskim centrom za gospodarenje otpadom, a na dvjema odlagališnim plohama i dvama postrojenjima Marišćine proveo Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

Na jednoj mjernoj jedinici unutar kontroverznog Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina utvrđeno je prisustvo čak 116 kemijskih spojeva, od kojih njih 18 prelaze dopuštene granične vrijednosti odnosno blizu su praga. Dvanaest od tih 18 spojeva prelazi granične vrijednosti izloženosti, što znači da ih je više od prosječne koncentracije tih tvari u zraku na mjestu rada iznad koje radnik za vrijeme rada u osmosatnoj smjeni ne bi smio biti izložen. Graničnu vrijednost izloženosti prelazi uz ostale spojeve i benzen, tvar povezana s povećanim rizikom od razvoja limfnog i hematopoetskog karcinoma, akutne mijeloične leukemije i kronične limfocitne leukemije. U mjeri većoj od dopuštene izmjereno je i prisustvo potencijalno kancerogenog etilen diklorida kao i etilen oksida povezanog s povećanim rizikom od leukemije, raka  želuca, raka gušterače i ne-Hodgkinova limfoma, a povećana je i vrijednost potencijalnog profesionalnog kancerogena vinil klorida. Veće od granične vrijednosti izloženosti i veće od kratkotrajne granične vrijednosti izloženosti,  dakle maksimalne koncentracije tvari kojoj radnik može biti izložen najviše 15 minuta i to najviše četiri puta za vrijeme smjene s pauzama od sat vremena između izloženosti, izmjerene su vrijednosti četiri kemijska spoja, među njima i kancerogenog formaldehida.

Foto: Ekoplus

Na toj je mjernoj postaji zabilježena koncentracija još dva kemijska spoja blizu graničnog praga, dok na drugom postrojenju od 53 prisutna kemijska spoja izmjerene vrijednosti pet spojeva prekoračuju granične vrijednosti izloženosti, među njima i kancerogeni benzen i vinil-klorid. Mjerilo se i na vanjskim lokacijama Marišćine, na odlagališnim plohama, i izmjereno da graničnu vrijednost izloženosti prelaze koncentracije halotana, benzaldehida, 2-metioksietil acetata i fozgena, dok je granična vrijednost kancerogrenog benzena blizu graničnog praga. Zbog konstante izloženosti svim tim spojevima Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije preporučio je radnicima ŽCGO Marišćina nošenje zaštitnih maski s filtrima, zaključio da bi skup velikog broja kemijskih spojeva trebalo učestalo kontrolirati, svaka dva do tri mjeseca, te predložio mjerenje na sedam lokacija, a na jednoj unutarnjoj i ispitivanje lebdećih čestica u zraku.

Foto: Ekoplus

Rezultati mjerenje uznemirili su okolno stanovništvo, a članovi njihovog Kriznog eko stožera Marišćina zatražili su hitno zatvaranje centra za gospodarenje otpadom dok se ne postignu uvjeti za siguran rad radnika i dok se ne riješe svi tehnološki problemi postrojenja i utjecaj na okoliš i stanovništvo.  Traže nadzor svih inspekcijskih tijela i da Primorsko-goranska županija kao većinski vlasnik Ekoplusa osigura sredstva za testiranje lokalnog stanovništva kako bi se dokazalo truju li ih kemijski spojevi s Marišćine ili im samo nesnosno smrde.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI