Neovisni novinarski portal
19.4.2024.
izborište
Ilustracija: Preneraženi kanadski los

Loše vijesti za HDZ i satelite i Škorino jato:
U Kanadi se neće moći glasati

Ilustracija: Preneraženi kanadski los

Loše vijesti za HDZ i satelite, Škorino jato i ostale naglašeno desne političke opcije: prema dostupnim informacijama, Kanada je zasad jedina država u kojoj je izvjesno da se neće održati izbori za Hrvatski sabor, raspisani za 5. srpnja, potvrdilo je u ponedjeljak Hini Državno izborno povjerenstvo (DIP).

Zašto je to loše po HDZ i slične? Pa zato jer se, zna se, tamo u pravilu glasa za tu stranku i ostale koji se predstavljaju kao ‘domoljubi’. Prekooceanski Hrvati pak, pokazalo se, često baš i nemaju baš najbolji pregled političkih zbivanja u domovini, pa njihovi glasovi uglavnom već trideset godina idu HDZ-u i partnerima. Naime, prema dostupnim podacima iz arhive Državnog izbornog povjerenstva na parlamentarnim izborima 2016. godine u Kanadi je najviše glasova dobio HDZ – 77,03% (312 glasova), a iza njega Nezavisna lista koju je vodio Željko Glasnović – dobio je  16,79%, odnosno 68 glasova.

Željko Glasnović (Foto: HINA/ Denis CERIĆ)

Naime, hrvatsko veleposlanstvo u Kanadi u nedjelju je izvijestilo da se zbog pandemije koronavirusa u toj državi neće moći održati glasovanje na parlamentarnim izborima 4. i 5. srpnja.

Hoće li s popisa 50-ak država u kojima su se ranije provodili izbori otpasti još neka, pouzdano će se znati nakon 20. lipnja.

“DIP će do 20. lipnja putem Ministarstva vanjskih i europskih poslova prikupiti sve potrebne suglasnosti za održavanje izbora, te na temelju toga donijeti rješenja o određivanju biračkih mjesta u diplomatsko-konzularnim predstavništvima u državama koje su odobrile provedbu izbora, a nakon toga na ta biračka mjesta dostaviti izborni materijal“, odgovorio je DIP Hini na upit kada će se znati konačan popis država u kojima će se izbori moći održati.

Na zadnjim izborima glasovalo 680 birača

Na zadnjim izborima za Sabor, 2016. godine, u Kanadi je ukupno glasovalo 680 birača.

Ilustracija: Preneraženi kanadski los

“U registru birača nalazi se 8199 hrvatskih državljana s prebivalištem u Kanadi. Na izborima 2016. aktivno su se registrirala 682 birača, prethodnu registraciju obavilo njih 290, a  potvrde preuzelo 98, što je ukupno 1070. Za liste 11. jedinice (inozemstvo) glasovalo je 412 birača, a za liste deset izbornih jedinica u Hrvatskoj njih 268, iz čega proizlazi da ih je ukupno glasovalo 680”, navodi DIP.

Na pitanje što ako još neke države postupe poput Kanade i hoće li tu utjecati na ustavnost izbora, Povjerenstvo odgovara kako je ono tijelo za provedbu izbora, koje ne odlučuje o datumu izbora, niti može utjecati da države daju suglasnost za provedbu.

Ustavnost i zakonitost izbora nadzire Ustavni sud, podsjeća DIP.

Čarter avionska flota

Birači iz Kanade ipak mogu ostvariti svoje biračko pravo.

Mogu, recimo, glasati u susjednoj SAD, ako pak D. Trump i tamo ne objavi neko izvanedno stanje.

Ili u domovini Hrvatskoj.

Dakako, preduvjet je da lete avioni ili pak da već sad krenu brodom prema Hrvatskoj.

“U slučaju da pojedina država ne da suglasnost za provedbu izbora, naši državljani (koji žive u toj državi) mogu svoje biračko pravo ostvariti jedino u nekoj od susjednih država gdje će se izbori provesti ili u Hrvatskoj, ako se u njoj zateknu na dan izbora”, kaže DIP.

Tako bi ‘domoljubi’ ovaj put mogli ostati bez 600-ak glasova, osim ako ne prirede nešto nalik organiziranom autobusnom prijevozu iz Srbije u Hrvatsku na dane izbora, no ovaj put bi to trebala biti čarter flota sa šest, sedam aviona koji bi letjeli od Kanade do Hrvatske i nazad.

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI