Neovisni novinarski portal
24.1.2021.
zanimljivi projekti
Foto: TRIS/A.Tešić

Iskoristi priliku:
Podijeljene sadnice za poticaj i praksu osposobljenim kninskim poljoprivrednicima

Foto: TRIS/A.Tešić

Sadnice voća, povrća i ljekovitog bilja koje će zasaditi u svojim dvorištima, na imanjima ili balkonima, tko već kakvom infrastrukturom raspolaže, dobili su friško osposobljeni voćari, vrtlari, vinari i vinogradari sa kninskog područja, njih dvadeset i troje dugotrajno nezaposlenih i marginaliziranih koji su u okviru projekta ‘Iskoristi priliku’ stekli nova znanja i vještine kako bi se lakše zaposlili ili pokrenuli svoj OPG. Projekt koji smo na ovim stranicama pozorno pratili i o provedbi izvještavali financiran je iz Europskog socijalnog fonda, nositelj mu je splitska udruga Zdravi grad, a partner kninska Eko Krka. Dugotrajno nezaposleni i marginalizirani dobili su nedavno verificirane diplome, a danas i sadnice.

Jedna od dvadeset i troje polaznika i polaznica edukacije za poljoprivredna zanimanja mlada je Kninjanka Maja Bodon. Završila je već ranije studij prehrambene tehnologije, bila dugo bez posla i iskoristila priliku osposobiti se za vinarku i vinogradarku. Nema dugo da su se ona i životni joj partner, oboje odrasli na asfaltu,  odlučili preseliti na selo i pokrenuti svoj OPG.

Foto: TRIS/A.Tešić

-Ovo nam je dobro došlo da se još malo uputimo u sve to i da nas potakne da što prije otvorimo. Nismo se prije bavili poljoprivredom, oboje smo odrasli u gradu, otišli smo u neznanju na selo, tako da se učimo u hodu. Sadnja vinograda će malo pričekati, ali zasadili smo baštu, standardno naše povrće, a uzeli smo i krave, s tim smo prvo krenuli. Danas nam dijele sadnice, potiču nas da se bavimo time. Uzela sam breskvu, jabuku, lozu, lavandu,  ružmarin i lovor. Zahvalila bih se što su nas potakli i što nam i dalje pomažu i sugeriraju nam što dalje da radimo – rekla nam je Maja Bodon koja je jutros došla po svoje sadnice.

Kako se snašao tko od dvadeset i troje diplomiranih , je li se tko od njih zaposlio, pratiti  će njihovi mentori, kaže nam Katarina Šostar, asistentica na projektu, zaposlena u kninskoj udruzi Eko Krka, kao i to da je nakon podjele sadnica u planu još i izrada priručnika sa osnovama svega onoga što su naučili, koji im ostaje za uspomenu i da se po potrebi podsjete.

Foto: TRIS/A.Tešić

-Projekt je započeo krajem 2018.  i traje do kolovoza ove godine. Ovo je samo jedna od aktivnosti koje smo imali u sklopu projekta u kojem smo radili sa marginaliziranim skupinama i jačali njihove kapacitete na tržištu rada. Sadnice dijelimo svima koji su prošli edukaciju da bi na neki način u svom dvorištu imali praksu i da bi konkretno iskoristili ono što su naučili na edukacijama – objasnila nam je asistentica na projektu Katarina Šostar.

Ima među diplomiranim poljoprivrednicima i onih koji nemaju svoj komad zemlje pa će sadnice zasaditi na balkonu ili ih nekome pokloniti, a bude li potražnje za njihovim novim zanimanjima novostečena voćarsko-vinogradarsko-vinarsko-vrtlarska znanja i vještine potvrđena međunarodno priznatom diplomom, brusit će, nadamo se uskoro, u poljoprivrednom sektoru.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI