Neovisni novinarski portal
18.9.2020.
hrvatsko novinarsko društvo / MEDIJI
HND poručuje premijeru Plenkoviću: Ne optužujte novinare, odgovorite na njihova pitanja!

HND poručuje premijeru Plenkoviću:
Ne optužujte novinare, odgovorite na njihova pitanja!

HDZ- ova  vlast ima loš običaj za sve što im po zlu krene optuživati oporbu i – medije. Hrvatsko novinarsko društvo  stoga je javno pozvalo predsjednika Vlade Andreja Plenkovića da prestane s nedopustivim optuživanjem novinara koji samo rade svoj posao kad postavljaju legitimna pitanja na koja je premijerova dužnost i obaveza odgovoriti.

U priopćenju HND-a, koje potpisuje predsjednik Društva Hrvoje Zovko, se navodi:

-Premijer Plenković je u utorak otvoreno optužio novinara N1 Televizije Hrvoja Krešića da agitira za oporbu nakon što ga je kolega pitao hoće li otići u samoizolaciju s obzirom na to da je otkriveno kako je bio u kontaktu s tenisačem Novakom Đokovićem, jednim od zaraženih koronavirusom tijekom teniskog turnira u Zadru. U srijedu se, pak, krajnje neprimjereno ponio prema novinarki 24 sata Nikol Zagorac, također ne odgovorivši na njezino pitanje.  

Podsjećamo kako ovo nije prvi put da predsjednik Vlade Andrej Plenković docira i javno optužuje novinare i medije koji propituju njegov rad i postupke. Optuživao nas je da vodimo “hibridne ratove”, tijekom afere “Agrokor” govorio nam da radimo po instrukcijama, našim kolegicama poručivao kako su “slatke”, podučavao nas kako da radimo svoj posao… Takvi postupci predsjednika Vlade nedostojni su funkcije koju obnaša i još jedan dokaz da političari u Hrvatskoj, iz koje god političke opcije dolazili, ne razumiju smisao i važnost novinara i medija. Novinari ne rade ni za vlast ni za oporbu, nego rade isključivo u interesu javnosti- ističe se i priopćenju.

– HND razumije kako politički protivnici u izbornoj kampanji, u želji da pridobiju glasove birača, ne biraju sredstva da bi jedni druge diskreditirali, ali ne prihvaća napade i optužbe na naše kolegice i kolege, koji samo rade svoj posao.

Podsjećamo kako su HND i Sindikat novinara Hrvatske lani nakon niza seksističkih ispada zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića prema našim kolegicama pokrenuli akciju “Samo odgovorite na pitanje”. Taj poziv i dalje vrijedi za sve političke aktere, a time i za trenutno najmoćnijega među njima– stoji u priopćenju HND-a .

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI