Neovisni novinarski portal
19.3.2024.
hadeze / izborište / POLITIKA
HDZ objavio nositelje lista u svih 11 izbornih jedinica : Plenkovićevih jedanaest jahača Apokalipse

HDZ objavio nositelje lista u svih 11 izbornih jedinica :
Plenkovićevih jedanaest jahača Apokalipse

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković objavio je danas tko su ljudi na koje se u ovoj kampanji oslanja, s kojima se nada na izborima pobijediti i zadržati vlast. Prevelikih iznenađenja nema, osim da među ključnih deset imena koja nose izborne liste HDZ-a, ipak, nema Damira Krstičevića.  Zanimljivo je da listu u 9. izbornoj jedinici nosi ministar uprave Ivan Malenica u čijem je resoru Josipa Rimac bila državna tajnica, ali kako to i inače biva, mladi, friški ministar o tome ne zna ništa… A ako se netko brinuo za političku sudbinu Marijane Petir ili Daria Hrebaka, sada može biti miran jer je šef HDZ-a izrijekom napomenuo da će oboje biti zbrinuti u odabranom HDZ-ovom društvu…

Nositelje lista HDZ-a u svih deset izbornih jedinica kod kuće i jednoj u “dijaspori”, utvrdilo je danas Predsjedništvo i Nacionalno vijeće stranke. O tome “postignuću” je Plenković osobno, odmah izvijestio javnost na društvenim mrežama.
Redom, liste HDZ-a za srpanjske parlamentarne izbore će nositi Andrej Plenković ( 1. ), Gordan Jandroković ( 2. ), Žarko Tušek ( 3. ), Ivan Anušić ( 4. ), Zdravko Marić ( 5. ), Davor Božinović ( 6. ), Tomo Medved ( 7. ), Oleg Butković ( 8. ), Ivan Malenica ( 9. ), Vili Beroš ( 10. ), i Zdravka Bušić ( 11. )

Plenković i Kustić desno) u Gospiću nedavno- foto HDZ

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković nakon sjednice Predsjedništva stranke kratko je izjavio da će 15. lipnja liste biti u cijelosti definirane i usvojene te objavljena ostala imena koja će biti na njima, dok će stranka izborni program donijeti 8. lipnja.

Nije krio da je na sjednici Predsjedništva bilo govora i o bivšoj državnoj tajnici Josipi Rimac koja se našla u središtu koruptivne afere ( vjetroelektrana Krš-Pađene i poticaji u poljoprivredi ). Osim što Predsjedništvo najoštrije osuđuje sve aktivnosti za koje se inkriminira skupina članova HDZ-a s Josipom Rimac na čelu, Plenković ističe kako smatraju da za takve ljude nema mjesta u stranci. No, protiv svih koji su u aferu involvirani, stegovni postupak pokrenut će njihove županijske organizacije i izgledno je da će biti isključeni iz HDZ-a jer, kako je rekao Plenković, “ne želimo da neodgovorno ponašanje pojedinaca koji to nisu činili u ime stranke nego u svoje ime i za svoju korist, utječe na sliku HDZ-a “.

Objasnio je i izostanak Damira Krstičevića s čelnog mjesta u 10. izbornoj jedinici, koju je preuzeo ministar zdravstva Vili Beroš ne bi li se kapitalizirala njegova “korona- popularnost” stečena u Nacionalnom kriznom stožeru. Potvrdio je da u ovim izborima Krstičević neće predvoditi listu, a čini se da je ministar obrane i konačno objesio svoje političke kopače o klin.

Zanimljivo je da liste nosi svega šest članova Vlade od njih ukupno 24 ( s premijerom), a realno govoreći sve iznad toga za predsjednika stranke bio bi visoki rizik, jer kako je krenulo,  tko zna tko sve kakav rep vuče za sobom, i sva sreća da je mandat ove neslavne vlade na kraju, jer da je pred vladom makar nekoliko mjeseci Plenković bi mogao ostati sam…

Jedni odlaze, ali drugi dolaze, poručio je na svoj način Plenković, najavljujući kako će na listama HDZ-a biti mjesta i za Marijanu Petir, eurozastupnicu koja se razišla s matičnim HSS-om, ali i za bjelovarskog gradonačelnika Daria Hrebaka ( HSLS ).

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI