Neovisni novinarski portal
15.1.2021.
građani u politici
Foto: Hina/Tomislav Pavlek, izvor: Hrvatski sabor, Dan otvorenih vrata Sabora, ilustracija

Gong:
Uvažite naše pravo glasa i između izbora!

Foto: Hina/Tomislav Pavlek, izvor: Hrvatski sabor, Dan otvorenih vrata Sabora, ilustracija

Koliko je vladajućima između dvaju izbora stalo do mišljenja, želja i potreba građana zorno pokazuju podaci da je više od 20 posto zakona u posljednjem sazivu Sabora doneseno bez javnog savjetovanja, da je samo 29 posto savjetovanja trajalo 30 i više dana i da ih je najviše otvoreno u kolovozu kada više nego o bilo čemu drugom razmišljamo o godišnjem odmoru.

Do tih su za demokraciju poražavajućih rezultata došli u Gongu, analizirajući proceduru donošenja zakona koje je donio deveti saziv Sabora, usporedbom podataka Parlametra, Gongove platforme za praćenje rada Hrvatskog sabora, i državnog portala eSavjetovanje. Savjetovanje s javnošću u demokratskim je društvima jednostavan i svakom građaninu i građanki dostupan mehanizam sudjelovanja u odlukama vlasti, a ujedno i pokazatelj u kojoj mjeri vlasti uvažavaju mišljenje svojih građanki i građana između izbora.

Savjetovanje s javnošću, kako je to regulirano Zakonom o pravu na pristup informacijama, u pravilu bi trebalo trajati 30 dana, uz iznimke u izvanrednim uvjetima radi kojih nije moguće provesti savjetovanje u zakonskom roku, a Gong primjećuje da se izvanredni uvjeti tumače vrlo različito jer nigdje nisu jasno definirani.  Savjetovanje o minimalnoj plaći trajalo je tako šest dana, a najkraće – samo pet dana, analiziraju u Gongu, bilo je otvoreno savjetovanje o dopunama Zakona o odlikovanjima i priznanjima RH. Iz Gongove analize proizlazi i to da brojem savjetovanja koja traju do deset dana prednjači Ministarstvo financija.

Podsjećaju u Gongu i da je Lex Agrokor ili Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku donesen bez savjetovanja s javnošću, iako se radilo o mogućem kolapsu kompanije o kojoj ovise desetine tisuća radnih mjesta, kao i to da je Lex Agrokor pisala grupa privatnih konzultanata koji su kasnije, na temelju njega, angažirani na milijunskim poslovima u Agrokoru.

Foto: Hina/Tomislav Pavlek, izvor: Hrvatski sabor, Dan otvorenih vrata Sabora, ilustracija

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI