Neovisni novinarski portal
20.4.2024.
EKOLOGIJA / eu / VODA
Foto: TRIS/A.Tešić. ilustracija

EU nije popustila pod pritiskom industrijskih lobija, neće mijenjati ambiciozni i snažni okvir o zaštiti voda

Foto: TRIS/A.Tešić. ilustracija

Radosna vijest za očuvanje europskih rijeka, jezera, podzemnih vodnosnih slojeva i vlažnih staništa  stiže iz Bruxellesa – administracija Europske unije nije popustila pod pritiskom industrijskih i drugih lobija i odlučila je da neće mijenjati ambiciozni i snažni zakonodavni okvir Europske unije o zaštiti voda – Water Framework Directive (WFD). O toj je radosnoj vijesti ovdašnju javnost informirala udruga za zaštitu prirode Biom u kojoj se nadaju da će implementacija rečene direktive ojačati u Hrvatskoj, posebno kada je u pitanju ocjena utjecaja zahvata koji se planiraju na vodama.

Water Framework Directive (WFD), podsjećaju u Biomu, jedna je od najambicioznijih i najcjelovitijih legislativa na području okoliša koja cilja da sav europski ekosustav svježe vode ozdravi najkasnije do 2027. godine. Navode u Biomu i to da je u zdravom stanju trenutno tek 40 posto svježe vode te da si je Europska unija zadala ambiciozan cilj kako bi čuvala svoje vodne resurse i osigurala da se Europa može prilagoditi na klimatske promjene. Europska je komisija, točnije njen povjerenik za okoliš, ocean i ribarstvo Virginijus Sinkevičius, objavila da snažni zakonodavni okvir Europske unije o zaštiti  voda ipak neće biti izmijenjen.

-Odluka je pristigla šest mjeseci nakon što je zaključeno da je zakon primjeren svrsi, te nakon dvije godine evaluacijskog procesa tijekom kojeg je više od 375.000 građana zahtijevalo da zakon ostane u svojem sadašnjem obliku i da ga njihove vlade u potpunosti primjene.  No, države članice slabo implementiraju direktivu i politička volja da se zakon sprovede u djelo je slaba. Dakako, bilo je također i dosta pritiska da se oslabi legislativa, u čemu su sudjelovali i industrijski lobiji, poput, primjerice, pisma koje je 27. veljače ministru zaštite okoliša Tomislavu Ćoriću poslala lobistička organizacija BusinessEurope – kažu u Biomu i zaključuju da je sada jasno da ne smije biti daljnjih odugovlačenja od strane država članica i da se implementacija treba ubrzati kako bi se ciljevi dosegnuli najkasnije do 2027. godine.

Nadaju se u Biomu da će implementacija direktive u Hrvatskoj biti jača, posebno kada je u pitanju ocjena utjecaja zahvata koji se planiraju na vodama te podsjećaju da je javna potpora direktivi o zaštiti voda bila golema i da je pismo poslano krajem prošle godine Europskoj komisiji potpisalo gotovo 6.000 znanstvenika i naglasilo ključnu ulogu tog dokumenta u zaustavljanju pada bioraznolikosti svježih voda.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI