Neovisni novinarski portal
28.1.2021.
narodno zdravlje / šibenik
Tomislav Ninić, ravnatelj šibenskog “Cvjetnog doma” o proboju virusa: Vjerovali smo da smo izbjegli zarazu, redovito provodili testiranja, ali, virus je ipak ušao u Dom

Tomislav Ninić, ravnatelj šibenskog “Cvjetnog doma” o proboju virusa:
Vjerovali smo da smo izbjegli zarazu, redovito provodili testiranja, ali, virus je ipak ušao u Dom

Šibenski Dom za starije i nemoćne osobe, simboličnog naziva “Cvjetni dom”,  s oko 300 štićenika, nakon dva i pol mjeseca uspješnog odoljevanja proboju koronavirusa, danas ima prvog zaraženog korisnika . Loša je to vijest i za šibenski dom i za Šibensko-kninsku županiju koja je deset dana bila bez novooboljelih, ali i za Nacionalni krizni stožer, jer ovog trenutka nitko ne može pretpostaviti kako će se zaraza u domu dalje širiti i hoće li se uspjeti suzbiti. Kako je jutros priopćio Županijski stožer Civilne zaštite, u toku su epidemiološki izvodi u Domu i provode se nova testiranja zaposlenika i štićenika ustanove.

Ravnatelj “Cvjetnog doma” Tomislav Ninić iskreno priznaje kako je već dva i pol mjeseca u strahu hoće li koronavirus pogoditi i njegov dom, a kad je već toliko vremena prošlo, odnedavno je, kaže, počeo optimistički vjerovati da su zarazu izbjegli.- I onda, evo ga, krenulo je…- reći će razočarano. Ninić tvrdi da su postupali striktno prema svim propisanim epidemiološkim mjerama, a od 28. veljače uvedena je i zabrana svih posjeta korisnicima Doma. Redovito su testirani zaposlenici, dosad su uzeta 142 brisa, nekima i po dva puta, iako  nitko nije imao nikakvih simptoma. Upravo su se pripremali, ističe ravnatelj, testirati i drugu grupu djelatnika koji su sada preuzeli posao jer su zaposlenici podjeljeni u dvije grupe. Bez obzira na preporuke Nacionalnog stožera da se testiraju svi koji imaju simptome, u šibenskom “Cvjetnom domu” testiranja su provodili i bez ikakvih simptoma.

-Testirano je i 40 korisnika, a uzimali smo briseve svakom štićeniku čim bi imao i jednu jedinu crticu iznad 37 stupnjeva tjelesne temperature. Zaista smo sve radili po “PS”-u, ali, ipak nismo uspjeli izbjeći zarazu- žali se Ninić i dodaje kako su odmah u Dom stigli epidemiolozi i uzimaju briseve i zaposlenika i štićenika kao i svih njihovih kontakata. Bit će testirani i oni koji su predali smjenu drugoj ekipi.

U “Cvjetnom domu” je, inače, kapacitet 314 korisnika, ali zbog Covida -19 zadnja tri mjeseca nisu se primali novi štićenici, pa je njihov broj pao na 299.

– Nismo htjeli primati nove korisnike kad bi netko umro baš zato da bi imali slobodan prostor za izolaciju štićenika ako netko od njih dobije temperaturu i bude zaražen. Trenutno imamo šest ljudi u izolaciji jer smo odmah izolirali svakog korisnika koji je zbog zdravstvenih tegoba bio u bolnici. Ovog trenutka nitko nema povišenu temperaturu- kazao nam je ravnatelj Doma.

Prva zaražena štićenica ( rođena 1930. ) je imala dva dana neznatno povišenu temperaturu, a danas, veli ravnatelj, ima samo 36,6. Bila je smještena u dvokrevetnoj sobi, pa će epidemiolozi po prioritetu testirati i njezinu “cimericu”. Inače, povodom pojave prve oboljele osobe u Domu, testirano je 15 korisnika i zaposlenika na katu i 10 u ambulanti.

-Uvijek sam zaposlenike upozoravao da vode računa o tome gdje rade, da izbjegavaju kontake, a sada, kad su otvoreni i ugostiteljski objekti, apelirao sam, posebno na one mlađe, da ne idu u kafiće- govori ravnatelj.

Ninić se nada da se zaraza neće drastičnije proširiti, i tvrdi da ga savijest ne muči jer je apsolutno sve učinio kao ravnatelj da ne dođe do prodora virusa, a kako se to dogodilo , i njemu je, kaže, zasad enigma.  Vjeruje da će to utvrditi epidemiološki izvidi.

Tomislav Ninić, baš kao i Ivan Škaričić iz Doma u splitskoj Vukovarskoj, ne dolazi iz sustava socijalne skrbi, već je diplomirani politolog, magistar iz područja društvenih znanosti ( međunarodni odnosi i nacionalna sigurnost ), a prije preuzimanja dužnosti ravnatelja Doma za stare i nemoćne u Šibeniku, obnašao je funkciju šibenskog dogradonačelnika u HDZ-ovoj gradskoj vlasti ( 2004.- 2009. ), nakon čega je imenovan privremenim ravnateljem Doma za starije u Oklaju. Potom je 2010. (  do ožujka 2012. ) zaposlen u Šibensko-kninskoj županiji u Uredu za prosvjetu, znanost, kulturu i sport. Dužnost ravnatelja Cvjetnog doma preuzeo je 2012. ,  a kako ističe, biran je na javnom natječaju. Uvjet je bio pet godina iskustva u društvenoj djelatnosti, a ne striktno u socijalnoj skrbi, napominje Ninić,  kako ne bi bilo aluzija na “slučaj Škaričić ” …

 


VEZANE VIJESTI