Neovisni novinarski portal
27.1.2021.
voće i povrće / zanimljivi projekti
Ilustracija: Ovo je veliki kupus za čovječanstvo (foto Facebook)

S kupusom u bolje sutra:
Nije predizborni slogan nego nastavak vrijednog projekta Ekološke udruge Krka Knin

Ilustracija: Ovo je veliki kupus za čovječanstvo (foto Facebook)

-Projekt „Učimo danas za bolje sutra“ bliži se svom kraju. Započeo je posljednji planirani program osposobljavanja „Povrćar/ica“ na kojem će se učiti sve o uzgoju povrća, a pohađa ga 7 osoba. Također je održana jedna radionica mekih vještina „Budi svoj“ (za 10 osoba) – radionica na temu osnaživanja i podizanja razine samopoštovanja… – javlja Dimitrije Dujmović iz Ekološke udruge Krka Knin, voditelj ovog korisnog projekta.

Nakon proizvođača rakije, sakupljača aromatičnog i ljekovitog bilja, pčelara i drugih, na red su došli i povrćari. Inače, nedavno su, usljed poznatih globalnih nevolja, mnogi shvatili kao je znanje uzgajanja povrća možda i jedno od najvažnijih znanja koje bi čovjek trebao imati. Kad se već takvo što ne uči u školama, evo sada Ekološke udruge Krka Knin, a koja ovim projektom usput pomaže trajno nezaposlenim i društveno marginaliziranim osobama da steknu nove vještine i diplome za mogući budući posao. Ili će pak naučiti kako sami sebe i svoje prehraniti zdravim povrćem kojega su sami uzgojili.

S kupusom u bolje sutra, moglo bi se reći.

Ovo je veliki kupus za čovječanstvo…(foto Facebook)

– Do kraja projekta planirane su još dvije („Budi kreativan“ – radionica na temu povećanja komunikacijskih, prezentacijskih i pregovaračkih vještina s ciljem lakšeg zaposlenja i „Izrazi se“ – radionica na temu razvoja kreativnosti s ciljem smanjenja socijalne isključenosti). Program osposobljavanja „Povrćar/ica“ i radionice mekih vještina su besplatni za pripadnike marginaliziranih skupina – kaže Dimitrije Dujmović. 

Inače, podsjetimo (poveznica na ostale tekstove o ovom projektu na Trisu) u tzv. marginalizirane skupine spadaju: dugotrajno nezaposlene osobe (mladi do 29 godina nezaposleni iznad 6 mjeseci i osobe starije od 30 godina nezaposlene iznad 12 mjeseci), osobe romske nacionalne manjine, osobe s invaliditetom, beskućnici, liječeni ovisnici o drogama, žrtve obiteljskog nasilja, azilanti, migranti, mlade osobe bez odgovarajuće roditeljske skrbi, mlade osobe nakon izlaska iz alternativne skrbi i nezaposlene osobe korisnici prava na zajamčenu minimalnu naknadu.

-Do sada je 27 osoba završilo ukupno četiri programa osposobljavanja (još 7 ih trenutno pohađa), a kroz radionice mekih vještina (Budi svoj, Izrazi se i Budi kreativan) kojih je do sada održano 10 (ostale još dvije) prošlo je 43 osobe. Održana je i radionica „Razvoj znanja i vještina za socijalno uključivanje“ na kojoj je sudjelovalo 6 stručnjaka koji rade s nezaposlenim osobama pripadnicima marginaliziranih skupina. Vrijednost projekta „Učimo danas za bolje sutra“ je 818.166,00 kuna te je financiran iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020. Projekt provodi Ekološka udruga „Krka“ Knin u partnerstvu s Gradom Kninom – napominje Dimitrije Dujmović. 

Svi koji žele znati više o projektu mogu se javiti na brojeve telefona 022 664 608 ili 095 253 0211 te e-mail adrese: dimitrije.dujmovic@gmail.com ili ekoloska.udruga.krka@si.t-com.hr.

Tko zna, možda se neki odluče i za uzgoj nekih novih čudnih vrsti povrća poput krumpirajčice,  (vidi Tris: Kad na vrbi rodi grožđe – stiže TomTato ili krumpidora – biljka s koje se bere i krumpir i rajčica).

Zvuči kao predizborni slogan, ali nije:  S kupusom u bolje sutra!

Ovo je veliki kupus za čovječanstvo…(foto Facebook)

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI