Neovisni novinarski portal
17.1.2021.
izborište / MEDIJI / POLITIKA
Rada Borić, zagrebačka gradska zastupnica i aktivistica  u Nu2: Ako smo mi aktivisti, Plenković je – pasivist!

Rada Borić, zagrebačka gradska zastupnica i aktivistica u Nu2:
Ako smo mi aktivisti, Plenković je – pasivist!

Rada Borić, zagrebačka gradska zastupnica i članica Nove ljevice, gostovala je danas u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2 i najavila izlazak platforme Možemo na izbore u 10 izbornih jedinica, a ne samo u Zagrebu. Ako smo mi “aktivisti” kako nas naziva Plenković, onda je on, “pasivist”, duhovito je vratila lopticu premijeru.

Možemo je dio lijeve grupacije u kojoj su također, rekla je, Orah i Radnička fronta. To je lijevo-zelena koalicija, kazala je, a dio njihovog programa je ekonomska i socijalna pravda koje smatra iznimno važnim pitanjima.

Komentirajući kako joj je bilo u HRT-ovoj emisiji “Peti dan”, a Ninom Raspudićem i njegovom današnjom suprugom Marijom Selak, Borić je odgovorila da Hrvatskoj nedostaje pluralizma, i da su, zajedno s Borisom Jokićem, koji je bio također jedan od panelista u toj emisiji, bez obzira na razlike, znali poslije emisije popiti pivo. Inače, smatra da je Nino Raspudić trebao živjeti u svetosti braka ako već takve vrijednosti javno zastupa. A na kritike da mediji neprimjereno objavljuju Marijine slike u visokoj trudnoći, rekla je kako misli da je “nespretno interpretirao vlastitu suprugu”.

Možemo na izbore izlazi s nekoliko ključnih pitanja: tko će kontrolirati sredstva koja će Zagreb dobiti od EU i Lex Zagreb, kako osigurati ekonomsku i socijalnu pravdu. Suverenisti misle da se nacionalni interesi štite žicom na granici, a mi mislimo, kaže Borić, da se štite zelenom javnom nabavom kako nam djeca ne bi jela nezdravu hranu iz trgovačkih lanaca.

Protivi se radu nedjeljom. Crkva to želi iz svojih razloga, dodala je, mi iz svojih. Ali, ako se radi nedjeljom to se mora plaćati sto posto više, smatra Borić.

U prvoj izbornoj jedinici, navela je, na megdan Andreju Plenkoviću i Davoru Bernardiću izaći će njihov Tomislav Tomašević koji je, smatra, izrastao u pravog vođu oporbe.
Kad je riječ o potencijalnim koalicijskim partnerima, ističe kako je žalosno da se tu uvijek vraćamo na svjetonazorske prijepore. Zna se, kaže, što zagovara ljevica, a što desnica.

-Znamo tko zastupa koje ideološke stavove, a znamo i da bi jedno znakovlje trebalo biti zabranjeno- izjavila je i tako dala šlagvort voditelju Aleksandru Stankoviću da je upita za logo stranke koji izgleda kao stilizirana petokraka, kako je primijetio Stanković.

-Što, vi tu vidite petokraku? A ne otkucaj srca? Ne znam koga smeta naš logo? Zar taj jedan krak ne bi trebali zadržati- odgovorila je Borić.

Njihova politička platforma želi se baviti lokalnim temama, od zbrinjavanja otpada do infrastrukturnih problema. Neke druge političke opcije, poput Neovisno za Hrvatsku, zanima samo preimenovanje ulica, umjesto problema građana. Kad je Hasanbegović završio s misijom preimenovanja Trga Maršala Tita, prestao je sudjelovati u gradskoj politici, dođe, prijavi se, ode, a ja smatram, kaže Borić, da je to važno pitanje, ne zato što ja tako mislim, nego je važno čuti što misle građani, možda i raspisati referendum o tome.

Smatra da bi građani trebali odlučiti i kada će se obilježavati Dan državnosti, a može se, dodaje, braniti svaki datum, pa čak i ovaj, 30.svibnja. -Kod nas se ne smije spominjati Jugoslaviju, a istodobno slavimo Dan državnosti na datum kada je Hrvatska još bila u okviru Jugoslavije- kazala je.

Što se nje tiče, i dalje će braniti antifašizam, ali joj to neće biti glavna, ponajmanje jedina tema.

Pričala je i o tome kako je, kad se 1991. vratila iz Finske u Hrvatsku htjela pomagati prognanicima i izbjeglicama. Drago joj je, rekla je, što je djelovala u radnoj skupini bivšeg SDP-ovog ministra Freda Matića koja je radila na zakonu o pravima žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu.

Kazala je da je i ona braniteljica i to braniteljica ljudskih prava. A nisu svi branitelji isti.

Smatra se domoljubom, a biti domoljub je vrlina, kazala je, ali “ja želim svijet bez granica…”

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI