Neovisni novinarski portal
22.6.2021.
eu / HRVATSKA / POLITIKA
Predsjednik Milanović o Orbanovim “povijesnim težnjama” : To su provokacije onih koji dobro znaju da će te karte ostati samo u ormarima…

Predsjednik Milanović o Orbanovim “povijesnim težnjama” :
To su provokacije onih koji dobro znaju da će te karte ostati samo u ormarima…

Predsjednik Republike, Zoran Milanović, oglasio se objavom na Facebooku u povodu najnovije provokacije mađarskog premijera Viktora Orbana koji je, uz čestitku maturantima na maturi, gdje pišu i test povijesti, “prigodno” objavio kartu “velike Mađarske”, a koja seže sve do Rijeke i Dalmacije.

Na teritorijalne pretenzije Orbana, premijera zemlje članice EU-a, Milanović je odgovorio:

-Povodom karte/globusa na kojemu se vidi hipertrofirana Mađarska, inače nama susjedna i, u novijoj povijesti, prijateljska država, trenutno u čvrstom stisku kroničnih ‘kartomana’, moja poruka ohrabrenja hrvatskim školarcima pred maturu: Hrvatska je moderna europska država i nacija. U našim ormarima i arhivama nalaze se brojne povijesne karte i mape koje našu Domovinu prikazuju mnogo većom nego što je danas. Ormari većine europskih država kriju slične sadržaje. Nemojte ih „šerati“ i stavljati na svoje profile. Nisu danas nimalo aktualne ili ostvarive, a, još važnije, beskrajno iritiraju naše susjede. Otprilike onako kako nas iritiraju, ali i svaki puta iznova začude „povijesne“ karte koje kao mračni fetiš prigodno i predvidivo izranjaju sa stranica nekih „vođa“ u komšiluku. To su provokacije onih koji jako dobro znaju da će te karte i dalje ostati samo u ormarima. Učite iz povijesti, ali gledajte u budućnost-  poručio je Milanović.

Glas hrvatskog premijera Andreja Plenkovića  o Orbanovoj provokaciji, ovog puta nismo još čuli. A hoće li i kad će o tom  nešto reći, ne zna se…

Kad se Orban u prosincu prošle godine, jednako provokativno i nimalo dobrosusjedski, slikao ispred karte “velike Mađarske” kojoj je pripojena i Hrvatska,  Plenković je nemušto tek primijetio da to nije prvi put da se ta karta pojavljuje te da će ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman obaviti razgovor s “mađarskom stranom”. Ako je Grlić-Radman i obavio taj razgovor, vidimo da je učinak bio nikakav. Zašto razgovor ne obavi hrvatski premijer s mađarskim premijerom Orbanom?

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI