Neovisni novinarski portal
24.1.2021.
HRVATSKA
Zastavnici s rukom na srcu (foto N1)

Novi Dan državnosti:
Plenković mahao zastavicom, prozujala dva aviona, došla su i četiri konja

Zastavnici s rukom na srcu (foto N1)

Na Markovom trgu u Zagrebu je od podne slabo posjećenom ceremonijom obilježen ‘novi’ Dan Državnosti na kojem su proletjela dva aviona, a  predsjednici Vlade RH  i Hrvatskog sabora A. Plenković (HDZ) i Gordan Jandrokovič (HDZ) te još nekolicina političara su u rukama imali papirnate zastavice Republike Hrvatske.

Onda su nastupili pripadnici kostimirane skupine Kravat pukovnija.

S njima su došla i četiri konja. 

U svojoj predstavi oni su isukavali sablje, lupali po bunjevima, vojnički koračali i tome slično.

Inače, Kravat-pukovnija je skupina kojoj je namjena podsjetiti svijet kako je Hrvatska domovina jednog modnog dodatka odjeći – kravate.

Kravat pukovnija u akciji (foto N1)

– Odjeveni u replike odora hrvatskih vojnika iz Tridesetogodišnjeg rata u 17. stoljeću, Počasna satnija svojim programom aktualizira povijesne početke kravate, jedinstvenog hrvatskog doprinosa svjetskoj kulturnoj baštini – kako kažu za sebe.

Potom je na platnu prikazan kratki film u režiji Hrvatske vojske.

Na ovoj predstavi, koju je promatralo par desetaka prolaznika, nije bilo predsjednika države Zorana Milanovića.

Veći dio državljana Hrvatske je zbunjen novim datumom obilježavanja Dana državnosti, ili pak uopće ne zna kako je danas praznik.

Propisani razmak (foto N1)

Slabije informirani građani se čude zašto ne rade trgovine, iako je danas subota, a ne nedjelja.

Mnogi u Hrvatskoj, a posebice mnogi među nama koji se još sjećaju kako su 1991., 1992. i drugih ratnih godina bili u maskirnoj uniformi Hrvatske vojske (za razliku od većine istaknutih sudionika u ceremoniji)  ne gledaju s oduševljenjem na zbrku oko promjene datuma i obilježavanja Dana državnosti.

Posebice kada se zna da se i danas kao državotvorci predstavljaju oni koji su je nesposobnošću i lopovlukom doveli do toga da veliki broj državljana RH zbog devastacije gospodarstva i nemogućnosti dostojanstvemog života u domovini danas živi u Irskoj, Njemačkoj, Švedskoj, Austriji, Kanadi itd.

Svejedno, čestitamo vam Dan državnosti bez obzira koji je datum u pitanju,

Uz nadu kako će ovom lijepom zemljom jednog dana rukovoditi oni koji doista više vole svoju zemlju i svoje građane od svojih provizija, prevelikih plaća, kuća, limuzina, bazena, skupih satova, poduzeća i moći.

A ne oni koji misle kako će zaboravnom narodu svoje ‘domoljublje’ dokazati mahanjem papirnatom zastavicom i ‘predinfarktnim’ držanjem ruke na srcu dok svira himna.

Zastavnici s rukom na srcu (foto N1)

Tags:

VEZANE VIJESTI