Neovisni novinarski portal
23.1.2021.
POLITIKA
Milanovic - Plenkovic Foto HRT

Nezrelo nadigravanje Milanovića i Plenkovića:
Prijem na Pantovčaku za Dan oružanih snaga premijer zaobišao, a Milanović veli- tako je to u politici… Da, balkanskoj!

Milanovic - Plenkovic Foto HRT

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović ostaje vjeran samom sebi. Danas je, u povodu obilježavanja Dana oružanih snaga dodatnim objašnjenjem dopunio svoju raniju, u najmanju ruku kontroverznu, izjavu o tome da razmišlja bi li uopće izašao na izbore. Ispravio se tek toliko da ovaj put građanima kaže – vi glasajte, a ja ću vidjeti… Nije ga uvrijedio ni izostanak s prijema na Pantovčaku šefa Vlade, jer, nije ni on došao, kao premijer, Kolindi Grabar Kitarović.  Kao da se radi o nekakvom pubertetskom nadigravanju velikih suparnika u školskom dvorištu… 

Inače, danas je za pripadnike oružanih snaga na Pantovčaku organiziran svečani prijem, na koji, kako se već podrazumijeva kad je riječ o hrvatskoj državi nezrele političke kulture, nije došao predsjednik Vlade Andrej Plenković, baš kao što svojedobno Kolindi Grabar Kitarović na prijem nije došao Zoran Milanović kao premijer. Kod nas je sveto pravilo da se na tuđim greškama ne uči nego ih se tvrdoglavo ponavlja, kako bi se “gradivo” ( nekultura i politički animoziteti ) što bolje utvrdilo…

Milanović nije bio iznenađen nedolaskom Plenkovića na Pantovčak, jer, priznao je,  isto je učinio i on sam kad je bio premijer. Dakle, ima razumijevanja za nezrelu gestu predsjednika Vlade jer to eskulpira i njega. Preko činjenice da ga premijer ignorira lakonski je prešao opaskom, “ali bit će puno vojske…”

-To je tako u politici. Ne bih od toga radio nikakvu vijest. Oni su u kampanji, vidjet ćemo se vjerojatno na polaganju vijenaca za dva tri dana, na 30. svibnja- komentirao je, prenosi N1, ležerno izostanak s prijema šefa Vlade i Sabora.

Nije reterirao ni od svoje ranije izjave o izborima na koje vjerojatno neće izaći jer ne želi da ge netko optuži za nepristranost. Taj tok misli predsjednika države, doista nije lako razumjeti. Ali, on i dalje na tome ustrajava i vergla isto.

– Neobično je kako je jedna moja dobronamjerna i defanzivna izjava izazvala reakciju nekoliko analitičara- komentirao je svoje kritičare Milanović , kojemu baš nije dobro sjela izjava političkog analitičara Žarka Puhovskog kako je naš predsjednik “politički idiot”. Milanović se brani da on nije analitičar nego izabrani predsjednik RH  čija je funkcija po Ustavu s razogom stavljena u rezervat i ograničena, pa je stoga krajnje licemjerno, smatra, očekivati od njega nešto ( ?! ) Naravno, rekao je, predsjednik treba građane pozvati da izađu na izbore, ali on sam bi se trebao suzdržati.

-Moja je poruka glasajte, a ja ću vidjeti, jer ne želim da se uz moje djelovanje pripisuje bilo kakva pristranost- ponovio je, u nešto izmijenjenoj formulaciji, svoj raniji stav, napominjući da je biračko pravo ustavno pravo, a ne dužnost,  obaveza. – Ja ljude pozivam da izađu na izbore i biraju, a ne da ponište listić- kazao je, izražavajući nerazumijevanje spram onih koji su njegovu izjavu o izlasku na izbore dočekali tako “divljači i agresivno”.

-Nema poruka, to je moj stav, ja nisam poručnik, nisam ni maršal, to je moj stav- zaključio je, piše N1,  predsjednik Milanović.

Zašto Zoran Milanović toliko inzistira na svojoj predsjedničkoj neutralnosti, dokazivanju nesvrstanosti pod svaku cijenu, iako je i on sam građanin sa svim pravima i dužnostima, implicite i biračkim pravom? Nevjerojatno je da se šef države tako ponaša i da je konstantno u nekoj defanzivi prema Plenkoviću, kao da njegov mandat ovisi o premijeru? Zbog čega mu se uporno pokušava dodvoriti netalasanjem?

Iracionalno je očekivati da šef države nema svoje osobne, privatne političke preferencije, a još je luđe kad na takvom dokazivanju nepristranosti inzistira predsjednik države u kojoj nije ništa osobito kad se u restoranu za istim stolom zateknu ministar pravosuđa, Dražen Bošnjaković i optuženik  u jednoj od najvećih afera u državi, Ratko Maček,  kojeg se tereti u slučaju Fimi Media.

Ministar tvrdi da su se slučajno sreli, baš u istom restoranu, baš oba sami na objedu, i baš u isto vrijeme? I što je mogao kad mu je optuženik prišao za stol, do li razmijeniti nekolio kurtoaznih rečenica? Nije mu valjda mogao reći miči se odavde, odlazi, pravdao se Bošnjaković. A mogao je komotno i samo odmahnuti na prozivke novinara ( Domagoj Margetić ) koji ih je uhvatio “in flagranti”… Šteta da novinar nije bio strpljiviji, da se nije suzdržao od intervencije. Možda je mogao imati i zanimljiviji uradak…

U državi gdje ministar pravosuđa ugodno ćaska s bivšim stranačkim prijateljem- optuženikom, gdje se politički protivnici difamiraju uhićenjima članova njihove obitelji na dan kada se raspisuju izbori, gdje državni odvjetnici godinama ne procesuiraju političke kapitalce, ili njihove predmete tako traljavo odrađuju da zbog proceduralnih propusta optužnice padaju na sudovima, šef države boji se izaći na izbore da ga netko ne bi stigmatizirao kao nepristranog? Kakav nonsens!

Uostalom, glasanje je tajno, a tko može staviti ruku u vatru da bi Milanović dao potporu listi koju nosi Davor Bernardić?


VEZANE VIJESTI