Neovisni novinarski portal
26.7.2021.
HRVATSKA / POLITIKA / POVIJEST/SADAŠNJOST
Neuspjeli pokušaj splitske Urbane desnice s profašističkim muralom nadomak Šibenika: Lik Frane Tente neće u Bilice!

Neuspjeli pokušaj splitske Urbane desnice s profašističkim muralom nadomak Šibenika:
Lik Frane Tente neće u Bilice!

Općinu Bilice, smještenu na samom obodu grada Šibenika, neki su očito shvatili kao svojevrsni poligon za testiranje povijesnih prijepora i revizionističkih tendencija. Svojedobno je ovo malo živopisno mjesto, koje je političkom voljom i ambicijom Biličana, presjeklo integralni teritorij Grada Šibenika, došlo u središte pažnje zbog svog specifičnog odnosa prema nekim kontroverznim ličnostima iz hrvatske povijesti. Nakon mula nazvanog imenom Alojzija Stepinca, potom mula Mile Budaka, ustaškog ministra i “književnika” iz vreemna kvislinške NDH, zatim murala posvećenog Slobodanu Praljku, haaškom osuđeniku za ratne zločine, nekoć partizanske Bilice umalo su dobile još jedan profašistički mural s likom Frane Tente i potpisom splitske udruge Urbana desnica.

Načelnik općine, Josip Ćaleta, međutim, stao je na loptu, razmislio o svemu, i dogovorio sa svojim koalicijskim partnerima ( ( 2  nezavisne liste i HDZ )  da Bilice više takve “crtarije” neće tolerirati.

-Što je nacrtano, nacrtano je- rekao nam je baš na dan kada se trebao sastati s “izvođačem radova” i konačno odgovoriti na njihovu “likovnu ponudu”…

Partizanske Bilice i profašistički mural

Možda bi mladi desničari skloni muralima s “povijesnim pečatom” i uspjeli realizirati svoj naum,  da šibenska Antifa udruga nije alarmirala javnost najavom o novom muralu koji bi uskoro trebao osvanuti u Bilicama, istodobno podsjećajući kako je to malo mjesto, o kojem prvi zapisi datiraju iz davne 1298., u Drugom svjetskom ratu imalo svakog četvrtog stanovnika u Narodnooslobodilačkom pokretu, čak 320 muškaraca i 114 žena. Bilice su upravo stoga, kako su upozorili iz Antifa udruge, bile u ratu paljene i pljačkane, stanovnici hapšeni , zatvarani,  internirani, mučeni i zvjerski ubijani. Tijekom NOB-e okupatori i domaći izdajnici su čak 36 puta upadali u mjesto provodeći teror i represiju, a samo talijanski fašisti, koje bi sada Urbana desnica slavila posebnim muralom, učinili su to 19 puta! Nakon rata Bilice su najvećim dijelom spaljene, iz rata se nikad više nije vratilo 139 boraca, a 53-je su bile žrtve fašističkog terora.

-Fašistički teror se nastavlja i danas u Bilicama u obliku ustaške promidžbe- tvrde iz Antife , prisjećajući se kako je svojevremeno u centru mjesta devastiran spomenik 12-orici žrtava fašizma, mučenim i strijeljanim u Stublju. A danas ono isto mjesto koje je bilo poharano od fašista, muralima bi fašiste slavilo!- čude se iz šibenske Antife.

Frane Tente i Urbana desnica

Proustaška udruga Urbana desnica naumila je u Bilicama odati počast Frani Tenti, članu ustaške mladeži i HOP-a, koji je ostao upamćen po postavljanju ustaške zastave na vrh Marjana u povodu 10.travnja, dana osnutka ustaške NDH. Tente je, navode u svom obraćanju javnosti iz Antife, manje poznat po muralima s likom poglavnika Ante Pavelića i ustaškim grafitima koje je crtao po tek oslobođenom Splitu. Frane radost s pobjednicima nije mogao dijeliti, pobjegao je u Zagreb, a potom zajedno s poglavnikom i Budakom bježi prema Priberku, ali je zarobljen kod Dravograda i upućen u logor u Bjelovar, odakle je uskoro pušten na slobodu. Vratio se u Split i nastavio školovanje, planirajući terorističke akcije s ustaškom mladeži. Tri puta je hapšen zbog protudržavnih aktivnosti i puštan na slobodu, da bi naposljetku bio uhapšen zajedno s 12-oricom pripadnika HOP-a, i osuđen na tri godine robije u Lepoglavi gdje je i umro,u studenome 1948. sa samo 21 godinom života, službeno od “upale porebrice i moždanih ovojnica”.

U slavu mladog ustaše, splitska Urbana desnica odlučila je , baš u Bilicama, nacrtati golemi mural likom Frane Tente. Antifa Šibenik članove splitske udruge naziva “kriptofašistima nove generacije s homofobnom, klerikalnom, kreacionističkom, proustaškom i anti-antifašističkom agendom”. Okušali su se, navodi Antifa,  2013. na lokalnim izborima u Splitu i dobili svega 96 glasova !

-Sad služe kao podrepina za razne ekstremno desne pojedince i pokrete. U posljednje vrijeme su to splitski vijećnik i neonacist Martin Pauk koji se prije par dana proslavio s opravdanjima za nacističko paljenje nepoćudnih knjiga i predstavljanjem ustaških saveznika -četnika u bežaniji kroz Zagreb kao osloboditelja Zagreba. Usraški UD se posebno reaktivirao pred predsjedničku kandidaturu Miroslava Škore i što se više bliže izbori, raste njihova aktivnost, u što spada i ovaj sramotni mural koji će se napraviti u Bilicima- naveli su iz Antifa udruge u svom priopćenju, uz napomenu da ne očekuju ništa od institucija države koja više drži do ustaša koje  oplakuje i proziva ” borcima za nezavisnost i slobodu”, nego do stotina tisuća njihovih žrtava. Stoga pozivaju Biličane da sami spriječe ovu proustašku provokaciju u ime fašističkog terora i žrtava  koje je to mjesto pretrpjelo.

Ćaleta: Što je nacrtano, nacrtano je!

I eto, njihov je apel uslišan. Načelnik općine Josip Ćaleta, iako desne političke orijentacije, umoran je, kako nam je rekao, od ratova i povijesnih likova. Bilice pomalo grade imidž turističke detinacije i ne trebaju im povijesni prijepori ni murali s kojekakvim likovima.

-Pozvao sam danas naše koalicijske partnere, nezavisne i HDZ, i zauzeli smo jasan i jedinstven stav: Nećemo više dozvoliti nikakvo crtanje po Bilicama, što je nacrtano, nacrtano je- decidiran je Ćaleta. Ne trebaju nam, veli, povijesni likovi po općini. A ako zidove treba ukrasiti, radije ćemo pozvati djecu  da ih oslikaju cvijećem. To je naš stav  i od toga nema odstupanja- poručio je načelnik općine dajući do znanja i Urbanoj desnici da u Bilice radi murala ne treba dolaziti…

 


VEZANE VIJESTI