Neovisni novinarski portal
26.1.2021.
hadeze / narodno zdravlje / POLITIKA
Nacionalni stožer ukinuo zabranu rada nedjeljom: Zašto ne, pa Vlada je, kako reče danas premijer, pobijedila COVID-19!

Nacionalni stožer ukinuo zabranu rada nedjeljom:
Zašto ne, pa Vlada je, kako reče danas premijer, pobijedila COVID-19!

Nacionalni stožer civilne zaštite, kao produžena ruka vlasti, objavio je danas da se ukida zabrana rada nedjeljom, proglašena 24. travnja.  Potrajala je svega mjesec dana. Što mislite da li bismo tako brzo dočekali “relaksaciju” ove “epidemiološke mjere” da nisu izbori pred vratima? Kaj god!

S Crkvom će Plenković i HDZ već nekako dogovoriti mir, Zakon o trgovini je, navodno, spreman i implementirao je i želje Crkve, ali s ogorčenim poduzetnicima na ulicama i prijetnjama otkazima tisućama radnika u realnom sektoru, u ovom se trenutku  u Vladi ne mogu boriti. Naime, procjene su se kretale od 5 do 10 tisuća otkaza, ukoliko i dalje budu trgovine zatvorene nedjeljom, jer je to, navodno, najbolji dan za obiteljski šoping. A u izbore se ne ide s takvim crnim računicama…

– Zbog povoljne epidemiološke situacije izmjenom Odluke o radnom vremenu i načinu rada u djelatnosti trgovine za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19 ukida se zabrana rada nedjeljom, uz pridržavanje općih protuepidemijskih mjera i posebnih uputa i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo–  priopćeno je iz Stožera.

“Relaksiran” je i rad tržnica koje opet mogu prodavati što su prodavale i prije, ali, bože moj, uz pridržavanje općih protuepidemijskih mjera, uputa i preporuka HZJZ-a. Iznimno je važno, poručuju “stožeraši”, pridržavati se preporuka jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze.

Ali, zar premijer danas nije slavodobitno, na svojoj predizbornoj turneji Dalmacijom, izjavio da je Vlada pobijedila COVID-19?

Ipak, da ne bi bilo kako je Vlada popustila pritisku, baš kao i u slučaju uvođenja zabrane rada nedjeljom, i u derogiranju te odluke  Plenković je isturio Nacionalni stožer, koji sve može pravdati epidemiološkom slikom u zemlji. Što je puno bolje nego da Vlada tu naglu promjenu  javno  obrazlaže i riskira da bude izložena prekomjernom granatiranju od političkih suparnika, uz optužbe  za manipulacije Stožerom i njegovu politizaciju, što Plenkoviću uoči izbora i nije potrebno.

No, nije li i Stožer političko tijelo koje je imenovala Vlada da donosi odluke usklađene s interesima i potrebama Plenkovića i ekipe? Zar se premijer ne hvali njihovim uspjehom kao svojim? Pa prema tome, sasvim je svejedno tko je proglasio zabranu rada nedjeljom i tko je oglasio njezino ukidanje. Svima je jasno da iza toga stoji Vlada. I da je Nacionalni stožer HDZ-ova produžena ruka vlasti.

Uostalom, Maja Grba Bujević, kako je već objavljeno, bit će na listi HDZ-a u VII izbornoj jedinici, Vili Beroš u I ili II, čekamo  gdje će rasporediti Alemku Markotić, a Krešimir Capak, navodno, nije zainteresiran za aktivnu politiku…

Inače, kako piše Jutarnji list,  iz vladajuće stranke prije nekoliko dana stiglo je uvjeravanje da je novi Zakon o trgovini spreman i, ako HDZ ponovno osvoji vlast, rad nedjeljom bit će reguliran ( kompromisno ),  tako da bi tijekom godine trgovine mogle raditi 14 od ukupno 52 nedjelje, a poslodavci će odabrati koje.

Predizborno je vrijeme, i nema što, na sve se misli, samo da se dodvori biračima, a sutra, kako im bude. Imat će što su izabrali…

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI