Neovisni novinarski portal
2.3.2021.
hadeze / POVIJEST/SADAŠNJOST
Kardinal Vinko Puljić u propovijedi za bleiburške žrtve, na misi u Sarajevu: Ne može se graditi povjerenje bez istine, istina oslobađa…

Kardinal Vinko Puljić u propovijedi za bleiburške žrtve, na misi u Sarajevu:
Ne može se graditi povjerenje bez istine, istina oslobađa…

Treba stvarati klimu suživota i povjerenja, ali  te važne postavke života počivanju na istini. Ne može se graditi povjerenje i  suživot bez katarze, bez istine koja oslobađa. Treba ukazati na činjenice koje se ne mogu zanijekati. Tko ne želi istinu taj se stavlja iza zla koje brani i taj nije graditelj mira, nego širitelj zla. Nijedan se zločin ne može braniti, tko se ne distancira od zločina taj je sukrivac za zločin. Zločin se ne može zločinom liječiti, a pravi dijalog počiva na istini – kazao je u propovijedi kardinal Vinko Puljić, u kontroverznoj subotnjoj misi za bleiburške žrtve, održanoj u sarajevskoj katedrali, umjesto u duhu dosadašnje tradicije na Bleiburškom polju.

Pozvao je na praštanje koje ne isključuje istinu,  ono prašta, i na poštovanje svih žrtava rata, jer nitko nema pravo, rekao je, zanemariti žrtve za koje danas molimo. A dok je vrhbosanski nadbiskup molio za stradale pripadnike poraženog ustaškog režima i sve civilne žrtve koje su im se u svibnju 1945., na kraju Drugog svjetskog rata, pridružile u bijegu, Sarajevom su defilirale tisuće ogorčenih građana, odajući počast i priznanje žrtvama fašizma u ratu 1941.-1945.

Nadbiskup vrhbosanski Puljić , javlja N1, uputio je poseban pozdrav biskupu u Klagenfurtu, nedaleko Bleiburškog polja, gdje je ove godine izostalo tradicionalno okupljanje zbog pandemije koronavirusa, veli kardinal, mada je poznato da su sporno proustaško događanje zabranile i službeno austrijske vlasti.

-Danas se spominjemo svih koji su stradali u logorima, dolinama, planinama i poljima od Bleiburškog polja preko Dravograda i Maribora, Ogulina i Gospića, Jazovke i Maceljskih šuma, Jasenovca i Gline, Kozare i Podgradaca, Križevaca i Bjelovara do Srijemske Mitrovice, Sarajeva, Foče i Zenice…– nabrajao je stratišta kardinal Puljić, apelirajući na pomirenje i izgradnju povjerenja temeljenog na istini, koliko god ona gorka bila, te  da se prestane koristiti dvostruka mjerila u odnosu prema žrtvama. I bleiburške žrtve imaju  pravo na poštovanje, rekao je, kao i svako ljudsko biće, a molitva je najsvetiji čin kojim iskazujemo dužno poštovanje prema svim žrtvama. Tim poštovanjem želimo pokazati, dodao je kardinal, dužno sjećanje na njih i poštovanje za cijenu slobode koju danas živimo.

Humana kultura,  kako je rekao, oduvijek je gajila poštovanje prema pokojnima i njihovim grobovima, no tamo gdje je zavladala mržnja taj se osjećaj poštovanja izgubio. A kršćani svoje pokojne ne mogu zaboraviti, posebno ako su bili mučeni i ubijeni bez suda.

U svojoj propovijedi kardinal Puljić se pozvao i na riječi Pape ali i hrvatskih biskupa koji su još 1995. odali poštovanje svim žrtvama Drugog svjetskog rata, jer je, kazat će, pravo na život i dostojanstvo svake ljudske osobe pod božjom zaštitom.

-Svakoj nevinoj žrtvi dugujemo jednako poštovanje i tu ne može biti razlike- rekao je, napominjući kako ga stoga duboko potresa činjenica  da do danas nisu otkrivena grobišta u koje su zatrpani, negdje i zabetonirani, veli, na križnim putovima 1945. i nakon nje.  Za kardinala, dakle, drugih žrtava na Bleiburgu, do li nevinih, i nije bilo…

Sarajevska komemoracija, na kojoj se uz svećenike okupilo tek 20-ak vjernika, a  čiji je organizator bio Počasni bleiburški vodpokrovitelj Hrvatski sabor, izazvala je neviđene napetosti u Sarajevu, podijeljenom na one koji podržavaju iskazivanje počasti žrtvama Bleiburga, kao iskazivanje poštovanja prema mrtvima, i one koji smatraju da je to čin rehabilitiranja ustaške NDH.

Na tisuće Sarajlija izašlo je na ulice i demonstriralo kolektivni duh antifašizma, kao pandan “uvoznom ustaštvu”,  okupljeni  u naselju Marijin Dvor, pred sjedištem Vlade i  parlamenta, pod “zastavama” SABNOR-a ( Saveza antifašističkih boraca).  Pjevali su partizanske pjesme, slavili Tita, nosili transparente s porukama “Fašisti nisu žrtve”, “ustaše su fašisti, # logično”, klicali “No passaran”.  Grad je bio pod pravom policijskom opsadom, prilaz katedrali bio je zapriječen jakim snagama MUP-a. Prosvjednici, kojih se, prema procjenama, okupilo par tisuća, komemorirali su, paralelno s misom za stradale na Bleiburgu,  žrtve ustaškog režima u Sarajevu za vrijeme Drugog svjetskog rata, čija su imena čitali, defilirajući gradom  sve do spomenika Vječna vatra, podignutog u spomen na pale partizane koji su 1945. oslobodili Sarajevo.

Jutros je na zagrebačkom Mirogoju,  kod Središnjeg križa, predsjednik Sabora Gordan Jandroković, u povodu 75-te obljetnice stradanja na Bleiburgu, s ministrima vanjskih poslova i branitelja, Gordanom Grlićem Radmanom i Tomom Medvedom, položio vijenac u ime Hrvatskog sabora i Vlade . Tom prilikom Jandroković je izjavio kako su došli iskazati poštovanje ljudima koji su ubijani bez suđenja, protivno međunarodnim konvencijama .

To je bio zločin komunističkog, jugoslavenskog režima,  to je 45 godina bila strogo čuvana tajna, što najbolje govori o tome da je počinitelje grizla savjest, bojali su se istine, a žrtve su se bojale govoriti. Danas živimo hrvatsku slobodu i dužni smo se prisjetiti i pokloniti se žrtvama te osuditi zločin komunističkog totalitarnog režima- rekao je Jandroković.

Uoči sarajevske mise u počast žrtvama Bleiburga i Križnog puta, izrazito kritičkim tonom oglasila se i povjerenica za ljudska prava Vijeća Europe Dunja Mijatović. Upozorila je da bi se misa u Sarajevu mogla pretvoriti u veličanje ustaškog režima koji je odgovoran za smrt stotina tisuća ljudi.

Hrvatski ministar vanjskih poslova, Grlić Radman, međutim, zbog te je izjave povjerenice Mijatović, najavio prosvjednu notu.

Hrvatska, očigledno, i dalje ostaje duboko ukopana u rovovima prošlosti, s kojom se ne želi suočiti, radije bi je revidirala i sve njezine “krive Drine” rehabilitirala…

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI