Neovisni novinarski portal
25.1.2021.
hadeze / POLITIKA
Ivan Penava i kompletno vodstvo vukovarskog HDZ-a, zajedno s gradskim vijećnicima, napustili stranku: Krenu li na nas džonom, džon će i dobiti!

Ivan Penava i kompletno vodstvo vukovarskog HDZ-a, zajedno s gradskim vijećnicima, napustili stranku:
Krenu li na nas džonom, džon će i dobiti!

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava,  zajedno sa suradnicima, svim gradskim vijećnicima HDZ-a, čelnicima svih temeljnih ogranaka,  napustio je danas HDZ i najavio samostalni izlazak na parlamentarne izbore te suradnju s Domovinskim pokretom Miroslava Škore. Ne isključuju ni postizbornu suradnju sa HDZ-om, ali ovog puta striktno pod njihovim uvjetima, a to znači da nema nikakvog partnerstva na obećanjima, samo na konkretnim djelima, konkretnom  procesuiranju ratnih zločina u Vukovaru. A u slučaju eventualne odmazde prema bivšim članovima vukovarskog HDZ-a., Penava je poručio: Budu li išli džonom na nas, džon će i dobiti!  Andreju Plenkoviću savjetovao je da se upita koja je njegova odgovornost za sve ovo, pa i gubitak vlasti u Vukovaru.

Bila je to duga, pomalo dramatična pressica tijekom koje je vukovarski gradonačelnik nastojao objasniti krucijalne razloge kolektivnog izlaska vodećih vukovarskih HDZ-ovaca iz stranke.

-Za nas koji napuštamo danas HDZ, ovo je izuzetno težak i emotivan trenutak- rekao je na početku Penava, dodajući kako su morali birati između temeljnih , ljudskih vrijednosti  i stranačke stege i poslušnosti. Odabrali su ono prvo, ljudske vrijednosti- rekao je, moleći za oprost sve one koji neće razumjeti njihove razloge za odlazak, ali oni vjeruju da to čine iz pravih razloga. HDZ je odlučio nastaviti sramotnu šutnju kao i prethodnih 29 godina, okrenuo je leđa Vukovaru i tako pregazio žrtve Vukovara. Stoga se mi svi okrećemo od HDZ-a i krećemo svojim putem, jer ovo je ipak grad heroj i naša je dužnost ostati uspravan zbog njih i generacija koje dolaze- kazao je Penava.

-Još jednom je u političkoj trgovini između HDZ-a i političkih partnera, izdan Vukovar. Nevjerojatnom odredbom i dogovorom da manjinci popisuju manjince,  a teret će ponovo snositi građani Vukovara. Još jednom je napravljen  ustupak koalicijskom partneru koji je stavljen ispred interesa grada Vukovara,  i da ironija bude veća to se dogodilo isti petak kad je Vukovar proglašen gradom posebnog pijeteta, taj isti taj dan je donesena i odluka o trgovini HDZ-a i SDSS-a,  i idućih deset godina žrtvu će snositi građani Vukovara- naveo je Penava, dodajući da kao odgovorni građani oni ne mogu dozvoliti da se trguje s gradom zbog niskih političkih interesa.

O namjeri izlaska iz HDZ-a s Plenkovićem nije razgovarao, rekao je, čuli su se u noći izborne pobjede u HDZ-u, kada mu je čestitao , i od tada više nisu razgovarali.

Kroz sve ovo vrijeme, iako je na izborima osvojio saborski mandat, nije mu palo na pamet aktivirati ga. Svoj mandat je prepustio kolegici Marijani Balić, kojoj je uoči listopadskih prosvjeda 2018. jasno dao do znanja da će ona svoj mandat odraditi do kraja i ako njega ( Penavu ) izbace iz HDZ-a.

-Smatrao sam da dijelimo iste stavove i htio sam iskušati sve da dođemo do zajedničkih ciljeva. Išao sam otvoreno s prosvjedom, kako bi sve one koji ne znaju da su se u Vukovaru desili zločini, upoznao s tim, govorio da ću se zahvaliti HDZ-u na suradnji ako se ne počne provoditi pravda, i to sam napravio. Mandat stavljati iznad ovih ciljeva nikad mi nije padalo na pamet, za razliku od onih u Zagrebu kojima je to najvažnije, i to je razlika između mene i njih. Naš glas se ili ne čuje ili kad se čuje, mora se utišati ili ignorirati- izjavio je vukovarski gradonačelnik, dojučer jedna od HDZ-ovskih zvijezda, upirući konstantno prstom u tzv. HDZ-ov mainstream kao glavnog krivca ovih događaja.

-Svi mi koji smo ovdje i izlazimo iz HDZ-a izlazimo u neovisnu stranku, o ustroju ćemo tek odlučiti,  i vjerojatno ćemo se naći na listi s Domovinskim pokretom,  s ciljem da ostvarimo ove vrijednosti. Neke vrijednosti su iznad politike i iznad stranačke stege. Ostajemo,  za razliku od vrha HDZ-a,  dosljedni  i vjerodostojni!

Suradnja s potencijalnim izbornim partnerima temeljit će se, naglasio je, na politici koja uvažava čovjeka, a polazište im je Vukovar i odnos prema tom gradu i njegovim građanima. HDZ napuštaju zbog principijelnih razloga, i nisu sretni zbog toga, kaže, ali ti ciljevi su, ističe,  iznad HDZ-a i gospodina Plenovića.

Ako je u interesu Vukovara njihova  suradnja s xy strankom,  onda će tako i biti.

– Što nam je značilo biti u HDZ-u i dočekati 2020. godinu, a da nitko za zločine u Vukovaru osuđen nije, nitko za jedan razoreni grad odgovarao nije, i tu je ogromna tišina koja para uši? Što nam je vrijedilo biti u najjačoj stranci 29 godina i ne moći to riješiti.  Ja  sam dužan kao gradonačelnik Vukovara pronaći put, a u tome nažalost,  nisam bio dosad uspješan. Gore negdje u nekakvim salonima sjede nekakvi dečki i dogovaraju svoje interese,  a dolje što se spusti, spusti. Tu je tragedija grada Vukovara, tog velikog grada -simbola koji nije dovoljno velik da se ispoštuje, kad je riječ o ključnim stvarima, jer za neke čelne ljude HDZ-a postoje veće i važnije stvari od Vukovara i Domovinskog rata. Zbog takvih ljudi su se oni koji imaju emocije našli danas u ovoj situaciji, konstatirao je Penava.

Čekali su kraj mandata ove Vlade da vide rezultate njezinog djelovanja u odnosu na Vukovar, i kad su vidjeli da nije učinjeno ništa, odlučili su povući drastičan potez. -Smijenili su glavnog državnog odvjetnika jer je mason, reći će Penava, a nikoga za razoreni grad! Gdje je odgovornost Plenkovića i njegove vlade koja nije napravila ništa po pitanju žrtve Vukovara- ponovio je više puta,  uz poruku vodstvu HDZ-a i Vlade da bivši predsjednik Republike Ivo Josipović i Kukuriku koalicija znaju što znači imati Vukovar protiv sebe, i krenu li na njih džonom , dobit će džon. –To im već sada mogu najaviti- na kraju će Ivan Penava.

Prvi je Penavinu odluku komentirao ministar Tomislav Čorić koji mu je poželio sretan put te poručio da će HDZ u Vukovaru nastaviti dalje, a perspektiva Grada Vukovara, u koji su, kazao je, uloženi milijuni i milijuni, i nadalje će biti u fokusu vlade i HDZ-a.

-Perspektiva, pak, svih igrača na političkoj sceni plod je njihova rada, pa tako i Ivana Penave, a oni neka promisle koliko je njihovim izlaskom HDZ izgubio… Tko ne vidi svoju budućnost u HDZ-u, želim mu svaku sreću!

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI