Neovisni novinarski portal
18.4.2024.
POLITIKA / POVIJEST/SADAŠNJOST
Incident u Okučanima na obilježavanju 25-te obljetnice VRO “Bljesak” :Predsjednik Milanović zbog “specijalaca” u majicama s ustaškim pozdravom Za dom spremni, napustio komemoraciju!

Incident u Okučanima na obilježavanju 25-te obljetnice VRO “Bljesak” :
Predsjednik Milanović zbog “specijalaca” u majicama s ustaškim pozdravom Za dom spremni, napustio komemoraciju!

Obilježavanje 25-te obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak u Okučanima nije, nažalost, moglo bez incidenta. Predsjednik Republike Zoran Milanović, javlja N1,  napustio je službenu komemoraciju zbog sudionika protokola koji su se na svečanosti pojavili u majicama s natpisom “Za dom spremni”. Šef države je ocijenio da je riječ o smišljenoj provokaciji kojom se pod svaku cijenu htio isprovocirati incident, pa su ga i dobili.

Inače, iz Ureda predsjednika je došla inicijativa da državni vrh zajedno položi vijenac u spomen na žrtve akcije Bljesak, i u dogovoru s premijerom i predsjednikom Sabora, Milanović je jutros stigao u Okučane.

-Pristali smo na sve elemente protokola, ali na ovo nismo pristali. Ovdje je jedan sudionik bio obučen u odoru s porukom “Za dom spremni” i ja u tome ne želim sudjelovati- izjavio je revoltirani predsjednik, okrenuo se i otišao.
Milanović je ocijenio da je posrijedi namjerna provokacija, a takav postupak smatra gaženjem žrtava i sjećanja na ovaj događaj iz domovinskog rata. Sasvim decidirano je poručio da ubuduće, gdje god bude ovakva situacija, on u tome neće sudjelovati.

– Premijera i predsjednika Sabora razumijem, oni moraju- znakovito je dodao.

Šef države je također rekao da je razgovarao s premijerom o incidentu, ali “on je slegnuo ramenima. Imam razumijevanja za premijera, ali pozdravu “Za dom spremni!” ovdje nije mjesto”, rekao je Milanović.

Očigledno je, međutim, da premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković ne dijele mišljenje predsjednika Republike.

-Shvatio sam to, kratko smo porazgovarali, minutu. Njemu je očito netko javio da neki od sudionika ima majicu s grbom HOS-a, to je njegova odluka… Vidjeli ste da je prije nekoliko dana u Jasenovcu za onu ploču koja više nije tamo, a koja je premještena, rekao da je treba baciti. Nikada od bilo koga od nas ovdje nećete čuti da ploču s imenima branitelja koji su poginuli za Hrvatsku treba baciti- komentirao je incident Plenković, tvrdeći da nitko nije znao da će bilo tko od sudionika proslave doći na obilježavanje obljetnice u majicama HOS-a. No, za premijera je neupitno: Svi koji su dali život za Hrvatsku imaju moje poštovanje, pa tako i pripadnici HOS-a- kazao je.

Plenković smatra da potez predsjednika Republike nije dobar, “jer, došli smo odati počast poginulima”.

-Vidite ovu 51 kocku koja je ovdje iza vas, mi smo došli zbog tih ljudi, mi smo ovdje u ime institucija- naglasio je Plenković te se pozvao na ( oportunističko ) rješenje njegova Povjerenstva za suočavanje s prošlošću koje je svojedobno donijelo stav o korištenju ustaškog pozdrava ZDS u javnom prostoru u kojem je izrijekom navedeno da se sporni pozdrav propalog ustaškog režima može koristiti samo pri komemoracijama i sahranama pripadnika HOS-a koji u svom službenom znakovlju imaju ZDS. Stoga, za premijera se danas u Okučanima nije dogodilo ništa sporno, za njega je, očigledno, sporan samo postupak predsjednika Milanovića.

Isto mišljenje, dakako, dijeli i predsjednik Sabora Gordan Jandrković koji je izrazio žaljenje zbog Milanovićevog napuštanja službene ceremonije obilježavanja 25-te obljetnice Bljeska, njegov postupak nazvao neprimjerenim i za incident proglasio odgovornim isključivo predsjednika Republike.

-Svojom je izjavom u Jasenovcu otvorio prijepore. On je ničim izazvan u Jasenovcu neprimjereno govorio o braniteljima- kazao je Jandroković, kao da je tražio alibi za ono što se danas, u režiji pripadnika specijalne policije, i evidentno uz odobravanje premijera i šefa Sabora, dogodilo na komemoraciji u Okučanima.

Vojno-redarstvenom operacijom “Bljesak”, u proljeće 1995. je, nakon četiri godine okupacije, oslobođena zapadna Slavonija te je uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI