Neovisni novinarski portal
24.9.2021.
hrvatsko novinarsko društvo
ćorić... (foto TRIS/G. Šimac)

HND:
Oštra osuda skandaloznog istupa ministra Ćorića prema novinaru Krešiću

ćorić... (foto TRIS/G. Šimac)

Prenosimo priopćenje HND-a o današnjem istupu ministra Tomislava Ćorića…

Ogranak Hrvatskog novinarskog društva N1 televizije oštro osuđuje izjave ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića u kojima je našega kolegu i člana Hrvoja Krešića nazvao “osobom koja se rubno bavi naftnim biznisom”, uz to insinuirajući kako je imao uvid u korespondenciju u novinarskoj grupi te kako se u Krešićevim porukama vidi da je osobno bio nezadovoljan njegovim prijedlogom novih članova Uprave INA-e.

Ovom skandaloznom istupu ministra Ćorića prethodila su Krešićeva pitanja o objavi u tjedniku Nacional o dogovoru INA-e i Janafa o transportu 247.000 tona nafte iz Siska na preradu u Mađarsku umjesto u Rijeku.

Ako netko s pozicije moći difamira novinare da rade u korist nečijih interesa ili oporbe, a to nema veze s istinom, na novinaru je pravo odgovoriti na takve objede te tražiti zaštitu i profesionalnih organizacija, kao i zadovoljštinu pred sudom.

Insinuacije kako novinar koji postavlja pitanja radi za tuđe interese, ima političku agendu i ne radi u javnom interesu, grubo je izvrtanje uloga u demokratskom društvu u kojem političari izabrani na izborima trebaju odgovarati javnosti te svoj posao raditi transparentno.

Mediji su tu da postavljaju pitanja.

Također, HND od ministra Ćorića, ali i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, traži da se očituju o tome otkud im uvid u korespondenciju novinara.

Ni pandemija, ni predizborna kampanja ni bilo koja druga situacija u društvu ne smije se koristiti za napade na novinare i njihovu difamaciju.

Moguće prenošenje novinarske interne korespondencije ministrima, prema pravilima novinarske solidarnosti, etike i profesionalnosti, također osuđujemo.

Hrvoje Krešić dobitnik je nekoliko nagrada Hrvatskog novinarskog društva, među kojima je i prošlogodišnja nagrada za novinara godine, bio je stipendist Reutersove fondacije na Sveučilištu Oxford.

 

U ime Ogranka HND-a na N1 televiziji

Zoran Pehar, predsjednik

Ivana Dragičević, zamjenica predsjednika

U ime Izvršnog odbora HND-a

Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a

Tags: ,

VEZANE VIJESTI