Neovisni novinarski portal
26.9.2020.
izborište / POLITIKA
( HDZ ) Režiranje predizborja: Krstičević se navodno obogatio u nekretninskom poslu s državom, Penava razočarao i napustio HDZ, a Ana Karamarko uhićena, tko zna, možda za opomenu Tomislavu Karamarku…?!

( HDZ ) Režiranje predizborja:
Krstičević se navodno obogatio u nekretninskom poslu s državom, Penava razočarao i napustio HDZ, a Ana Karamarko uhićena, tko zna, možda za opomenu Tomislavu Karamarku…?!

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović raspisao je parlamentarne izbore za 5.srpnja. Bit će to iznimno kratka promidžbena kampanja, službeno svega 15 dana. No, Hrvatska je to, ovdje kampanja ne prestaje, a uoči njezinog službenog početka događaji se bezmalo – “režiraju”. Danas su tako vijest o datumu izbora potpuno prekrile neke druge, spektakularnije, i kako kod nas najčešće biva, skandaloznije vijesti. Suprugu bivšeg šefa HDZ-a privela je policija zbog sumnje na višemilijunske nezakonite radnje, i to baš u trenutku kad je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, zajedno s gradskim vijećnicima, objavio da odlazi iz HDZ-a. Vijest o novom nekretninskom biznisu ex-ministra Damira Krstičevića koji je za 16 puta manje novaca nego ih je država platila, otkupio u Zagrebu dva stana svaki po 160 kvadrata, i na tome zaradio milijunsku dobit, već je lanjski snijeg…

Izborni rokovi, zbog proceduralnih razloga počet će teći tek od 3. lipnja,  sve stranke, nezavisne liste i kandidati moraju DIP-u predati kandidature u roku od 14 dana ( do ponoći 16.lipnja ), a DIP njihovu pravovaljanost utvrđuje i objavljuje zbirnu listu do ponoći 18.lipnja, što znači da kampanja formalno kreće tek 19. lipnja i završava u ponoć 3. lipnja. Sve u svemu, pretendentima na poziciju u 10. sazivu Hrvatskog sabora ostaje samo 15 skromnih dana da se javnosti nametnu kao najbolji izbor. Kako ćemo birati, to će nam zbog pandemije koronavirusa odrediti epidemiolozi…

Ana Šarić Karamarko (Foto Hina)

U međuvremenu, stječe se dojam kao da se događaji, ususret izborima – režiraju. U Vukovaru je Ivan Penava, okružen vjernom HDZ-sljedbom, objavio da napušta HDZ s Plenkovićem na čelu, jer  za Vukovar stranka i Vlada nisu ništa učinile. Dok je Penava nadugo i naširoko informirao javnost o anamnezi svoga odnosa s Plenkovićem, policija je u Zagrebu, finiširajući veliku akciju USKOK-a kodnog imena “FLAJŠ”, pretresala stan Karaamrkovih i potom privela Anu Karamarko, suprugu bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka.

Ana i njezini partneri terete se  za povezivanje više trgovačkih društava u zločinačko udruženje, u razdoblju od početka 2017. do kraja 2019. na području Zagreba, Velike Gorice i Splita, s ciljem pribavljanja nepripadajuće imovinske koristi ( pranje novca i utaja poreza ), pri čemu su oštetili državni proračun za 7,5 milijuna kuna.

U kakvoj je vezi privođenje Ane Karamarko s Penavinim “udarom” na HDZ, odnosno s možebitnim ambicijama Aninog supruga Tomislava Karamarka da se politički reaktivira, eventualno kroz Domovinski pokret Miroslava Škore? O tome danas politička javnost intenzivno spekulira, a činjenica je da je “uskočka” akcija u domu Karamarkovih skrenula pozornost javnosti s Penave i prijatelja i makar ublažila njegov početni udarac stranci.

S druge strane, poznato je i da su viđeni Bruna Esih i Tomislav Karamarko, te da se spekuliralo o njihovom zajedničkom pristupanju Škorinom pokretu za “sve i svašta”. Je li HDZ svojim starim prokušanim metodama interventno poduzeo mjere za “kontrolu štete”, te ovakvim tajmingom uhićenja poduzetne gospođe Karamarko poslao poruku njezinom suprugu s čim sve može i treba računati odluči li se zaigrati protiv HDZ-a? Što uopće predstavlja Domovinski pokret Miroslava Škore koji okuplja uglavnom HDZ-ove otpadnike, ljude koji bez HDZ-a ne bi politički ni postojali, a koji žestoko kritizira Plenkovićev HDZ,  istodobno s njime koketirajući kao potencijalni partner poslije izbora, svjestan da opet neće značiti ništa bez HDZ-a? Još je paradoksalnija Penavina predstava u kojoj igra rolu ogorčenog protivnika HDZ koji za Vukovar, tvrdi, nije učinio ništa, ali bude li Škoro postizborno s njima koalirao, spreman je to učiniti i Penava?!

Damir Krstičević/Izvor:N1

Šefa HDZ-a i Vlade Andreja Plenkovića vijest nije obradovala, što je otkrivao samo njegov govor tijela kad je stao pred novinare. Ali, što se tiče njegova komentara, nije imao puno više za reći do li : Koga nema bez njega se može… Vukovarski HDZ u izborima će voditi povjerenik Nikola Mažar.

U međuvremenu, proces raspada zahvatio je i Most Bože Petrova i Nikole Grmoje, kojeg napuštaju ugledni članovi poput Slavena Dobrovića, Ružice Vuković, Ines Strenja Linić…, ali to Grmoju ne brine, jer njima pristupaju “pravi kapitalci”. Tek ćemo čuti tko su, a neslužbeno se spekulira kako bi MOST za ove izbore mogao biti ojačan bračnim parom Selak-Raspudić. No, možda je i to samo spin, režiranje događaja kojima se jedna loša vijest prekriva drugom, jedna petarda nadjačava drugu, stranke samoreklamiraju, međusobno transferima nadmeću.

A u moru svih tih događaja koji su se, eto, koncentrirali baš na dan objave raspisivanja izbora, spretnost nerječitog, gotovo neukog ministra Damira Krstičevića, koji je navodno iz visoko moralnih razloga odstupio s funkcije u osvit izbora, naprosto je pala u sjenu… Samo da u sjenu ne padnu i kriminalne rabote “moralnih” političkih kapitalaca…

 

 

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI