Neovisni novinarski portal
28.3.2024.
HRVATSKA / zdravlje
Upozoravajuće procjene znanstvenika Ivana Đikića: Do kraja godine živjet ćemo normalnije, ali pune normalizacije nema dok ne budemo imali cjepivo

Upozoravajuće procjene znanstvenika Ivana Đikića:
Do kraja godine živjet ćemo normalnije, ali pune normalizacije nema dok ne budemo imali cjepivo

Upravo kad, poneseni optimističnim valom relaksiranja restriktivnih korona-mjera, pomislimo kako smo na korak bliže normalizaciji života, sustignu nas nove prognoze znanstvenika koji, za razliku od političara, nemaju ni potrebe ni želje uljepšavati stvari. Tako je danas, gostujući na N1 televiziji, ugledni hrvatski znanstvenik svjetskog formata, molekularni biolog Ivan Đikić, upozorio na potencijalnu opasnost drugog vala epidemije koji bi mogao biti veći i opasniji od prvog. Đikić, inače, vjeruje da bi do kraja godine mogli živjeti normalnije, no i dalje uz mjere opreza, a potpuna normalizacija moguća je tek s otkrićem cjepiva protiv koronavirusa.

Pozivajući se na provedena znnastvena istraživanja u drugim zemljama, Đikić smatra da je stvarni broj zaraženih u Hrvatskoj daleko veći od službenog podatka potvrđeno pozitivnih koji se trenutno kreće oko dvije tisuće. Prema spomenutim serološkim istraživanjima u ukupnoj populaciji postotak zaraženih kreće se od 3 ( Nizozemska) do 4 pa i 8 posto ( Švedska i Kalifornija ), te bi shodno tomu u Hrvatskoj bilo oko 120 tisuća oboljelih, a hrvatski znanstvenik s Goethe instituta procjenjuje da je realna brojka od 80 do 100 tisuća COVID pozitivnih.

-Vjerujem- kaže Đikić- da su brojevi manji, jer smo bili vrlo uspješni u početku s epidemiološkim mjerama, ali što je virus duže među populacijom, taj broj će sigurno rasti.

-Zasad smo izolirali virus i spriječili veliko širenje- ističe Đikić- ali vidimo istraživanja u Nizozemskoj, Kaliforniji i drugdje, koja pokazuju da je zaraženih mnogo više nego što je poznato. Zbog toga je moguće da je u Hrvatskoj zaraženo 80 do 100 tisuća ljudi. Zato trebamo paziti da ne dođe do situacije kao u Italiji ili New Yorku, gdje je došlo do enormnog širenja virusa i velikog broja umrlih ljudi. Moj osjećaj kao znanstvenika je – oprez- poručio je na N1 televiziji Đikić.

Znanstvenik, također, upozorava kako je najveća opasnost od nepripremljenosti za drugi val koji može biti kudikamo veći i opasniji, o čemu govore i iskustva s drugim virusima u prošlosti. Treba se samo sjetiti što je španjolska gripa napravila par godina nakon prvog vala, napominje.Upravo zato je važno što masovnije testiranje kako bi se suzbio drugi val. U protivnom, upozorio je Đikić u emisiji HRT-a “Zajedno za zdravlje”, ne shvatimo li da se virus širi, može nam se ponoviti slučaj Bergama, a tada će posljedice u rujnu i listopadu biti puno gore negoli su sada.

Hrvatska je u relativno dobroj situaciji jer je uspjela izolirati virus, kazat će Đikić, ali i dalje ostaje potreba da građani prilagode svoje ponašanje ovim izvanrednim okolnostima sve dok ne dobijemo cjepivo.

Đikić nije pobornik relaksacija koje pretendiraju pokazati da su mjere zdravstvene izoliranosti dale rezultate, jer nisu, kaže Đikić, s obzirom da je u Hrvatskoj još uvijek velik broj zaraženih, a serološka testiranja bi pokazala da je i puno veći, ali još nisu provedena.
U svakom slučaju, normalizacija života realna je krajem godine, ali uz epidemiološke mjere opreza, a puna normalizaicja, tvrdi Đikić, tek s pronalaskom cjepiva. No, to neće biti tako skoro, naglasit će, s obzirom da treba proći najmanje godinu dana od testiranja na životinjama i ljudima da bi se utvrdilo da cjepivo ne izaziva štetne posljedice.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI