Neovisni novinarski portal
19.1.2021.
FILM
Prazno kino Europa

Sretan 95. rođendan kinu Europa:
Besplatne online projekcije kao uljudni odgovor kulturocidnoj Bandićevoj odluci o zatvaranju dvorana

Prazno kino Europa

Upravo danas, na  95. rođendan kultnog zagrebačkog kina Europa, Zagreb Film Festival predstavlja i daruje online videoteku filmova koji su bili dio redovnog repertoara. Podsjetimo, dvorane ponajboljeg zagrebačkog kina, koje su bile dom za brojne vrsne filmske i druge festivale, omiljeno mjesto na kojem su  gledane bezbrojne projekcije kvalitetnih filmova, održani društveno korisni okrugli stolovi i predavanja, neizbježna točka susreta zagrebačke kulturne scene i građanstva, naprasno je zatvoreno i zaključano po šokantnoj i nedovoljno obrazloženoj kulturocidnoj odluci vlasti zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. 

Uz izgovor kako je dvorana ‘u lošem stanju’ te kako zahtjeva rekonstrukciju i popravke, Zagrepčani su naprasno ostali bez kina Europa, a od tada naovamo, koliko je poznato, vlasti nisu učinile ništa kako bi omogućili njezino daljnje korištenje. Uslijedili u brojni prosvjedi građana, no neprosvijećena i bahata Bandićeva administracija nije se osvrtala na javno mnijenje hrvatske javnosti i kulturne potrebe građana. Sada ZFF na taj neuljuđeni čin odgovara kako najbolje zna: uljudnim darivanjem online projekcija dobrih filmova koji su bili prikazivani prijašnjih godina u kinu Europa, do na njega još nisu bacili oko Bandić i njegovi suradnici.

Prazno kino Europa

Dakle danas, u srijedu, 8. travnja, na 95. rođendan kultnog zagrebačkog kina Europa pokrenuta je platforma Kino Europa Online (kinoeuropa.hr) za gledanje suvremenog međunarodnog autorskog filma, koji je od 2008. do 2019. godine činio okosnicu redovnog repertoara. Godinu dana nakon zatvaranja kina Europa cilj ove platforme jest umanjiti prazninu nastalu prekidom programa, održati kontinuitet dostupnosti kvalitetnog filmskog programa te simbolično odati počast dvorani čija je monumentalnost gotovo cijelo stoljeće davala filmskoj umjetnosti posebno i cijenjeno mjesto u Zagrebu.

Na platformi je u ovom trenutku dostupno pedesetak filmskih naslova koji su činili dio redovnog repertoara kina Europa od 2009. do 2019. godine, u vrijeme dok je ovim kinom upravljala Umjetnička organizacija Zagreb Film Festival. Izbor uključuje filmove važnih suvremenih autora poput Rubena Östlunda, Asghara Farhadija, Claire Denis i Christiana Petzolda, ali i najzanimljivijih novih redatelja proteklog desetljeća poput Lászla Nemesa, Benedikta Erlingssona i Juhe Kuosmanena. Također, gledatelji će moći birati između velikih festivalskih pobjednika kao što su Golub sjedi na grani i promišlja egzistenciju Roya Anderssona (Zlatni lav u Veneciji) i Kvadrat Rubena Östlunda (Zlatna palma u Cannesu), ali i velikog broja filmova koje su prethodni festivalski uspjesi doveli do nominacija za Oscare i Zlatne globuse, poput filma Saulov sin Lászla Nemesa koji je Oscara za najbolji strani film osvojio 2016.

Foto: Kino Europa

Žanrovski raznovrstan izbor uključuje moćne drame kao što su Ovnovi Grímura Hákonarsona i Julien u sredini Xaviera Legranda, političke biografske trilere Hannah Arendt Margarette von Trotha i Neruda Pabla Larraína te dirljive filmske priče o odrastanju, energični Cure Céline Sciamma, duhoviti Novi klinac Rudija Rosenberga i potresnu Sicilijansku bajku Fabija Grassadonije i Antonija Piazze. Ljubav je snažna, senzualna i zabavna u filmovima Alabama Monroe Felixa von Groeningena, Najsretniji dan u životu Ollija Mäkija Juhe Kuosmanena i Pogrešna dostava Ritesha Batre, a neizostavna i u izboru filmova za najmlađu publiku. Naime, Kino Europa Online donosi i neke od najhvaljenijih filmova za djecu i mlade iz prošlog desetljeća kao što su Moja sestra mršavica Sanne Lenken, Moje neobično ljeto s Tess Stevena Wouterlooda i animirani filmski hit Moj život kao Tikvica Claudea Barrasa. Cilj je u narednim tjednima proširivati ponudu u suradnji s domaćim distributerima čiji su naslovi također bili dio repertoara.

Programe kina Europe godišnje je posjećivalo oko 120 tisuća filmofila, a kvalitetu i važnost ove institucije potvrdila je i Mreža europskih kina Europa Cinemas dodijelivši UO ZFF nagradu za najbolji europski program u 2016. godini, najznačajnije godišnje priznanje te organizacije posvećene poticanju distribucije i promociji europskog filma. Unatoč rezultatima Grad Zagreb bez konkretnih planova i mjera za obnovu zatvorio je kino Europu u lipnju 2019. upravo pod izlikom nužne renovacije. Prekid rada kina označio je naprasan prekid djelovanja filmske zajednice koja je oko njega bila okupljena; zajednice koja je kino inicirala iz potrebe, održavala ga i okupljala oko sebe sve ljubitelje filma.

Kino Europa

Iako je realizacija platforme Kino Europa Online počela mnogo ranije kao odgovor na nedostatak redovnog programa uzrokovanog zatvaranjem kina Europa, činjenica je da je budućnost nezavisnog kinoprikazivaštva danas još ugroženija i neizvjesnija zbog trenutačne situacije uzrokovane pandemijom virusa Covid-19. S nadom u pozitivniju budućnost, UO ZFF nastojat će i dalje održavati i poticati filmske aktivnosti kako bi barem donekle umanjio nastalu prazninu, a pokretanje ove internetske platforme jedan je od koraka u ispunjenju tog cilja.

Platforma Kino Europa Online dostupna je na internetskoj stranici www.kinoeuropa.hr, na kojoj će biti moguće pratiti vijesti o novim naslovima i preporukama tjedna, cijene najma filma kretat će se od 1.5 do 2.5 USD (okvirne protuvrijednosti 10 do 18 HRK), a u narednih mjesec dana svake srijede i nedjelje objavljivat ćemo kôdove za besplatno gledanje odabranih naslova. Filmski program dostupan putem interneta simbolično je podijeljen na Veliku dvoranu, u kojoj će biti prikazivani suvremeni cjelovečernji filmovi s nekadašnjeg programa kina, te dvoranu Müller, koja će voditi na internetsku platformu croatian.film koja prikazuje kratkometražne hrvatske filmove.

Kno Europa je svojedobno dobilo prestižnu ngradu za izvrstan program

UO Zagreb Film Festival, uz istoimeno festivalsko događanje, vodi projekte: platforma croatian.film, distribucija nezavisnog filma i KinoKino Festival za djecu.

Danas se može pogledati film Pogrešna dostava.

-Svake srijede i nedjelje u 19 sati objavit ćemo kôd za besplatno gledanje filma u trajanju od 72 sata. Donosimo i popis filmova koji će biti dostupni za besplatno gledanje u narednih mjesec dana kako biste mogli planirati svoje kućne projekcije! Nastojat ćemo u narednim mjesecima proširivati ponudu filmova kako bi ovaj online vremeplov kroz filmske programe omiljenog zagrebačkog kina bio što sadržajniji i raznovrsniji! Pratite naše preporuke, ocjenjujte, komentirajte i naravno – uživajte u filmovima! – poručuju organizatori.

Scena iz filma ‘Pogrešna dostava’ (foto ZFF)

Evo i spiska besplatnih projekcija sljedećih srijeda i nedjelja do 13. svibnja:

8.4. Pogrešna dostava

12.4. Najsretniji dan u životu Ollija Mäkija

15.4. Ovnovi

19.4. Saulov sin

22.4. O konjima i ljudima

26.4. Alabama Monroe

29.4. Hannah Arendt

3.5. Oslo, 31. kolovoza

6.5. Golub sjedi na grani i promišlja egzistenciju

10.5. Reality

13.5. Krugovi

Dvorana Muller (foto ZFF)

Inače, dvorana Müller bila je višenamjenski prostor u kinu Europa, ujedno i popularna kinodvorana, a na platformi Kino Europa Online gledatelje vodi na internetsku platformu croatian.film na kojoj je moguće besplatno gledati hrvatske kratkometražne filmove. Croatian.film nudi kvalitetan i sadržajan pregled domaće kratkometražne produkcije raznih rodova i žanrova, a trenutačno nudi oko 150 zanimljivih filmskih naslova. Među dostupnim filmovima pronađite djela istaknutih domaćih autor(ic)a prikazana na velikom broju domaćih i međunarodnih festivala gdje su osvojila brojne nagrade i priznanja poput filmova Judite Gamulin, Mladena Stanića, Sonje Tarokić, Jasne Nanut, Miroslava Sikavice, Đure Gavrana, Zvonimira Jurića,Igora Bezinovića, Hane Jušić, Jurja Primorca i brojnih drugih domaćih autor/ica.

-Svakog ponedjeljka platformu nadopunjujemo novim naslovima, a uz filmove dostupne za gledanje tu se nalaze i brojni drugi srodni sadržaji poput baze podataka filmskih profesionalaca i produkcija, vijesti, kolumni, intervjua, popisa nadolazećih filmskih festivala i sl. Platforma je dvojezična i na ovaj način dostupna i međunarodnoj zainteresiranoj publici, a filmovi se mogu pogledati bilo gdje i u bilo kojem trenutku. A kako biste lakše odabrali što gledati, preporučujemo da pratite croatian.film i na društvenim mrežama Facebook i Instagram! Udobno se smjestite u svoje fotelje i uživajte u gledanju hrvatskog kratkog filma! – ističu.

Iz filma ‘Moj život kao Tikvica’ (foto ZFF)

Mislilo se i mlađe gledatelje. Zanimljiv izbor filmova koje može gledati cijela obitelj također je dostupan je na platformi Kino Europa Online. Nastavljajući se na program filmova za djecu i mlade koji je bilo moguće gledati u kinu, ali i na ideju da ljubav prema filmu nastaje u najranijoj dobi, nastojat ćemo redovno obogaćivati ovaj poseban dio videoteke. Trenutno naša najmlađa publika može uživati u nekoliko sjajnih europskih filmova koji su redom oduševljavali publiku na festivalima diljem svijeta.

-“Moj život kao Tikvica” animirani je filmski hit iz Švicarske o neodoljivom dječaku Tikvici koji nakon iznenadne smrti majke završi u domu za nezbrinutu djecu gdje ponovno pronalazi ljubav i obitelj. Film je osvojio preko 20 nagrada na festivalima diljem svijeta, dodijeljena mu je i nagrada Europske filmske akademije za najbolji dugometražni animirani film, a bio je nominiran za Oscara i Zlatni globus. Film je preporučen za uzrast 8+. “Moja sestra mršavica” jedan je od najhvaljenijih filmova za mlade snimljen u proteklom desetljeću. Glavna junakinja je djevojčica Stella, kojoj je najveći uzor njezina starija sestra Katja, profesionalna klizačica. Kada otkriju da Katja pati od poremećaja u prehrani, cijela obitelj naći će se u vrtlogu novih emocija. Film je preporučen za uzrast 12+. Otkako je premijerno prikazan na Berlinaleu 2019. godine, obiteljski film “Moje neobično ljeto s Tess” osvaja publiku gdje god se pojavi. Iskren i zabavan film donosi priču o dječaku Samu koji na ljetovanju upoznaje neobičnu djevojčicu Tess i s njom se upušta u nezaboravnu ljetnu avanturu. Film je preporučen za uzrast 10+ – pojašnjava se.

Djeci uzrasta 12+ preporučuju i naslove ‘Novi klinac’ Rudija Rosenberga i ‘Stari momci’ Tobyja MacDonalda.

Svi filmovi imaju hrvatski titl.

Sve najbolje kinu Europi povodom rođendana.

Prazno kino Europa

 

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI