Neovisni novinarski portal
12.4.2021.
POLITIKA / POVIJEST/SADAŠNJOST / PRIOPĆENJE
Radnička fronta i spomen na žrtve jasenovačkog logora: Projekcija na zloglasnoj “Crnoj Katici”, protiv zaborava i laži…

Radnička fronta i spomen na žrtve jasenovačkog logora:
Projekcija na zloglasnoj “Crnoj Katici”, protiv zaborava i laži…

U srijedu navečer, iza ponoći, aktivisti Radničke fronte, koji inače svake godine sudjeluju u jasenovačkoj komemoraciji, na svoj su način obilježili 75-tu obljetnicu proboja posljednjih logoraša iz ustaškog logora u Jasenovcu i nedužnim žrtvama odali počast. U neposrednoj blizini zagrebačkog Glavnog kolodvora, na zloglasnoj lokomotivi koja je odvozila logoraše po nedehazijskim kazamatima, “Crnoj Katici”, projicirali su jasenovački spomenik “Kameni cvijet” i uz njega broj žrtava logora.

U priopćenju kojim su o svojoj neobičnoj komemoraciji izvijestili javnost, uz ostalo stoji:

-I danas, kada smo zbog pandemije uglavnom u svojim domovima, trebamo se prisjetiti 83.145 poimence navedenih jasenovačkih žrtava i herojskog proboja logoraša. Naša projekcija je simbolični doprinos sjećanju na žrtve, kao i nastojanju da se odupremo zaboravu i lažima kojima smo, nažalost, posljednjih godina sve više svjedoci- kaže se u priopćenju Radničke fronte, uz poruku da se treba boriti protiv povijesnog revizionizma koji je na djelu.

-Paralelno, uz nijekanje fašističkih zločina- navode iz RF-a – događa se i prikazivanje antifašističkih ili komunističkih zločina izvan konteksta ili s mnoštvom lažnih informacija- a dobra ilustracija za to je i “Crna Katica” koju su iskoristili za svoj spomen na žrtve, a čija se povijest prešućuje, pa na njoj možete pročitati samo tehničke podatke o lokomotivi, ali ne i one povijesne…

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI