Neovisni novinarski portal
18.6.2021.
MEDIJI
Predsjednik Republike podržao nastojanja HND-a i SNH-a da se pomogne novinarima i medijima (foto predsjednik.hr)

Predsjednik države primio novinare i podržao nastojanja HND-a i SNH-a za pomoć medijima

Predsjednik Republike podržao nastojanja HND-a i SNH-a da se pomogne novinarima i medijima (foto predsjednik.hr)

-Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je predsjednika Hrvatskog novinarskog društva Hrvoja Zovka i predsjednicu Sindikata novinara Hrvatske Maju Sever koji su mu predstavili prijedlog mjera za pomoć medijima pogođenim krizom uzrokovanom korona virusom – javljaju na službenim stranicama predsjednika države predsjednik.hr.

Podsjetimo Maja Sever i Hrvoje Zovko su  jučer ispred zgrade HND-a u Zagrebu održali konferenciju za medije na kojoj su od Vlade RH zatražili hitne mjere za spas novinarstva u Hrvatskoj (poveznica).

Predsjednik Republike podržao nastojanja HND-a i SNH-a da se pomogne novinarima i medijima (foto predsjednik.hr)

-Njihov je prijedlog da se za novinare i medije donesu posebne mjere Vlade budući da nisu obuhvaćeni dosadašnjim mjerama. Kao ključne mjere, ističu osnivanje kriznog fonda putem kojega bi se pomoglo novinarima neprofitnih i lokalnih medija, te slobodnim novinarima, fotoreporterima, snimateljima i ostalim medijskih radnicima, a pod kontrolom Agencije za elektroničke medije. Nadalje, predlažu zaštitu zaposlenih u medijima na način da se financijska pomoć države nakladnicima vezuje uz obvezu da ne otpuštaju zaposlene niti im smanjuju plaće. Predlažu i financijsku pomoć države za honorarne suradnike te da se i lokalnim medijima omogući korištenje Vladinih mjera. Predsjednik Milanović podržao je nastojanja Hrvatskog novinarskog društva i Sindikata novinara Hrvatske da se pomogne novinarima i medijima. Smatra kako je važno štititi i promicati neovisnost medija, pogotovo u kriznim situacijama – piše u izvještaju sa sastanka u Uredu predsjednika na portalu predsjednik.hr. 

Predsjednik države podržao novinare (foto predsjednik.hr)

Predsjednik Milanović je tako prepoznao probleme medija u državi, te je dao otvorenu podršku krovnim organizacijama novinarskih profesionalaaca u Hrvatskoj.

Hoće li njegova podrška išta značiti Vladi Andreja Plenkovića koja je donijela niz mjera kojima se pomaže brojnim djelatnostima i profesijama u Hrvatskoj u vrijeme tzv. koronakrize, no zaboravila je na medije? Naime, među razvikanim Vladinim mjerama nema jasnih mjera pomoći namijenjenih medijima, posebice onima najugroženijima: malobrojnim preostalim nezavisnim i neprofitnim tiskovinama, portalima, radijima i slobodnim novinarima, a koji su jamstvo medijskog pluralizma u svakoj uređenoj državi.

Z. Milanović primio H. Zovka i M. Sever (foto predsjednik.hr)

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI