Neovisni novinarski portal
12.7.2024.
eu / zdravlje
Majka i dijete

Predrag Fred Matić okupio europarlamentarce radi zaštite ozbiljno narušenih prava rodilja, majki i djece u vrijeme pandemije

Majka i dijete

Na upozorenja i apele majki čija je dojenčad i malodobna djeca proteklih tjedana zadržana na bolničkom liječenju, bez mogućnosti kontakta s roditeljima, brzo je reagirao hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Predrag Fred Matić (SDP), te je među europarlamentarcima a pokrenuo inicijativu za zaštitu ženskih prava u sustavu skrbi za trudnice, rodilje, babinjače i dojenčad u tijeku COVID-19 pandemije. O tom problemu su se oglasili i u udruzi Ardura, koji su se obratili i nadležnim hrvatskim ministrarstvima i pravobraniteljici za djecu Helenci Pirnat Dragičević (poveznica na tekst na Trisu).

Zastupnik Predrag Fred Matić, dragovoljac Domovinskog rata, branitelj Vukovara, stradalnik u srpskim koncetracijskim logorima, potom i SDP-ov ministar branitelja, sada je u Europskom parlamentu branitelj prava žena, u svojstvu člana Odbora za prava žena i rodnu ravnopravnost. Sada je uputio inicijativu i pismo Povjerenici za zdravstvo i sigurnost hrane Europske komisije Stelli Kyriakides o problemima s kojima se susreću trudnice, rodilje, babinjače i dojenčadi u vrijeme krize uzrokovane COVID-19 virusom. Pismo je u kratko vrijeme potpisalo 62 zastupnika i zastupnica u Europskom parlamentu iz raznih političkih grupa i na taj način podržalo ovu inicijativu. U suradnji s međunarodnom nevladinom organizacijom “Ljudska prava u porodu” (Human Rights in Childbirth, HRiC) i udrugom Roditelji u akciji (Hrvatska), a koje su se obratile zastupniku Matiću te izrazile zabrinutost zbog negativnih posljedica pandemije na sustave skrbi za trudnice, rodilje i babinjače, identificirani su mnogi problemi koji se susreću u ovom području tijekom trenutne zdravstvene krize.

Zastupnik Matić ističe da se diljem Europske unije događa da je ženama je uskraćeno pravo na pratnju tijekom porođaja, kao i posjete nakon porođaja, te kako su primorane na neželjene indukcije i zakazane carske rezove bez opstetričkih indikacija. Osim toga, rodilje su potom odvojene od svoje novorođenčadi, a službe za skrb trudnica, rodilja, babinjače i dojenčadi nisu prioritet kod je u pitanje adekvatno kadroviranje, te podjele zaštitne opreme za osoblje.

‘Dokazi i činjenice, a ne strah’

Potaknut informacijama s terena, zastupnik Matić je pokrenuo inicijativu koju je podržalo 62 zastupnika i zastupnica EP-a te uputio pismo Povjerenici za zdravlje, a kojim se identificiraju koraci za koje traži od Europske komisije i Povjerenice da se poduzmu na razini EU te uključuju: osiguravanje postojanja politika i ustanova u svakoj zemlji koje jamče ženama pratnju na porodu, u skladu s najboljim dokazima SZO (WHO) i drugih organizacija koje u stvarnom vremenu prate situaciju

Osim toga, traži se da su zdravstvene politike tijekom pandemije COVID-19 temeljene na dokazima i činjenicama, a ne na strahu, osiguravanje odgovarajućih sredstava za skrb trudnica, rodilja i babinjača, uključujući osoblje i zaštitnu opremu, te primjena, obnavljanje i financiranje kuća za porode odnosno primaljske odjele i službi za porod kod kuće, pogotovo u manjim mjestima.

-Trudnice i rodilje u Hrvatskoj su zabrinute zbog toga što im se nameću prakse koje su suprotne stručnim smjernicama i nisu temeljene na dokazima, kao što su uskraćivanje pratnje na porodu, nametanje carskog reza i odvajanje od djeteta nakon poroda. Drago nam je da je ovako velik broj eurozastupnika prepoznao problem i očekujemo da će europske, ali i hrvatske institucije poduzeti konkretne radnje da se uspostavi skrb temeljena na dokazima u svim rodilištima, a to znači omogućavanje pratnje na porodu, porod carskim rezom ako postoji medicinska indikacija i boravak novorođenčeta uz majkuističu iz udruge RODA.

Majka i dijete

Zastupnik Matić je zadovoljan odazivom kolega u EP-i, kako ističe.

‘Ja samo želim biti uz svoju bebicu!’

Drago mi je da su mi se stručnjakinje i udruge koje se bave ovom temom obratile i da smo skupili široku potporu od preko 60 zastupnika i zastupnica EP-a te da smo o problemima pisali Povjerenici Europske komisije za zdravlje. Svaki korak u smjeru rješavanja trenutnih problema u području skrbi za trudnice, rodilje, babinjače i dojenčad korak je u smjeru zaštite temeljnog prava na zdravlje, a što vjerujem Povjerenica Europske komisije neće propustiti učiniti. Očekujem odgovor Komisije i poduzimanje konkretnih koraka – veli Predrag Fred Matić. 

Treba očekivati kako će preporuke iz krovnih EU organizacija potaknuti i domaće zdravstvene vlasti, mjerodavni Stožer Civilne zaštite RH i njegove epidemiološke stručnjake, kao i lokalne bolničke šefove da razmotre drukčiji odnos prema ovom problemu, o kojem su su sažeto progovorili u udruzi Ardura:

-Djeca su uvijek ranjiva skupina jer nemaju iskustva boriti se za svoja prava. Bolesna i tek rođena djeca su posebno ranjiva skupina kojoj je izuzetno važno pružiti osjećaj sigurnosti – nadu da su sigurne i dobre stvari uvijek uz njih. Liječnici i sestre to ne mogu, bez obzira na svu njihovu angažiranost, jer oni su djeci nepoznate osobe. Djeca trebaju roditelje – kažu u Arduri. 

Dodajmo i kako  majke i očevi trebaju – djecu.

– Ja samo želim biti uz svoju bebicu! Moja bebica plače u bolnici bez mene, a mi doma plačemo bez nje! – potresno je poručila jedna od majki u svojem apelu na društvenim mrežama.

U nastavku je spomenuto pismo:

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI