Neovisni novinarski portal
2.6.2020.
PETICIJA
Peticija za neopozivu ostavku rektora Damira Borasa

Peticija za neopozivu ostavku rektora Damira Borasa

Pokrenuta je internetska peticija kojom se traži ostavka aktualnog rektora Sveučilišta u Zagrebu Damira Borasa. Ta se peticija nalazi na ovoj poveznici.   Podsjetimo, danas smo objavili i pismo Kluba studenata Filozofskog fakulteta upućeno Borasu, ali i cijeloj akademskoj zajednici. U nastavku je tekst obrazloženja zbog čega se sakupljaju potpisi za ostavku rektora Borasa:

Svojim nedavnim nedemokratskim postupkom kojim je kandidatu za dekana Filozofskog fakulteta, prof. dr. sc. Nevenu Jovanoviću, bez ikakve mogućnosti rasprave uskratio suglasnost za dekanski program, rektor Sveučilišta u Zagrebu još je jednom javno osramotio instituciju kojoj je na čelu, sve njezine sastavnice, zaposlenike i studente. Kulminacija je to višegodišnjeg financijski i moralno dubioznog vođenja Sveučilišta koje pod vodstvom rektora Borasa ne samo da kontinuirano gubi na svom ugledu i međunarodnom rejtingu, već i na broju upisanih studenata.

Riječ je prvom rektoru u povijesti hrvatskog visokog obrazovanja koji je tužio studenta vlastitog sveučilišta, a zatim ga ucijenio da će povući tužbu ako mu se student javno ispriča. Riječ je o prvom rektoru koji nadležnim institucijama Republike Hrvatske, pozivajući se na autonomiju sveučilišta koju ne shvaća kao slobodu mišljenja, govora i istraživanja, već opravdanje za samovoljno ponašanje, odbija predočiti financijsku dokumentaciju o svome poslovanju. Riječ je o rektoru koji klijentelistički raspolaže državnim sredstvima i politizira dodjelu počasnih zvanja, o čemu najbolje svjedoči njegova politika dodjele počasnih doktorata: Dok su u prošlosti tu titulu Sveučilišta u Zagrebu nosili cijenjeni međunarodni znanstvenici poput Nikole Tesle, Lavoslava Ružičke ili Wernera Heisenberga, rektor Boras ju je pokušao dodijeliti zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, osumnjičenom za korupciju, a uspio ju je dodijeliti Draganu Čoviću, osumnjičeniku za organizirani gospodarski kriminal, ne obazirući se pritom nimalo na proteste javnosti i akademske zajednice.

Hoće li rektoru Borasu za rukom poći još jedna nedemokratska radnja bez presedana? Hoće li mu poći za rukom ušutkati kritičke glasove s Filozofskog fakulteta, institucije koja se od svog osnutka do danas ponosi upravo onim vrijednostima po kojima rektor Boras nemilice gazi: slobodom mišljenja i izražavanja? O granicama njegove samovolje i nedemokratskog ponašanja odlučujemo samo mi: kako profesori i studenti zagrebačkog i ostalih hrvatskih sveučilišta, tako i svi ostali građani Republike Hrvatske. Stoga pozivamo sve da potpišu peticiju za podnošenje neopozive ostavke rektora Damira Borasa.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI