Neovisni novinarski portal
25.1.2021.
izborište / POLITIKA
Parlamentarni izbori, srpanj ili rujan: Hoće li utakmicu za Plenkovića odigrati Vili Beroš i Nacionalni krizni stožer?

Parlamentarni izbori, srpanj ili rujan:
Hoće li utakmicu za Plenkovića odigrati Vili Beroš i Nacionalni krizni stožer?

Parlamentarni izbori nisu trenutno tema, sada nam je prioritet zdravlje građana, danima uvjerava javnost Andrej Plenković, izbjegavajući svaku spekulaciju o možebitnom izbornom terminu. No, spekulacije to ne zaustavlja. Najnovija, koju donosi Jutarnji list, pozivajući se na izvore iz HDZ-a, jest da će izbori biti održani 5.srpnja ( eventualno tjedan kasnije ). Ma koliko bio spekulativan, taj je datum za HDZ optimalan, pod pretpostavkom da epidemiološka slika u zemlji bude i dalje relativno dobra, a Crkva nagradi ekskluzivno “razumijevanje” establishmenta za “misno zbližavanje”, kontra propagiranog općeg socijalnog distanciranja, otvorenim zagovorom Plenkovićevog HDZ-a s oltara.

Po redovnom kalendaru na birališta bi trebalo izaći u rujnu, ali za HDZ-ove kombinatore bi to bio datum visokog rizika jer će se država drastično suočiti s propalom turističkom sezonom i konzekventno tomu s golemom proračunskom rupom. Što znači da će u pitanje doći uredno servisiranje države i njezinih temeljnih funkcija. Nova, duboka recesija. S njom i nova nezaposlenost, rezanje plaća, osiromašenje i pad standarda, koji generiraju veliko nezadovoljstvo građana. A i koronavirus bi s dolaskom jeseni mogao ponovo podići glavu i onemogućiti parlamentarne izbore u uvjetima ponovne izolacije građana, što bi potencijalno moglo dovesti do ustavne krize.

Početak srpnja je, vjeruju u HDZ-u, stoga dobitna opcija. Korona-mjere su relaksirane, narod pripušten na slobodu, školarci u školu “po izboru”, nema obaveze, zaposleni se vraćaju na posao, može se i u šoping, čak i u kafiće i restorane, ako vam ne smeta pleksiglas-distanca… I eto privida normalnog života, a sve je to nama ” HDZ borba” dala, odnosno Nacionalni krizni stožer kojeg čine stručnjaci – Beroš, Markotić i Capak– po premijerovom izboru i pod njegovom komandom. Ergo, sve zasluge preuzima – HDZ!

Da se baš o takvoj logici zarazom prestravljenog puka radi vidljivo je i po rejtingu političkih stranaka, jer je držanje epidemije pod kontrolom HDZ-u već honorirano porastom popularnosti stranke koja je , s gotovo 30 posto potpore, ponovo vodeća.
Prema istraživanju koje je za HRT provela agencija Promocija plus od 15. do 18. travnja, HDZ je pretekao SDP za 2,5 posto , a stranka Miroslava Škore je treća s oko 10 posto podrške. Promijenio se i stav građana o smjeru kojim ide Hrvatska, pa je sada za čak 57 posto ispitanika taj smjer- pozitivan.
U takvim okolnostima, nema se što čekati s izborima, procjenjuju neki u HDZ-u, dok njihov stranački šef hini nezainteresiranost za tu temu i fokusiranost na narodno zdravlje,  htijući, valjda,  pokazati kako za njega poraz nije opcija, niti od njega strahuje, ma kad izbori bili…

Odluči li se za srpanjski termin, a u uvjetima ograničenog kretanja i zabrane većih okupljanja, oporba će s pravom dovoditi u pitanje legitimnost takvih izbora jer će nužno biti zakinuti za dio kampanje koji se provodi izravnim kontaktom s biračima. Ali, za HDZ to nije razlog za bilo kakvu glavobolju. Što oporbi smeta, to njima konvenira i neće prezati od toga da “izvanredne okolnosti” iskoriste i na taj način.

Sve u svemu, koronavirus i Nacionalni stožer mogli bi odigrati utakmicu za Plenkovića čija bi se vlada narodu nametnula kao spasiteljska, izbaviteljska. Junačka.

No, rujan, kao alternacija srpanjskom terminu, štošta mijenja…

Izbori prije vjerojatnog turističkog debakla i golemog minusa u proračunu, kada se još može pretenciozno prodavati priča o spašavanju sezone, fokusirali bi se na vladino uspješno upravljanje pandemijskom krizom i državne potpore gospodarstvu ( prijavljeno je gotovo 500 tisuća zaposlenika za mjeru od 3250, odnosno 4 tisuće kuna ), kako bi se ono održalo na nogama.
Prezrena većina, u tom će slučaju opet glasati za svoje spasitelje, svoje dobrotvore iz HDZ-a i neće joj nimalo smetati što je prevarena, što su njezini dobročinitelji punih džepova, a narod praznijih no ikad, jer ovaj primitivni puk u nikad dovršenoj državi, što bi rekao nezavisni zastupnik Marko Vučetić, voli da su njegovi poglavari moćni i bahati. Ovom narodu trebaju diktatori, što se pokazalo i u doba korone. Nikad plahiji, nikad ponizniji i poslušniji narod nije bio, mada su mu njegovi vladari oduzeli gotovo sva ljudska i građanska prava i slobode- od prava na rad, do slobode kretanja . A sloboda mišljenja? Zaboga, ta je prva stradala u krizi, jer čista je blasfemija prozivati za nekakve civilne ili druge grijehe vladu koja nam spašava golu kožu pred naletom opakog, nikom poznatog virusa za kojeg još ne postoji ni lijek ni cjepivo…

No, izbori nakon završetka glavne sezone i neizbježnih turističkih minusa, sad već imaju fokus na izgubljena radna mjesta i milijarde u državnoj blagajni čija je petina prihoda dolazila od turizma, na propale male iznajmljivače koji neće imati otkud alimentirati svoje kreditne obaveze, na tisuće i tisuće ugostitelja koji će biti na koljenima… Ushit nacije kontroliranom koronakrizom već će se istopiti, a revolt naroda dubinom ekonomske krize, koja će zamijeniti zdravstvenu, mogao bi potopiti čak i Plenkovićeve pandemijske  “spasitelje” .

Ali, datum izbora samo je detalj u razmatranju onoga što nas čeka post festum kolektivne izolacije u koju nas je bacio jedan opaki, nepoznati virus. Tek ćemo otkriti što je sve Vlada Andreja Plenkovića radila i kakve je odluke donosila zaklonjena kolektivnim strahom i stožernim zbrajanjem oboljelih i umrlih od korone.

A bilo je koječega: od rješenja Hrvatskim vodama za iskapanje oko 460 tisuća kubika sedimenta iz Drave, bez studije utjecaja na okoliš i glavne ocjene za ekološku mrežu, preko prodaje 1,9 milijuna državnih kvadrata kod Skradina ( Prukljan ) za golf terene, marine, vile, do dozvola za istraživanje, potom bušenje i crpljenje nafte i plina na sedam tzv. eksploatacijskih polja u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske: Zagorju, Međimurju, Posavini, Pokupju, Podravini itd. Umalo pa je Plenkovićeva vlada izboksala i pravo legalnog praćenja i prisluškivanja građana preko njihovih mobitela, jer je to, govorili su, najefikasniji način da se uđe u trag onima koji krše mjere samoizolacije i time ugrožavaju zdravlje drugih.

Malo kad je tajming izbora bio tako važan kao sada. A to zasigurno neće ni Plenković ignorirati.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI