Neovisni novinarski portal
26.10.2020.
knin / narodno zdravlje / POLITIKA
Ministar Vili Beroš u Kninu: Oprez, virus je i dalje među nama!

Ministar Vili Beroš u Kninu:
Oprez, virus je i dalje među nama!

Ministar zdravstva Vili Beroš sa suradnicima posjetio je danas Opću i veteransku bolnicu „Hrvatski ponos“ u Kninu, u kojoj, ocijenio je, disfunkcionalnosti nisu uočene, pa se može samo zahvaliti vodstvu bolnice i zdravstvenom osoblju na postupanju sa pozitivnim na covid-19. Nakon obilaska ustanove, Beroš se sastao sa šibensko-kninskim županom Goranom Paukom, ravnateljicom bolnice Kristinom Bitunjac i kninskim gradonačelnikom Markom Jelićem koji su ga upoznali s trenutnim stanjem u bolnici. Kninska bolnica je bila jedno od žarišta koronavirusa u Šibensko-kninskoj županiji, s ukupno 38 zaraženih, no, već deset dana za redom u toj ustanovi nema novooboljelih.

S ministrom Berošem u Knin su stigli i načelnica kriznog stožera Ministarstva zdravstva Maja Grba Buljević te ravnateljica Uprave za bolničku zdravstvenu zaštitu, transplantaciju i biomedicinu u Ministarstvu zdravstva, Jasminka Hlupić.

Nakon obavljenih razgovora o zdravstvenoj i epidemiološkoj situaciji u Kninu, Beroš se obratio novinarima, naglašavajući posebnu važnost kontinuirane komunikacije, što se, rekao je, najbolje vidjelo na primjeru Murtera koji je prvi završio u karanteni, ali je tu situacija zadovoljavajuće riješena.  Posebno je zahvalio epidemiolozima na svemu što čine u ovoj epidemijskoj krizi, a govoreći o vladinom paketu popuštanja mjera naglasio potrebu održavanja balansa između očuvanja zdravlja i nužnosti pokretanja gospodarske aktivnosti bitne za ekonomiju zemlje.

– I dalje treba čuvati razmak između nas i promišljati da je virus i dalje tu, među nama, te poduzeti sve da se ne širi- izjavio je. Obzirom na ugrozu, dodao je ministar, za očekivati je bilo da će se dogoditi proboj u zdravstvene ustanove, i kninska bolnica u tome nije izuzetak, a situacija je brzo stavljena pod kontrolu, iako je zbog produženog liječenja na odjelu palijativne skrbi mogla i drugačije završiti, ali srećom nije.

Kninska bolnica je na vrijeme informirana kako postupiti u trenutku ugroze, ali znamo da je teško bilo očekivati da će neka zdravstvena ustanova ostati izvan tog problema i ne očekivati da se virus proširi. Svaka zdravstvena ustanova po svojoj funkciji mora biti opremljena za rad s ovakvim bolesnicima, a drugo je pitanje specifičnog liječenja bolesnika od COVID-a. Dosad zakon nije poznavao liječenje zaraženih bolesnika izvan zdravstvenih ustanova, zato smo morali mijenjati zakon i uvoditi nove mjere, poput samoizolacije, jer nije moguće sve bolesnike hospitalizirati- kazao je Beroš u Kninu.

Zadovoljstvo posjetom ministra Beroša nije krio župan Goran Pauk koji je priliku iskoristio i da zahvali ministru i njegovom timu, odnosno Nacionalnom stožeru koji je kroz ovo vrijeme ulijevao povjerenje i sigurnost većini građana koji su njihovim radom izuzetno zadovoljni, rekao je Pauk, napominjući da ni danas nema novooboljelih u županiji koja s današnjim danom broji 83 oboljela i 32 ozdravljena. Pozvao je građane da se i dalje pridržavaju mjera i nastave biti oprezni.

Zadovoljan je i kninski gradonačelnik Marko Jelić jer već nekoliko dana u Kninu nema novozaraženih.

-Moramo čuvati zdravstveni sustav jer pokazalo se, uz sve prigovore koje smo imali proteklih desetljeća, da oni rade svoj posao kako treba i Hrvatska se ima čime podičiti u ovoj situaciji, ali držite se i dalje socijalne distance i svih mjera zaštite, jer virus je još uvijek tu, ne znamo kad će otići, držimo se pravila i bit će sve u redu-apelirao je Jelić.

Kristina Bitunjac, ravnateljica kninske bolnice posebno je naglasila važnost činjenice da je u okolnostima proboja virusa u ustanovu Odjel za palijativnu skrb ostao netaknut, svi su testirani i svi su negativni, naglasila je.

Voditeljica epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo županije Ankica Parat Baljkas navela je da su od 17. do 24. travnja testirani ponovo svi pacijenti i osoblje bolnice, anektirani otpušteni pacijenti i također testirani, te je od 3. travnja do danas sustavnim traženjem i epidemiološkom obradom otkriveno 38 covid-pozitivnih osoba povezanih s kninskom bolnicom. Od toga je, kazala je Parat Baljkas, bilo 11 zdravstvenih tehničara, sestara, spremačica, 3 liječnika, 15 pacijenata i 8 članova obitelji zdravstvenih djelatnika. U samoizolaciji je bilo 96 zdravstvenih djelatnika, među kojima 13 liječnika, a trenutno je još 28 aktivnih samoizolacija zdravstvenih radnika, od kojih je 6 liječnika. Obavljeno je oko 270 testiranja.

Od 4. svibnja, prema vladinom programu trofaznog popuštanja mjera, s radom počinju javne i privatne zdravstvene ustanove, podsjetio je ministar Beroš, napominjući kako se smanjuje broj onih u samoizolaciji, pa vjeruje da će potrebe za zdravstvenim djelatnicima biti zadovoljene, ali, naglasio je, kako smo i dosad bili oslonjeni jedni na druge, i u slučaju problema s kadrovima bit će važno da se međusobno nadopunjujemo, no vjerujem da se to neće desiti ni u jednom trenutku.

Beroš je na pitanje novinara o rezultatima inspekcijskog nadzora u Domu za starije u Splitu kazao da će izvješće zdravstvene inspekcije biti završeno do kraja tjedna.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI