Neovisni novinarski portal
8.12.2023.
POLITIKA
Foto: pixabay.com, ilustracija

Krizne mjere:
Grad Vrbovsko građanima dijeli sjemenski krumpir i kreće u sadnju za potrebe javne kuhinje, škola i vrtića

Foto: pixabay.com, ilustracija

Za očekivanu ekonomsku krizu koja nas po mnogočemu sudeći očekuje nakon pandemije, u Vrbovskom, gradiću u Gorskome kotaru, pripremaju se sadnjom krumpira u nesvakidašnjoj organizaciji tamošnje lokalne samouprave. Prve podjele besplatnog sjemenskog krumpira, umjetnog gnojiva i prihrane počele su ovoga tjedna, odaziv je popriličan, a u sadnju krumpira kreće ovih dana i komunalno poduzeće Grada Vrbovskog, za potrebe javne kuhinje, škola i vrtića.

-Zbog novonastale situacije uzrokovane koronavirusom, koja će vrlo vjerojatno potrajati određeno vrijeme, možemo očekivati da će cijene prehrambenih proizvoda porasti, a možda dovesti i do ograničenja kupnje određenih prehrambenih artikala. Zbog toga, Grad Vrbovsko predlaže svojim građanima da razmotre mogućnost sadnje poljoprivrednih kultura, posebno krumpira, koji se vrlo lako uzgaja te dobro uspijeva u našem podneblju. Građanstvu koje je i do sada na svojim poljoprivrednim zemljištima uzgajalo poljoprivredne kulture predlažemo da s tim aktivnostima nastave te unaprijede sadnju u većim količinama i na većim površinama. Građanstvu koje ne raspolaže vlastitim poljoprivrednim površinama koje bi mogli koristiti za sadnju preporučenih kultura, sugeriramo da stupe u kontakt s vlasnicima koji raspolažu većim zemljišnim površinama radi njihova ustupanja, a isključivo radi obrađivanja u navedene svrhe. – piše uz ostalo u preporuci koju potpisuje nezavisni gradonačelnik Dražen Mufić, a u kojoj građane informira i da će Grad Vrbovsko putem svojeg komunalnog poduzeća također pristupiti sadnji i sjetvi krumpira i drugih poljoprivrednih kultura na većim poljoprivrednim površinama, isključivo za potrebe javne kuhinje te prehrane u školama i vrtiću, kao i to da će sjemenski krumpir u ograničenim količinama biti dostupan i građanstvu.

Nakon te inicijalne obavijesti, gradske su službe informirale građane da svi mogu iskazati interes i besplatno dobiti određenu količinu sjemenskog krumpira, umjetnog gnojiva, prihrane te voćnih sadnica krušaka i jabuka, a gradonačelnik Mufić obznanio kako u ovim uvjetima vrlo važnim smatra da se ljudi bave poslovima vezanim uz proizvodnju hrane, kao i to da su građani koji su imali viška zemlje u vlasništvu komunalnom poduzeću ustupili oko tri hektara zemljišta za sadnju planiranih oko šest tona krumpira.

Zainteresiranih za sadnju krumpira javilo se dosad petstotinjak ljudi, prijave traju do idućeg tjedna, a ovoga tjedna krenulo se i prvim podjelama. Sjemenski krumpir, umjetno gnojivo i prihrana dostavljaju se građanima na za to dogovorenim mjestima, a svi koji su se prijavili imaju pravo na 25 kilograma krumpira, 12,5 kilograma umjetnog gnojiva i 12,5 kilograma prihrane po obitelji.

Foto: pixabay.com, ilustracija

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI