Neovisni novinarski portal
17.1.2021.
(NE)RED / rvatska / zdravlje
Inflacija e-propusnica kao deficit odgovornosti i pameti…

Inflacija e-propusnica kao deficit odgovornosti i pameti…

Hrvatska živi u posebnim pandemijskim uvjetima. Paraliziranog života, gotovo zaustavljenih gospodarskih aktivnosti,  zatočenih građana u kućnoj izolaciji, čija je sloboda kretanja ograničena na onu najnužniju ( nabavu prehrambenih namirnica , lijekova i sl. ).  Nacionalni krizni stožer u svome restriktivnom “korona-programu” propisao je i da se ne može ići izvan mjesta prebivališta, osim u iznimnim slučajevima ( zbog poslovnih, zdravstvenih i obiteljskih razloga ). A za te iznimke, Stožer je pripremio e-propusnice. Kojih je dosad, slovom i brojkom , izdano 565.221! Po čemu se tu radi o iznimnim slučajevima? Pa za još koji dan svi će hrvatski građani biti ponosni vlasnici e-propusnica i putovati zemljom neovisno o prebivalištu …

Kako veli ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, s njima će Hrvatskom putovati i koronavirus…

Odbijeno je, kaže Božinović, više od 16 tisuća zahtjeva. Pa što je to?! Odobreno ih je, i to kao iznimke od pravila, preko 565 tisuća!

-Broj jest velik, ali činjenica je da mi stvaramo bazu, radimo na tome da se iz tog broja napravi struktura odbijenih zahtjeva kako bi se vidjelo koliko osoba ima rješenje za samoizolaciju, a tražili su e-propusnicu- pravda se ministar.

Zar se nije moglo provjeriti, prije izdavanja, tko je od podnositelja zahtjeva pod mjerom samoizolacije?

E-propusnice profunkcionirale su preko noći, a kako je entko dobro primjetio ovih dana sustav e-građani- nikako!  Kako to? Ove propusnice izdaju poslodavci ( zaposlenicima ), izabrani liječnik obitelsjke medicine ( pacijentima ) i nadležni stožer civilne zaštite ( građanima). I izbacuju ih u golemim serijama. Za e-građanina je bila zadužena hipertrofirana hrvatska administracija, i što je više bujala to je sustav slabije funkcionirao. O e-građaninu se, kao svojevrsnom pultu za brzo izdavanje svih mogućih dozvola, potvrda, isprava, govori još od vremena kad je Vesna Škare Ožbolt bila ministrica pravosuđa, ako se toga još uopće sjećate. Od tada do danas nije se puno promijenilo niti je e-građanin zaživio. A ovdje, preko noći je izdano 565 tisuća e-propusnica !

Poslodavci su masovno iskoristili mogućnost i osigurali propusnice za svoje radnike, i ne mareći odveć za njihovo zdravlje jer, za njih je najvažnije da posao ne trpi. Za radnike manje-više,  lako će jedne zamijeniti drugima…

Zanimljivo je da su se čak i e-propusnice dijelile po onom folklornom balkanskom principu- “po babi i stričevima”, “po rodijacima i kumovima”. Neki su novinari muku mučili kako bi dobili tu, de facto- dozvolu za nesmetan rad.  I kolekcionirali odbijenice jednu za drugom. Stožer nije imao puno razumijevanja ni za freelancere i honorarce koji trče za informacijama ugrožavajući svoje zdravlje često i više od profesionalaca. Drugi, koji i nisu imali nikakve posebne potrebe napuštati svoje prebivalište, “zlu ne trebalo” pribavili  su propusnice, da im se nađu. Jer znaju tamo nekog Marka ili Jakova, u istom su temeljnom ogranku HDZ-a, znaju se još od pučke škole, rodbinski su povezani preko supruga…

Takvi smo mi ljudi. Kad se nešto odobrava kao iznimka od pravila, svi odjednom imaju “iznimne razloge” zatražiti da ih se uvrsti na taj “iznimni spisak”. I time se javno hvaliti. I tu iznimno odobrenu propusnicu zloupotrebljavati. Dokazujući kako oni to mogu. Jer su važni. Jer imaju “dobre veze”. I manjak svijesti. Višak neodgovornosti…

Njih ne muči zabrana napuštanja mjesta prebivališta, ni proljetna sjetva na zapuštenim njivama na selu, ni odlazak na posao izvan mjesta boravka. To su oni, i na tisuće ih je nažalost, koji uvijek nekako dospiju na posebne liste koje im omogućavaju ono što je drugima zabranjeno.

Ministar Božinović kaže kako se traži informatičko rješenje kojim bi se spriječile zloupotrebe prijave boravišta, i da na tome udruženo rade jake snage MUP-a i Ministarstva uprave. Ali kako će MUP-ovac Ante iz Imotskog odbiti Juru, pašanca rodjaka Stipe, koji mu je pomogao prije par godina da se ubaci u policiju, a ženu mu zaposlio u općini ?

I tako iznimka od pravila- postaje pravilo samo. A pravilo je da samo iznimno nevažni nemaju e-propusnicu…pa je valjda svima jasno da su one potpuno deplasirane!

 

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI