Neovisni novinarski portal
20.10.2020.
POLITIKA
Početak staze (foto TRIS)

‘Zatvaranje krajobraza’:
Šibenska šetnica u kanalu sv. Ante ‘zaključana’ preko vikenda

Početak staze (foto TRIS)

Šetnica kroz kanal sv. Ante će vikendima biti zatvorena, objavljeno je u šturom priopćenju na internetskim stranicama Policijske uprave šibensko-kninske (poveznica). Te odluke nema nigdje drugdje, primjerice na stranicama Grada Šibenika, Šibensko-kninske županije ili pak Javne ustanove PRIRODA Šibensko–kninske županije koja tom šetnicom ‘upravlja’.

-Zatvaranje šetnice kroz kanal sv.Ante. U dane vikenda u Šibeniku će biti zatvorena šetnica kroz kanal sv. Ante. Obzirom da je uočeno da na pojedinim mjestima na našem području postoji znatno povećani rizik od prijenosa bolesti COVID-19, a kako bi se smanjila mogućnost daljnjeg širenja bolesti, u dane vikenda u Šibeniku će biti zatvorena šetnica kroz kanal sv. Ante. Pozivamo  građane da poštuju ovu odluku i tako doprinesu svojoj sigurnosti i sigurnosti drugih. – stoji u toj obavijesti na stranicama PU šibensko-kninske.

Početak staze (foto TRIS)

Inače, već od ranije na prilazima šetnici  preko prilaznih cesta rastegnuta crveno-bijela traka privezana za stabla, a na njoj priljepljen papir formata A4 s obavješću JUPŠKŽ. Isti papir zlaijepljen je i na neka stabla.

-Poštovani posjetitelji, Značajni krajolik ‘Kanal luka’ odnosno svi njegovi sadržaji, sukladno uputama nadležnih službi, zatvoreni su za posjećivanje – piše uz ostalo na tom papiru.

Traka je zapriječena preko široke ceste gotovo kilometar prije početka šetnice, kod uvale Dumboka, odmah iza benzinske crpke koja vodi prema šetnici. Traka je postavljena i na prilazima šetnici na cestovnim prilazima iz smjera Zablaća.

Na društvenim mrežama se neki Šibenčani pitaju zašto se poseže za takvom odlukom istodobno dok se sugerira građanima boravak na zraku i na otvorenome, dakako uz  poznate mjere ne-grupiranja i izbjegavanja fizičkih kontakata i  ne-približavanja na udaljenost manju od dva metra.

Neki se posebno čude odluci o ‘zatvaranju značajnog krajobraza kanal Luka’, napominjući kako se radi o velikom području, te kako to ‘nije ničije privatno zemljište’.

Šetnica kroz Kanal sv. Ante duga je oko 4,4 km i povezuje područje od uvale Paninkovac do otočića Školjića pred Tvrđavom sv. Nikole. Do šetnice se u kanalu može doći automobilom te pješice ili biciklom iz uvale Paninkovac u Šibenskom zaljevu ili cestom prema Zablaću iz uvale Škar. Za obilazak šetnice u jednom smjeru, potrebna su oko dva sata, a pruža iskustvo prelijepe šetnje te mogućnost  panoramskog pogleda na cijeli grad i šibenski arhipelag s nekoliko lokacija. Uz stazu su  postavljene solarne svjetiljke kao svjetlosna markacija za orijentiranje noću, turistička signalizacija za pojedinačne posjetitelje i vođene grupe te urbana oprema – opisuju je ‘upravljači’ iz Javne ustanove PRIRODA Šibensko–kninske županije.

Inače, na početku te staze na njezinom sjevernom djelu iz organizacije Družba braće hrvatskoga zmaja postavili ploču u spomen žrtvama kuge koja je 1649. pokosila 10 tisuća osoba, na mjestu gdje su se zbrinjavala (spaljivala) tijela umrlih.

Inače, jutros je Stožer Civlne zaštite Šibensko-kninske županije javio kako ‘na dan 4. travnja 2020. godine u Šibensko-kninskoj županiji nema novooboljelih od COVID-19.’

Dan ranije su objavili kako je od početka epidemije na području Grada Šibenika evidentirali 3 oboljele osobe (od ukupno 32 na području čitave županije, od kojih je 23 s otoka Murtera).

Ploča u spomen žrtvama kuge na početku šetnice (foto TRIS)

Obavijest o ‘zatvaranju krajolka’ (foto TRIS)

Obavijest o ‘zatvaranju krajolka’ (foto TRIS)

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI