Neovisni novinarski portal
21.6.2021.
POLITIKA
Foto: Twitter Davor Božinović

e-Propusnica:
Stroža kontrola i digitalizacija propusnica za napuštanje mjesta prebivališta

Foto: Twitter Davor Božinović

Država je odlučila bolje kontrolirati izdavanje propusnica za napuštanje mjesta prebivališta i stalnog mjesta boravka i digitaliziranim sustavom stati na kraj zlouporabama. Umjesto papirnatih i pečatiranih propusnica koje su bez kontrole države do sada izdavali poslodavci, liječnici i lokalni stožeri civilne zaštite uvode se od danas digitalne propusnice i kontrola unutar sustava e-Građani kojim upravlja Ministarstvo uprave odnosno Centra dijeljenih usluga koji povezuje MUP, Poreznu upravu, HZMO, zdravstveni sustav i Stožer civilne zaštite.

Zahtjev za propusnicu izdaje se od danas poslijepodne unutar Nacionalnog identifikacijskog i autentifikacijskog sustava odnosno sustava e-Građani i dobiva se propusnica opremljena QR kodom za provjeru, u obliku PDF-a, koja se policiji pokazuje isprintana ili na mobitelu.

– Od danas će se, kada starta ova usluga, kroz sustav e-Građani moći zatražiti i izdati digitalne propusnice, a sustav će provjeravati valjanost svih podataka koje podnositelj stavi u svoj zahtjev. Osnovni cilj je stvoriti jedinstveno mjesto pristupa izdanim propusnicima, čime se smanjuje mogućnost zlouporabe i olakšava sustav kontrole izdanih propusnica – rekao je ministar uprave Ivan Malenica, predstavljajući tzv. uslugu e-Propusnica, digitalno rješenje koje bi trebalo postati jedinstveno mjesto pristupa izdanim propusnicama.

Propusnice će i dalje izdavati poslodavci, liječnici i lokalni stožeri civilne zaštite, a razlika u odnosu na dosadašnje izdavanje papirnatih propusnica je što će sve podatke o onima za koje ih izdaju morati upisivati u elektronski sustav te će tim podacima raspolagati država. Rekao je ministar Malenica i da će se u sustavu moći provjeriti sve prethodno izdane propusnice, kako se nada da će se sve stare i važeće propusnice do ponedjeljka zamijeniti novima i kako neće biti moguće izdavanje propusnica za osobe u samoizolaciji jer će takve sustav prepoznati.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI