Neovisni novinarski portal
24.9.2021.
POLITIKA
Prukljan: šuma...  (foto MDI)

Domoljubna rasprodaja rodne grude:
Država pro(daje) 1,9 milijuna lijepih naših ‘kvadrata’ kod Skradina za golf igralište, marine, vile itd.

Prukljan: šuma... (foto MDI)

I dok većina građana Republike Hrvatske strahuje za živote, zdravlje, posao, egzistenciju i budućnost, Vlada RH, odnosno Ministarstvo državne imovine objavilo je natječaj o prodaji lijepog našeg državnog zemljišta u Prukljanu kod Skradina. Od stoljeća sedmog to je zemljište bilo u ‘našim rukama’, no došlo je vrijeme da vlasti koje se busaju u tzv. domoljubna prsa 1,9 milijuna četvornih metara rodne grude dadnu u šape najboljeg ponuđača koji se javi na netom objavljeni međunarodni javni poziv.

Za one koji ne znaju, radi se o tzv. Projektu Prukljan kojega lokalni i nacionalni političari pripremaju već dulje vrijeme. Pripremaju ‘projekt’ prodaje državnog zemljišta. Sudeći prema opisanome, postoji opravdana mogućnost kako će se taj projekt, ako do njega dođe, realizirati po uobičajenoj shemi kao i u drugim državama gdje se ‘bjelosvjetski investitori’ mogu dokopati jeftinog zemljišta, pa onda tamo zabetonirati dotad očuvani prirodni krajolik, sagraditi vile za bogatu klijentelu i(li) kasniju preprodaju, privatne marine i plaže, te golf igrališta u kojima dokoni palicama pokušavaju u što manje poteza ugurati lopticu u rupicu.

Prukljan: plaža… (foto MDI)

Prema sadržaju javnog poziva koji je otvoren do 1. srpnja 2020. godine u podne, prodaje se 300.000 m2 hrvatskog državnog zemljišta po početnoj cijeni od otprilike 90 kuna i 60 lipa po ‘kvadratu’, još 240.000 m2 naše zajedničke imovine namijenjene za gradnju ‘turističkih vila’ za 63 kune i 12 lipa (početna cijena) po četvornom metru, ustupa se pravo građenja  za golf igralište na čak milijun i 360.000 četvornih metara naše zemlje na 99 godina po istaknutoj godišnjoj naknadi od otprilike za 1 kunu i 91 lipu po ‘kvadratu’, a uz to se još omogućava korištenje pomorskog dobra za marine i plaže na površini 51.376 m² uz naknadu od 3 kune, odnosno 5 kuna godišnje po četvornom metru, plus 2 posto od prihoda.

Ako je netko od vas možda zainteresiran za kupnju, podrobnije podatke i dokumentaciju, te prošireni javni poziv može naći na stranicama Ministastva (prodaje) državne imovine. 

Ili, da se ne mučite, evo vam tu sve po redu…

Dokumenti

 

  • Prukljan: pogled na šumu i more (foto MDI)

Inače, među ovom dokumentacijom nema nikakvog zasebnog dokumenta koji se tiče zaštite okoliša, a koliko se može zamjetiti, o mogućem utjecaju svih navedenih građevina na osjetljivi krški krajolik u zaleđu Skradina baš se i ne brine. No, u svijetu su studije o mogućem utjecaju sličnih projekata, posebice golf igrališta, a onda i kasniji zbiljski događaji nakon realizacije tih projekata pokazali kako su u značajnoj mjeri utjecali na šire područje na kojem su se pojavili.

Izuzev trajnog i nepopravljivog utjecaja na pejzažne vrijednosti, poznato je kako su golf igrališta enormni potrošači pitke vode koju koriste za zalijevanje neautohtonih velikih travnatih površina, što je u uvjetima sve sušnijih godina i ljeta doista upitnog smisla i opravdanosti. Pojednostavljeno, hoće li, ako se ovakve suše nastave, biti moguće osigurati i dovoljne količine pitke vode za stanovništvo ovog dijela Dalmacije, te turističke goste koje u toplijem dijelu godine posjećuju ove krajeve?

Ne bi li u uvjetima moguće snažnije krize i potrebe snažnije poljoprivredne proizvodnje za potrebe prehrane bilo uputnije i mudrije  planirati zalijevanje potencijalnih novozasađenih poljoprivrednih kultura po zapuštenim poljima, a ne za zalijevanje trave za golf igrališta?  Osim toga, nije jasno je li se itko zapitao i raspitao o upozorenjima iz primjera drugih zemalja u kojima su ustanovili kako golf igrališta nerijetko imaju snažan negativan utjecaj u okolne nadzemne i podzemne tokove, te vegetaciju zbog česte uporabe kemijskih sredstava za prihranu i održavanje novozasađenih travnatih površina, te uništavanje za golfere nepoželjnih biljaka.

Prukljan: more (foto MDI)

U slučaju Projekta Prukljan, zbog konfiguracije terena, se ono što se događa na platou i zemljištu ponuđenog na prodaju bi zasigurno imalo određeni utjecaj na okoliš, na obližnje vode i podvodni svijet, a možda i na nedaleki Nacionalni park Krka.

Tko će, dakle, od ovakvog projekta imati koristi?

Je li prodaja državne zemlje strateški opravdana u ovakvim kriznim zbivanjima?

Ako netko zna odgovor, neka ga javi.

Evo, za kraj, i kraće verzije Javnog poziva za kupnju zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske, a više podataka pronađite na ovoj poveznici. 

Prukljan: šuma… (foto MDI)

Na temelju Odluke Vlade Republike Hrvatske, KLASA: 022-03/20-04/40, URBROJ: 50301-26/23-20-3 od 19. ožujka 2020., Ministarstvo državne imovine objavljuje

JAVNI POZIV br. 3/19

za podnošenje ponuda za kupnju zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske u k.o. Skradin, ponuda za osnivanje prava građenja na zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske k.o. Skradin i ponuda za dodjelu koncesije na pomorskom dobru k.o. Skradin u svrhu realizacije izgradnje Projekta Prukljan izgradnjom ugostiteljsko–turističke zone Prukljan s dvije plaže i lukom posebne namjene – lukom  nautičkog turizma–privezište i izgradnjom golf igrališta  Prukljan sa zgradama za turistički smještaj (turističke vile) u Gradu Skradinu u Šibensko kninskoj županiji

PREDMET JAVNOG POZIVA

  1. Kupoprodaja dijela k.č.br. 3216/1, na kojem dijelu, ukupne okvirne površine 30 ha, planske namjene T1,T2, će se temeljem prostornog plana ili akata za provedbu prostornih planova, formirati građevna čestica za izgradnju ugostiteljsko-turističke zone Prukljan, maksimalnog kapaciteta 1500 ležajeva
  2. Koncesija na pomorskom dobru, na dijelu k.č. br. 3216/5, u svrhu gospodarskog korištenja dvije plaže i u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja luke posebne namjene – luke nautičkog turizma – privezište u obuhvatu ugostiteljsko-turističke zone Prukljan, ukupne površine koncesioniranog područja od 51.376 m
  3. Osnivanje prava građenja na dijelovima k.č. br. 3216/1, k.č. br. 3181/1, k.č.br. 3215/37, k.č.br. 3296/1 i k.č.br. 3224/83, na kojim dijelovima, ukupne površine 136 ha planske namjene Rgt (golf igralište s turističkim smještajem), će se temeljem akta za provedbu prostornog plana odrediti obuhvat zahvata u prostoru za izgradnju golf igrališta  Pruklja
  4. Kupoprodaja dijelova k.č.br.  3216/1, k.č. br. 3181/1, k.č.br. 3215/37, k.č.br. 3296/1 i k.č.br. 3224/83 u obuhvatu Rgt zone. Na dijelovima navedenih katastarskih čestica, na ukupnoj površini zemljišta od 24 ha u obuhvatu golf igrališta formirat će se građevne čestice za izgradnju zgrada za turistički smještaj (turističke vile)

Prukljan: plaža… (foto MDI)

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI