Neovisni novinarski portal
17.1.2021.
HRVATSKA / narodno zdravlje
Dobra vijest je da broj novooboljelih pada, loša je da je preminula osoba srednje životne dobi, koje nije bila ranije bolesna…

Dobra vijest je da broj novooboljelih pada, loša je da je preminula osoba srednje životne dobi, koje nije bila ranije bolesna…

Optimisti bi rekli da koronavirus pomalo gubi forcu. Jer, danas je u Hrvatskoj zabilježeno svega 40 novooboljelih, koliko ih nije bilo još od 20.ožujka,  i to je svakako dobra vijest.  Ukupan broj pozitivnih na COVID-19 u Hrvatskoj je trenutno 1.222 . Loša vijest je da je  u Zagrebu, nažalost, jedna osoba, srednje životne dobi, preminula, iako nije imala nikakve kronične bolesti, kako je to javnosti priopćio ministar zdravstva Vili Beroš.

Beroš je izvijestio i da je do sada testirano 11.464 osoba, 617 u zadnja 24 sata. Oporavilo se 130 oboljelih, a linija rasta i dalje je dobra, mada nema mjesta opuštanju. – Moramo biti dosljedni i izdržati- poručio je Beroš.

Dobra vijest je i da predsjednik Vlade Andrej Plenković najavljuje relaksiranje mjera koje se odnose na rad tržnica, i to prije Uskrsa, a loša je vijest da je prvooboljeli u Kninu – zdravstveni djelatnik.

Premijer je nakon druge video-konferencije sa Savjetom za znanost ( istaknutim hrvatskim i inozemnim znanstvenicima, stručnjacima za javno zdravstvo, molekularnim biolozima, epidemiolozima, infektolozima i virolozima ) najavio kako će se nastaviti s nabavom zaštitne opreme i politikom koja zagovara restriktivne mjere ali kalibrirajući ih prema potrebama gospodarstva i što normalnijeg funkcioniranja života. Dakle, cilj je da se mjere relaksiraju primjereno epidemiološkoj situaicji i procjenama, kako s naglim relaksiranjem ne bi došlo do eskalacije širenja zaraze.

Potvrdio je, međutim, javlja N1, da bi do otvaranja tržnica moglo doći i prije Uskrsa, ali uz konzultacije s epidemiolozima i uz sve mjere zdravstvene sigurnosti.  Građane je pozvao na odgovorno ponašanje te posebno naglasio kako možemo biti ponosni koliko smo dobro shvatili ozbiljnost virusne prijetnje.

-Pred nama je da kao društvo budemo snažni, da ne dođe do rasta nezadovoljstva, da se i dalje, unatoč lijepom vremenu, držimo socijalne distance i ne dovodimo u rizik sebe i naše najbliže. Interesantna opaska jednog znanstvenika je bila da je najveći rizik unutar obitelji, važno je biti oprezan u svemu što poduzimamo- izjavio je šef hrvatske vlade.

Kninjani su, pak, neugodno iznenađeni činjenicom da je prvi pozitivan na COVID-19 u njihovom gradu baš zdravstveni djelatnik, radi čega je kninska bolnica “Hrvatski ponos” zatvorena za nove pacijente.

Zaražena zdravstvena radnica kninske bolnice je bila u izravnom kontaktu s oboljelim liječnikom iz Zadra koji je povremeno radio u Kninu i za kojeg je ranije utvrđeno da je pozitivan. Osobe koje su bile u kontaktu s prvom ili drugom oboljelom osobom iz kninske bolnice bit će u samoizolaciji sljedećih 14 dana. U  bolnici će biti obavljena protuepidemijska dezinfekcija, novi pacijenti se neće primati, a radit će samo trijaža, hitni prijam. Ostaje raditi Odjel za fizikalnu medicinu, za produljeno liječenje, a pacijenti koji se ne mogu drugačije zbrinuti, kazala je voditeljica Odjela  voditeljica epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije Ankica Parat Baljkas, ostat će u kninskoj bolnici.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI