Neovisni novinarski portal
30.10.2020.
HRVATSKA / narodno zdravlje / POLITIKA
Davor Božinović za N1 o relaksiranju mjera Nacionalnog stožera: Podšišani ministri po prioritetu ( ili “po vezi” ) reaktiviraju frizeraje !?

Davor Božinović za N1 o relaksiranju mjera Nacionalnog stožera:
Podšišani ministri po prioritetu ( ili “po vezi” ) reaktiviraju frizeraje !?

Od ponoći na snagu stupa nova, relaksirana mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite, koja će omogućiti slobodno kretanje unutar granica županija, bez e-propusnica, najavio je, gostujući na N1 televiziji, ministar unutarnjih poslova i šef Stožera, Davor Božinović. O realizaciji mjere odlučit će svaki pojedini županijski stožer za sebe, ovisno o stanju na terenu. S druge strane, Vlada je na pragu odluke o reaktiviranju gospodarstva, odnosno tvrtki koje su 19. ožujka generalnom mjerom obustavile rad, a njihovom ponovnom “otključavanju” presudit će mišljenje epidemiologa.

Povratak u slobodu, dakle, ostaje limitiran županijskim granicama, a moguće je da neka od 21 županije u Hrvatskoj odluči i drugačije, ukoliko na njezinom području postoji kakvo ( općinsko ili gradsko ) žarište koronavirusa. U svakom slučaju, Božinović vjeruje da će za primjenu mjere na terenu trebati dan-dva.

Tko šiša ministre ?

Druge mjere se produžavaju, a preispitivat će se oportunost njihove daljnje primjene svakih 7-15 dana, a jedina mjera koja ostaje na narednih 30 dana je zabrana ulaska u Hrvatsku, koja se primjenjuje na razini cijele EU, a i odluka o kamionskom prijevozu ( bez konvoja ) , uz policijsku kontrolu, ostaje na 30 dana.

Ključna mjera je, kako kaže Božinović, držanje fizičke distance, jer se zaraza širi bliskim kontaktom, i do daljnjega je – nepoželjan. Kakve će to posljedice dugoročno ostaviti na prirodu međuljudskih odnosa, nije teško predvidjeti, no, socijalna distanciranost koja je i bez koronavirusa već bila uveliko na djelu, svakako će se samo dodatno produbiti, a čovjek od čovjeka udaljiti.

A kao i svako pravilo, tako i ovo o čuvanju socijalne ( fizičke ) distance ima svoje iznimke. Zanimljivo je da su se među onim obrtnicima i poduzetnicima kojima Stožer i Vlada daju prioritet u ponovnom oživljavaju gospodarske aktivnosti, našli baš – frizeri ?! Zadnjih dana, naime, krucijalno nacionalno pitanje je postalo tko šiša ( frizira ) ministre, s obzirom da svi imaju uredne i održavane frizure. Božinović tvrdi kako njega šiša supruga, no, ministar gospodarstva Darko Horvat ovih je dana na novinarsku konstataciju da ima dobru frizuru, otvoreno kazao kako nije tajna da je njegova sestra frizerka. Eto, neki i u doba korone uspijevaju održavati bliske kontakte bez negativnih posljedica. Naprotiv, u slučaju Horvatovih, bliskost je možebitno i glavni razlog zbog kojega su frizeri/ke nenadano dospjeli u prvi plan i dobili pravo prvenstva kod otvaranja njihovih obrta…

Srećom da “delaša” nije bilo puno…

Bilo bi dobro da i ugostitelji ( vlasnici kafića i drugih ugostiteljkih objekata ) imaju rodbinske veze s Vladom i Stožerom, jer bi možda sada već imali njihov blagoslov za početak rada u distanciranim uvjetima. A kako bi to ostvarili? Vjerojatno lakše od frizera ( frizerki) koji su sa svojim klijentima u izravnom fizičkom kontaktu…
Ovako, Božinović ugostiteljima preporuča da vrijeme “nerada” iskoriste za omišljavanje načina rada koji bi pomirio poštivanje mjera držanja fizičke distance i potrebu ljudi da se nađu u kafiću, pa makar i sa zaštitnom maskom koja je, primjerice, kod Kineza odavno stekla status neke vrste odjevnog predmeta …

Dobra vijest je da preduskršnje produženo radno vrijeme trgovina i otvaranje tržnica, nisu rezultirali pogoršanom epidemiološkom situaicjom, a sva sreća i da nije bilo puno Josipa Delaša u hrvatskoj crkvi, pa su mise održane uglavnom bez vjernike i prenošene posredstvom javne televizije.

Božinović smatra da Stožer postiže cilj koji je postavio, a to je zaštita života i neopterećivanje zdravstvenog sustava masovnom ekspanzijom virusa koja je u drugim zemljama dovela do velikog broja umrlih a liječnike u poziciju da moraju birati kome će pomoći, a na građanima je da ocijene njihov rad.

-Zasad možemo samo reći da smo svaku odluku donosili promišljeno. Jedan od naših svjetski poznatih epidemiologa Igor Rudan je rekao da sedam dana kašnjena može značiti deset puta više umrlih. Vidite da je to istina, jer ovaj virus je prije svega nepoznanica, širi se brže nego što je to itko mogao zamisliti i može ga se zaustaviti samo ako mu se ne dopusti da priđe blizu- kazao je za N1 ministar Božinović.

Komentirao je i ulazak virusa u domove za starije i nemoćne, što ne smatra strateškom pogreškom Stožera, jer je do pojave zaraženih u domovima prošlo više od mjesec dana, a da nije bilo strogih mjera, naglasio je, situacija je mogla biti i puno lošija.

Praćenje i priluškivanje mobitela građana nije više “in” ( ?! )

Naposljetku, dotakao se i izmjena Zakona o elektroničkim komunikacijama kojima je bilo predviđeno ozakonjenje praćenja i prisluškivanja mobitela građana, što je opravdao izbijanjem epidemije u susjedstvu, prije svega u Italiji i Austriji, gdje je večik broj hrvatskih građana boravio u to vrijeme ( radi skijanja, posla i sl. ), a mnogi su to htjeli zatajiti, mada su time ugrožavali zdravlje i život drugih ljudi.

– S obzirom na razdoblje inkubacije, to više nije na tragu nečega što bi se trebalo provoditi, ali imate na razini EU inicijativu kako iskoristiti suvremene tehnologije da bi mogli, ne kao Vlada, nego kao građani, znati jesmo li bili u blizini nekoga tko je postao Covid pozitivan. Mislim da je novi prijedlog EK dobar u kontekstu harmoniziranog pristupa- izjavio je Božinović.

Vladi u ovom trenutku, tvrdi, nisu izbori u fokusu, nego kako vratiti ekonomsku aktivnost i pokrenuti gospodarstvo, osigurati funkcioniranje života u svim njegovim segmentima. A to je težak zadatak koji, kaže ministar, ne dopušta prebacivanje fokusa na izbore. Treba sačuvati dobru zdravstvenu i epidemiološku situaciju u zemlji i život postupno vraćati u normalu- poručio je Božinović gotujući na N1 televiziji.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI