Neovisni novinarski portal
24.1.2021.
HRVATSKA / narodno zdravlje
Zaraženih 635, izliječenih 45, četiri umrle osobe : Trebaju nam optimizam, solidarnost i vjera…

Zaraženih 635, izliječenih 45, četiri umrle osobe :
Trebaju nam optimizam, solidarnost i vjera…

Hrvatska je u vikend ušla sa 635 zaraženih osoba, dakle, još 49 novopotvrđenih oboljelih od koronavirusa. Istodobno, izliječenih je 45, umrle su četiri osobe, a na respiratorima ih je 20, od kojih je jedna osoba kritično. Sve se to moglo čuti na jutrošnjoj konferenciji za novinare Nacionalnog kriznog stožera, koji podsjeća kako je petak bio dan s najviše novooboljelih osoba dosad. Čak 91.

Zadnja preminula osoba je starija žena ( 92 godine ) iz Pule. Inače, prosječna dob zaraženih je 48,2 godine, muškaraca je nešto više  ( 54 posto ) od žena , a protivno ranijim uvjerenjima da su žrtve virusa uglavnom osobe starije od 60 godina, činjenica je da je takvih u ukupnom broju oboljelih svega 25 posto.

Dosad je obavljeno 4.938 testiranja.

-Želimo zahvaliti svima koji se ponašaju prikladno u samoizolaciji i svima onima koji se pridržavaju mjera- izjavio je na konferenciji za novinare ministar zdravstva Vili Beroš, koji je ocijenio i da je  epidemiološka slika u Hrvatskoj i dalje zadovoljavajuća i optimistična.

-Optimizam, solidarnost i vjera su potrebni da bi zajedno prebrodili ovu svjetsku ugrozu- rekao je Beroš.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak osvrnuo se na jučerašnje onečišćenje zraka u Zagrebu te ustvrdio  da je riječ o lebdećim česticama prašine koje ulaze u pluća, a mogu ući i u krvotok. Oštećuju i izazivaju akutne, kronične respiratorne probleme.

-Nakon velike studije WHO-a dokazano je da uzrokuju kardiovaskularno oštećenje. Ovo onečišćenje nema veze s Hrvatskom, nije došlo iz Hrvatske, ono je došlo kod nas i širi se dalje na zapad. Jučerašnja situacija bila je kritična, danas je bolja. Ne preporučujem nikome da ide van dok te čestice ne budu odnesene dalje na zapad – kazao je Capak.

Konstatirao je i kako se pokazala dobrom odluka da se na otoku Murteru uvede karantena, jer je na Murteru registrirano novih sedam zaraženih.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je govorio o novim mjerama koje se planiraju.

– Stalno ćemo, kao i dosad, promišljati situaciju. Mjere koje smo poduzeli su dosta striktne i daju određene rezultate, uspjeh mjera ovisi o tome kako se provode. To je zadaća svih građana, koliko budemo dosljedni, lakše ćemo se nositi s ovom situacijom. Ovo je borba za sve nas – poručio je i apelirao na građane da se pridržavaju propisanih mjera radi dobrobiti cijele zajednice.

Božinović je demantirao priče kako je u splitskom zatvoru Bilice jedna osoba pozitivna na koronavirus te naveo da je u tom sustavu oko 3500 ljudi, nekoliko je osoba u samoizolaciji, bilo je sumnje da je jedna osoba kontaminirana virusom, radi čega je testirana, pokazalo se da je negativna, i nema informacija da je itko zaražen.

Prof. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr Fran Mihaljević” se osvrnula na one koji se danonoćno brinu o oboljelima i zahvalila im na tome. Konstatirala je da su oboljeli većinom srednje blažih i srednje težih stanja, a od svih na respiratorima, zasad je jedna osoba kritično.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI