Neovisni novinarski portal
26.1.2021.
časni ljudi / DJEČICA
Foto: Šahovski klub Casper

Zadar na nogama:
Djeca u gradu košarke poludjela za šahom, uče ga igrati od vrtićke dobi, lokalna zajednica spašava šahovski klub

Foto: Šahovski klub Casper

I to je moguće – podići na noge lokalnu zajednicu zbog nedostatka sredstava za održavanje domaćih natjecanja i odlaske na europska i svjetska prvenstva te u samo tjedan dana od pokretanja crowdfunding kampanje prikupiti gotovo čitav iznos očekivanog prvog cilja za financiranje daljnjeg rada – šahovskog kluba. Pošlo je to za rukom Veljku Šagiju, voditelju zadarskog Šahovskog kluba Casper čiji su kadeti ovogodišnji ekipni prvaci Hrvatske, zaljubljeniku u šah koji potiče najmlađe na razmišljanje i izgradnju osobnosti.

Koliko je Šahovski klub Casper važan lokalnoj zajednici i koliki je u Zadru njegov društveni utjecaj najbolje govori činjenica da je gradska administracija, na inicijativu entuzijasta Veljka Šagija, prošle godine odlučila uvesti šah kao dodatnu aktivnost u sve gradske dječje vrtiće, po čemu je Zadar ako ne jedinstven u svijetu, svakako rijedak slučaj u ovome dijelu Europe. U tom se šahovskom klubu šah počinje učiti od najranije dobi, već u trećoj godini života, a upućeni u zadarske šahovske prilike govore da su ti mali šahisti do polaska u školu već  ravnopravni svom treneru i kako nije ništa neobično da ga koju godinu kasnije znaju u šahovskom nadmetanju čak i nadmašiti.

Foto: Šahovski klub Casper

Uvidio je Šagi kako se pravilnim pristupom edukaciji može itekako utjecati na budućnost djece i zna da im je u ranom razvoju šah bitan jer im se kroz igru od vrtićke dobi razvijaju logika, strateško razmišljanje, strpljenje, odgovornost, poštovanje suigrača i osobito samopouzdanje.

-Zamislite, kad dijete od šest godina sve ukućane i susjede s lakoćom pobjeđuje u bilo čemu, koliko to utječe na djetetovo samopouzdanje i onda zamislite da je to upravo šah. Želimo biti inovativan šahovski klub i pružati djeci mogućnosti kakve ne dobivaju u formalnom obrazovanju. Želimo svoje dugogodišnje iskustvo prenositi novim generacijama i educirati nove edukatore koji će nastaviti raditi s djecom i van granica Zadra i našeg šahovskog kluba – kaže osnivač kluba koji postoji od 1996. godine i u kojem je od tada treniralo više od 1000 djece, odlazeći pritom na turnire i natjecanja u domovini i inozemstvu s kojih bi se nemalo puta vraćali s peharima i medaljama.

Foto: Šahovski klub Casper

Zapela je ova lijepa priča na onom na čemu uvijek zapnu priče o igrama manje popularnim od video-igara ili ako hoćete sportovi koji narodnim masama ne izazivaju nikakve emocije i u koje sponzori nemaju interes ulagati – na novcu. Članarine i iznos koji svake godine kapne iz zadarskog gradskog proračuna nisu dovoljni. Nakon skoro četvrt stoljeća predanog rada i vrhunskih rezultata, ulaganja ljubavi i energije, brušenja šahovskih znanja i vještina, Šahovski klub Casper suočio se sa financijskim poteškoćama. Veljko Šagi odlučio se obratiti za pomoć lokalnoj zajednici i zatražiti od nje sasvim mali poguranac od par desetaka tisuća kuna, prilično skromne iznose uzmu li se u obzir sve gore navedene dobrobiti za sadašnjost i budućnost zadarske djece, samim time i grada u kojem se ne igra samo košarka. Izgledaju iznosi i skromnije kada ih se promotri kroz prizmu gomile novca koji se okreće u nekim drugim popularnijim sportovima, igrama i vještinama.

Foto: Šahovski klub Casper

U trenutku nastanka ovog teksta situacija u brojkama izgleda obećavajuće. U prvih tjedan dana kampanje prikupljeno je 47.300 kuna od željenog prvog cilja – prikupiti 50.000 kuna za organizaciju kadetskih i juniorskih natjecanja u Hrvatskoj te odlaske na europska i svjetska prvenstva. Kampanja traje do kraja ovoga tjedna i nastavi li lokalna zajednica entuzijastično podržavati svoj šahovski klub u nastojanju da se iščupa iz financijskih problema i gurati ga naprijed sva je prilika da bi barem jedan od dva preostala cilja mogao biti ostvaren – prikupiti 100.000 kuna za natjecanja i za dodatnog trenera odnosno 200.000 kuna za natjecanja, trenera i sanaciju krovišta klupskih prostorija.

Foto: Šahovski klub Casper

Šahovskom klubu Casper može se pomoći uplatom donacije u bilo kojem iznosu, a za preporučene donacije ostvaruju se i nagrade. Tko uplati 300 kuna dobiva majicu i privjesak za uspomenu. Donator iznosa od 1.000 kuna dobiva navedeno u prethodnoj rečenici i jako dobru knjigu o šahu. Uplatitelj 3.000 kuna dobiva sve prethodno navedeno plus šahovski sat i šahovsku garnituru s logom kluba. Onaj, pak, koji odluči uplatiti 7.000 kuna uz sve prethodno navedene poklone dobit će i šahovski turnir u svoje ime kao i izlet na Kornate za sebe i svoje prijatelje. I oni koji nisu iz Zadra, a pogotovo Zadranke i Zadrani,  mogu pomoći uplatom donacije na račun kluba: HR3824850031100223268 (Šahovski klub Casper, opis plaćanja: donacija) i dati mali doprinos kampanji podrške i ovoj lijepoj priči o šahovskom entuzijastu Veljku Šagiju koji je od šahovske edukacije napravio pravu malu revoluciju i od hobija stvorio klub u kojem više od dvadeset godina, šutljivo, strastveno i daleko od šušura, šahovskim znanjima i vještinama podučava djecu.

Foto: Šahovski klub Casper

I još jedna zanimljiva činjenica za kraj priče o malom šahovskom klubu, priče koja je ujedno i priča o širenju tolerancije i poštovanja, o stvaranju organizirane sredine za usvajanje vrijednosti u odnosima prema protivniku, ekipi, kolegi, prijateljima, o poticanju i ohrabrenju djece, koja počinje šahom i prenosi se na sve druge aspekte života, priča o razvoju strpljenja, odgovornosti i samopouzdanja.

Foto: Šahovski klub Casper

Šahovski klub u gradu košarke broji 140 aktivnih članova, a potražnja za šahom je velika, i to ne samo od strane roditelje koji žele svojoj djeci omogućiti stjecanje vrijednog znanja i vještine nego i djeca na trenerov pristup šahu reagiraju s oduševljenjem. Oni koji su imali priliku svjedočiti kako izgledaju treninzi pričaju o neodoljivim prizorima dočekivanja šahovske ploče i čekanja u redu za svoj red partije s trenerom. .

Foto: Šahovski klub Casper

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI