Neovisni novinarski portal
6.8.2021.
GRAĐANI / hadeze / HRVATSKA / PRAVA ZA LJUDE
Vlada i Zakon o elektroničkim komunikacijama: Što je čovjek bez slobode, do li oruđe u rukama diktatora?!

Vlada i Zakon o elektroničkim komunikacijama:
Što je čovjek bez slobode, do li oruđe u rukama diktatora?!

Prema istraživanju Sveučilišta Oxford o restriktivnim državnim mjerama u borbi protiv koronavirusa, Hrvatska je rangirana na sam vrh kao država s trenutno najrigidnijim mjerama na svijetu! Ovu je vijest donio portal Rijeka Danas, baš u vrijeme kada Nacionalni krizni stožer priprema nove restrikcije, a Vlada svojim rigidnim, antidemokratskim prijedlogom suspenzije ljudskih prava i sloboda traži podršku Sabora za Zakon o elektroničkim komunikacijama i nesmetano praćenje građana preko mobitela! Stožer koji je u proteklih mjesec dana uživao maksimalno povjerenje i poštovanje građana, kao da se osilio i odlučio od tih istih građana uzeti baš sve, pa i njihova osnovna ljudska prava i slobode!

Ustraju li na toj zamisli potpune suspenzije demokracije, potpora građana prestravljenih pandemijom koronavirusa, mogla bi se preko noći okrenuti kontra njih. Manipulacija ljudskim strahom je stara, prokušana metoda svih poznatih diktatura, i ma kako je kamuflirali pandemijskom ugrozom zdravlja i života ljudi ona ostaje podla perfidija kojoj se ni pod koju cijenu ne smiju otvoriti vrata.

 

Država će građane nadzirati preko mobitela, poslodavci će ih staviti na minimalac … 

Jer, evo, na njih već kuca predlagač još jednog restriktivnog korona-zakona koji bi privremeno, za trajanja epidemije, regulirao pitanja iz radnih odnosa, a suspendirao Zakon o radu (  nazvan Zakon o uređenju radnih odnosa u okolnostima proglašene epidemije bolesti COVID -19, a očekuje se u najkraćem, urgentnom roku). Tim bi se, “privremenim” zakonom poslodavcima omogućilo da mogu smanjiti radnicima plaće na minimalac, da im ukinu jednokratna materijalna prava, da jednostrano ukinu neke odredbe kolektivnih ugovora, da radniku dodatkom na ugovor o radu,  za trajanja epidemije, skrate ugovoreno radno vrijeme, pa shodno tomu ugovore i niže plaće itd., itd.

Hrvatska je dosad dobro upravljala krizom. Najveći broj građana disciplinirano je provodio upute Stožera civilne zaštite, što je , uostalom, i rezultiralo relativno malim brojem zaraženih ( trenutno 495 ), i pogotovo smrtnih slučajeva ( 2 ), a izliječenih je iz dana u dan sve više. Naravno, uvijek ima ( nekoliko stotina ) onih koji krše pravilo samoizolacije. Ali, zar njih nije moguće dovesti u red i nadzirati uz pomoć redovnih policijskih patrola i kontrola? Zašto bi praćenje mobitela neodgovornih građana bio jedini način da se u prekršaju uhvate i sankcioniraju zbog ignoriranja samoizolacije? Kako su već sasvim ispravno konstatirali neki saborski zastupnici, zar je problem ostaviti mobitel kod kuće, ili posuditi od nekog člana obitelji i time zamesti trag?

Ministar zdravstva Vili Beroš tvrdi kako je učinjeno sve da bi se izbjegao talijanski kataklizmički scenarij, vjeruje da je odgođen početak eksplozivnog rasta broja oboljelih i najavljuje nove, manje rigorozne mjere, kompatibilne okolnostima. Na tržnicama će od sutra biti otvoreni neki dućani jer, veli naš ministar Beroš, život ne smije stati. Ako se mjere omekšavaju, broj zaraženih već nekoliko dana eksponencijalno ne raste, zbog čega Vlada, odnosno Nacionalni krizni stožer, traže apsolutnu vlast nad narodom i suspenziju demokratskih institucija, implicite i Sabora?

Već smo bili praćeni i prisluškivani, zar smo to zaboravili?!

Znamo kako je to u ovoj zemlji slabašne demokratske kulture izgledalo kad su neke “službe” pod izlikom izvanrednih okolnosti  dobile višak ovlasti. Sjetimo se samo afere s prisluškivanjem novinara i stranačkih, oporbenih lidera. Zar smo zaboravili kako su se zloupotrebljavale te ovlasti, koji su se podaci prikupljali i čemu su zapravo služili? Drastično se, surovo narušavala privatnost prisluškivanih pojedinaca, zadiralo u njihovu osobnost i privatni život, da bi ih se prikupljenim informacijama, kad nekim  (paralelnim ) strukturama moći zatreba, ucjenjivalo i bezočno ugrožavalo njihovo dostojanstvo i integritet. Zar itko razuman može tako olako pristati na gubitak temeljnih ljudskih prava i sloboda? Pa što je čovjek bez slobode, osim oruđa u rukama diktatora?!

Ustav jasno definira kada se i pod kakvim uvjetima mogu suspendirati ustavna prava i slobode. Kako je u svojoj objavi na facebooku napisao i profesor ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu, Branko Smerdel, “članak 17. Ustava dozvoljava suspenziju ustavnih sloboda i prava.To bi bilo uvođenje izvanrednog stanja ! Brine me”, piše prof. Smerdel,” kako to jedan dio zastupnika ne razumije ( Beljak), drugi pogrešno interpretira ( Mrsić ), a treći želi zlorabiti njihovo neznanje ( Grbin ). Ako Sabor usvaja zakone po članku 16. Ustava, to nije izvanredno stanje i Sabor nastavlja obavljati svoje funkcije!”

Ergo, ako Vlada nema petlje ( niti razloga !) proglasiti izvanredno stanje, neka se ne igra ni Ustavom, ni Saborom,  ni hrvatskim građanima pokušavajući dobiti blagoslov svoje preparirane, podobne većine za protuustavno suspendiranje demokracije, ljudskih prava i sloboda!

Oko Ustava nema ustupaka!

Vlada nema zapravo alternativu, želi li zaštititi atribuciju demokratske, do li odustati od svog suspenzivnog , rigidnog prijedloga koji u sebi nosi mnoge zamke i opasnosti i za doba nakon korone. Navodno, Plenkovićeva se ekipa nada kompromisu s oporbom. Kakav vražji kompromis oko derogiranja esencijalnih stečevina?!

Istina, SDP je predložio nekoliko amandmana, uz koje bi bio spreman poduprijeti ovaj prijedlog Zakona, kao što je donošenje takve odluke dvotrećinskom većinom, preciziranje roka njegove primjene, striktno navođenje onih kojima se ograničava sloboda kretanja itd. Ali, takav kompromis je jednako opasan i iracionalan kao i sam prijedlog. Oko Ustava ne može biti ustupaka! Ni slobodnih interpretacija…

Zanimljivo, anonimne građane koji se ne daju disciplinirati i na neki rok živjeti u izolaciji, s minimumom socijalnih kontakata, Nacionalni krizni stožer i Vlada, prisilno bi stavili u red oduzimanjem njihovih osnovnih prava i sloboda, kao što je sloboda kretanja i pravo na privatnost, ali nikom iz ( Plenkovićevog ) Stožera nije palo na pamet javno stigmatizirati, osramotiti, a potom i najoštrije sankcionirati HDZ-ovog župana Sisačko-moslavačke županije, Ivu Žinića koji je u svojoj klijeti slavio i družio se s prijateljima i rodbinom  unatoč restrikcijama zbog epidemije koronavirusa!

“Ostanite doma”- to za Žinićeve ne vrijedi!

Žinić je, uhvaćen u nedjelu, obiteljski korona-party nazvao “radnom akcijom” u pripremi svadbe njegova sina. Svadbu neće koronavirus, a bogme ni rigorozne, restriktivne mjere Nacionalnog stožera, ni odgoditi ni zaustaviti. Kako piše Prigorski.hr, svadba će biti u svibnju, a župan Žinić  po Sunji je i osobno dijelio pozivnice za oko čak 700 uzvanika! “Ostanite doma”, to za Žinićeve ne vrijedi …

Županov sin, Dario Žinić, inače dogradonačelnik Gline i načelnik glinskog stožera civilne zaštite , odstupio je s dužnosti nakon što je u “radnoj akciji” razotkriven. Ali, što je s ocem, županom Ivom Žinićem? Zašto se o njegovom poštivanju vladinih ( NKS ) mjera nije očitovao načelnik Nacionalnog kriznog stožera Davor Božinović, ili šef HDZ-a Andrej Plenković? Bi li njemu uskratili slobodu kretanja i pratili njegov mobitel?

Ako ne mogu disciplinirati ni “svoje ljude”, i preko njihovog kršenja mjera Nacionalnog stožera šutke prelaze, otkud im pravo da na ostale građane idu suspenzijom njihovih temeljnih prava i sloboda?!

                        Ivo Žinić, župan Sisačko-moslavački
Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI