Neovisni novinarski portal
19.9.2020.
GRAĐANI / HRVATSKA / narodno zdravlje
Ukupno zaraženih u Hrvatskih 713, ili 0,018 od ukupne populacije

Ukupno zaraženih u Hrvatskih 713, ili 0,018 od ukupne populacije

Broj zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj nastavlja rasti, pa je danas, na redovnoj konferenciji za novinare, Nacionalni krizni stožer objavio da je trenutno ukupno 713 oboljelih, ili 56 više nego jučer, no to je tek 0,018 posto od ukupnog broja stanovnika.  Izliječenih je 52, na respiratoru je 26 pacijenata, a nažalost, na današnji dan Hrvatska bilježi i šest preminulih od koronavirusa.

Dosad su zarazi podlegli ugostitelj iz Istre, jedan muškarac iz Zagreba, jedan iz Karlovca, jedna žena iz Slavonskog Broda, jedna iz Pule, a jutros je preminuo i muškarac u KB Dubrava, koji je bio teški bolesnik s moždanim udarom a njegovo se stanje dodatno zakompliciralo zarazom. Svi su preminuli bili u rizičnim skupinama.

Obavljeno je 5.600 testiranja, sve dosadašnje mjere zaštite građana ostaju na snazi, a kako je s konferencije poručio ministar Davor Božinović, “ostanite doma”, jer to je najsigurniji način da se spriječi širenje zaraze.

U samoizolaciji se nalazi, uz ostale, i 99 policijskih službenika, 25 ih je izašlo iz izolacije, a kod četvero pripadnika MUP-a utvrđeno je da su pozitivni na COVID-19.

Nažalost, mnogi građani i dalje ne shvaćaju dovoljno ozbiljno pandemiju koronavirusa, čemu u prilog govori i podatak da je policija evidentirala čak 3.402 dojave o kršenju samoizolacije, a u 893 slučaja je utvrđeno kršenje propisanih mjera.

Danas je u Zagreb iz Šangaja trebala stići nova pošiljka zaštitne opreme, kako je naveo ministar Vili Beroš, čak 13 tona pomoći.

Virus je ušao i u zatvorski sustav, a od danas bilježimo i prvog dužnosnika oboljelog od koronavirusa. Riječ je o solinskom gradonačelniku Dalibor Ninčević, koji je sam objavio da je pozitivan.

Nijedan pacijent dosad, kako je kazala dr. Alemka Markotić, nije skinut s respiratora u smislu ozdravljenja od zaraze. Povećat će se broj testiranja, najavila je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”,  a također i ispitati brzi testovi čiji rezultati su mogući u roku od 15 minuta.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI