Neovisni novinarski portal
20.1.2021.
eu
T. Picula: 412 milijuna EU-eura za pomoć Albaniji, Sjevernoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Kosovu i Srbiji

T. Picula:
412 milijuna EU-eura za pomoć Albaniji, Sjevernoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Kosovu i Srbiji

-Kao jedan od inicijatora zahtjeva za pomoć zemljama zapadnog Balkana s kolegicama i kolegama iz parlamentarne grupacije Socijalista i demokrata u Europskom parlamentu, iznimno sam ponosan na paket pomoći u borbi protiv korona virusa koji je odobrila Europska komisija. Albanija, Sjeverna Makedonija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo i Srbija na raspolaganju će imati 38 milijuna eura za izravnu pomoć za nabavku respiratora, testova zaštitne opreme, te 374 milijuna eura njihov društveni i ekonomski oporavak, koji će im biti na raspolaganju iz programa IPA. Europska solidarnost na djelu! – javio je večeras Tonino Picula, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu.

-Pomoć odobrena zemljama zapadnog Balkana doslovno će pomoći spašavanju života, što je u ovom trenutku najvažnije.  Nakon zelenog svjetla za otvaranje pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom to je i nova etapa u ponovnoj izgradnji vjerodostojne europske vanjske politike u našem najbližem susjedstvu. No, sada je važno da se i u samoj EU na istim solidarnim osnovama dogovorimo o pravednoj raspodjeli tereta krize nastale pandemijom korona virusa, kroz modele zajedničkih europskih  obveznica i sredstvima iz Europskog stabilizacijskog mehanizma. Iz ove krize trebamo izaći bismo iz kao jača Unija, ujedinjeni u različitosti i solidarnosti – veli Picula.  

Tags:

VEZANE VIJESTI