Neovisni novinarski portal
20.1.2021.
zdravlje
Foto: Twitter Davor Božinović

Sve strože mjere:
Na snagu stupila zabrana putovanja, policija na prilazima gradovima zaustavlja vozila i provjerava propusnice

Foto: Twitter Davor Božinović

Na cestovnim prilazima gradovima i općinama policija od ponoći provjerava tko je sve naumio u njih ući odnosno iz njih izaći. Zaustavljaju se vozila i propuštaju samo oni građani koji na području tog grada ili općine imaju prijavljeno prebivalište ili stalni boravak te svi oni koji su pribavili valjanu propusnicu. Policija provodi Odluku o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka koju je Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio jučer kako bi se smanjila mogućnost daljnjeg širenja zaraze koronavirusom kojim je za sada, prema jutrošnjim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj potvrđeno zaražena 361 osoba.

Svi koji za to nemaju valjanog razloga, noćas od ponoći ne smiju napuštati mjesto svog prebivališta i stalnog boravka. Oni, pak, koji valjani razlog za putovanje imaju moraju imati i valjanu propusnicu za ulazak i izlazak s tog područja, potvrdu na kojoj piše njihovo ime i prezime, razlog zbog kojega im je propusnica odobrena i od kada do kada traje. Razloga koje Stožer civilne zaštite smatra opravdanim za izdavanje propusnice ima nekoliko. Propusnica se izdaje osobama koje sudjeluju u djelatnostima bitnim za promet i kretanje nužno za opskrbu tog područja, primjerice vozačima kamiona i kombija koji dovoze toaletni papir i drugu robu u dućane. Može se dobiti i za dnevne migracije zaposlenih u službama bitnim za pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lijekova i sanitetskog materijala , održavanje komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom te zaštitarske službe. Pravo na propusnicu imaju i medijske ekipe, svi oni koji putuju na posao i s posla, ako je obavljanje posla neophodno i ne može se obaviti od kuće te žurne i operativne službe koje sudjeluju u sprječavanju širenja zaraze koronavirusom. Svima njima propusnice izdaju, ovjeravaju i potpisuju odgovorne osobe u njihovim poduzećima i drugim pravnim osobama za koje rade. Propusnice mogu dobiti i oni građani koji zahtijevaju hitnu medicinsku skrb, a izdaju ih, ovjeravaju i potpisuju njihovi izabrani liječnici obiteljske medicine. Izdaju se propusnice i iz vitalnih obiteljskih razloga, poput pružanja skrbi djeci i starijim osobama ili kupnje hrane i osnovnih potrepština, a tko ih sve može dobiti odlučuju nadležni stožeri civilne zaštite.

-Sve ove mjere su strože i strože, koliko će biti strože i kojom brzinom će se donositi rigorozne, ovisit će o tome kako će svi u Hrvatskoj provoditi mjere koje se donose. Svaki put kad vidimo da se ne pridržavamo mjera koje donosi ovaj Stožer, donosit ćemo strože mjere, jer zdravlje ljudi, sprečavanje širenja zaraze je zadaća broj jedan i tu neće biti nikakvoga kompromisa – objasnio je Davor Božinović, potpredsjednik Vlade, ministar unutarnjih poslova i načelnik Stožera civilne zaštite koji je za sada donio i niz drugih mjera kojima se u borbi sa zarazom ograničava kretanje građana odnosno njihovo zadržavanje na jednom mjestu, a koje, ako već do sada niste, možete proučiti ovdje.

Na prilazima većim gradovima, posebno Zagrebu i Splitu, stvaraju se od jutros zastoji i kolone. Policija od ponoći zaustavlja vozila i propušta samo one građane koji na području tog grada ili općine imaju prebivalište ili stalni boravak kao i one koji su pribavili propusnicu. Iz Policijske uprave Splitsko-dalmatinske i još nekoliko policijskih uprava apelirali su na građane da prate upute, savjete i zapovijedi policajaca na terenu, da poštuju zabranu te da napuštaju mjesta prebivališta i stalnog boravka isključivo uz valjanu propusnicu te im objašnjavaju da je zabrana donesena kako bi se dnevne migracije svele na najmanju moguću mjeru i time utjecalo na smanjenje mogućnosti širenje zaraze.

Foto: Twitter Davor Božinović

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI