Neovisni novinarski portal
12.4.2021.
EKOLOGIJA / KULTURA
Foto: SEFF

SEFF:
Jedinstveni domaći putujući festival o zaštiti okoliša i prirode održat će se i ove godine, bez budžeta i virtualno

Foto: SEFF

Smaragdni eco film festival – SEFF, putujući festival o zaštiti okoliša i prirode, domaći proizvod jedinstven u svjetskim okvirima, doživjet će svoje ovogodišnje, trinaesto po redu izdanje, koronavirusnoj krizi usprkos. Neće se, doduše, kao prijašnjih godina edukativni filmovi koji ukazuju na mnoge probleme s kojima se suočava naš planet prikazivati na raznim pozornicama gradova i sela niti će festivalski tim od mjesta do mjesta putovati biciklima, ali će festivala ipak biti, a kako drugačije, nego online virtualno.

Pokretač SEFF-a, Danijel Pavlić, aktivist iz Hrvatske Kostajnice za kojega je šira javnost čula lani zahvaljujući snažnoj mu filmskoj priči o životu njegove obitelji u tom zaboravljenom i osiromašenom gradu na obali prekrasne rijeke Une i granici Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom, odlučio je kako bi bilo šteta da zbog situacije s koronavirusom ipak ne održe ovogodišnje izdanje.

-Udružio sam se s Centrom mladih Ribnjak iz Zagreba koji nam nude platformu za održavanje festivala, pa sam otvorio natječaj za ovogodišnje izdanje. U roku od pola sata sam napravio međunarodni žiri iz Španjolske, USA, Kolumbije i Japana, tako da festival ide! Ovo je i meni izazov jer ga radimo bez budžeta, a proglašenje najboljih filmova iz četiri kategorije će biti 21. lipnja u Zagrebu na lokaciji Centra mladih Ribnjak, odnosno na njihovim web stranicama. Filmovi su podijeljeni u četiri kategorije: dugometražni, kratkometražni, animirani i ove godine posebna kategorija: dječji ekološko-edukativni film. Najbolji filmovi po sudu međunarodnog žirija će dobiti plakete SEFF-a. Prijave su otvorene do 1. svibnja na platformi filmfreeway – napisao je Pavlić na svom Facebooku, uz dodatak da usput šalje i informaciju svim ilustratorima koji imaju vremena i koji su voljni besplatno napraviti vizual, jer organizatori lovu nemaju ali će mu se nekako već odužiti.

Foto: SEFF

Za vrijeme prošlogodišnjeg izdanja obilazila su se biciklima sela i gradovi uz rijeku Unu u Hrvatskoj i BiH, na ruti od oko 400 kilometara, a donio je SEFF filmske i likovne radionice, tribine, izložbe, biciklijade i projekcije filmova koji bude ekološku svijest, govore nam o tome kako bismo se trebali ponašati prema prirodi  i ukazuju na ono što bi nam se moglo događati u budućnosti ili nam se već događa u sadašnjosti.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI