Neovisni novinarski portal
20.1.2021.
zdravlje
Foto: Antonio Kiselić Ledinsky

Poruka zaraženog koronom:
Shvatite stanje ozbiljno, ne širite paniku, ne budite nasilni i nečovječni, aktivirajte se u lokalnim zajednicama

Foto: Antonio Kiselić Ledinsky

Jedan od zaraženih koronavirusom odnosno oboljelih od Covida – 19 odlučio je samoinicijativno otkriti svoj identitet i poslati javnosti ohrabrujuću poruku iz bolničkog kreveta u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević u kojem leži već dva tjedna. Htio je postići da ljudi shvate kako je opasnost od zaraze koronavirusom velika, ali i da ne šire paniku i budu dobri jedni prema drugima. On je 31-godišnji Antonio Kiselić Ledinsky, rođeni Bjelovarčanin, u dijelu javnosti poznat kao konceptualni umjetnik i producent koji je godinama djelovao na riječkoj umjetničkoj i aktivističkoj sceni. Posljednjih godinu i pol dana živi i radi u Berlinu gdje se zarazio, a bolest ga je zatekla u Zagrebu na godišnjem odmoru.

Antonio Kiselić Ledinsky napisao je u svojoj javnoj objavi na Facebooku da su temperatura, suhi kašalj i blaga groznica bile indikacije koje su se u intervalu i s različitim simptomima pojavile dva puta u tjedan dana, kako mu je liječnik preko staklene barijere priopćio da je pozitivan, kako je on petnaesti po redu oboljeli u Hrvatskoj te da mu je zdravstveno stanje u procesu hospitalizacije stabilno, bez većih promjena u odnosu na nečije djedove, supruge, braću, rođakinje, prijatelje, ljubavnice, susjede i radne kolege koje leže na respiratorima s nepoznatim ishodom, 

-Zamolio bih vas ovim putem da shvatite postojeće stanje ozbiljno i pridržavajte se strukovnih uputa. Imate na umu da vaše neodgovorno ponašanje može ubiti osobe slabog imunološkog sustava i kronične bolesnike u čiju skupinu spadaju djeca, mladi i odrasli. Ne širite paniku, ne budite nasilni, nečovječni i ne posežite za segregacijskim metodama prema članovima obitelji ili prijateljima onih koji su zaraženi, a čemu možemo svjedočiti u brojnim sredinama. Aktivirajte se u lokalnim zajednicama – zgradama, ulicama i kvartovima; podržite stare, nemoćne i osobe s posebnim potrebama u kupnji i dostavi namirnica i lijekova te osnovnoj socijalizaciji. Postavimo fokus na planet Zemlju redukcijom otpada i svog utjecaja na okoliš povezivanjem s malim lokalnim proizvođačicama i proizvođačima koji vam mogu dostaviti voće, povrće i ostale prehrambene artikle umjesto da podržavate aktere širokog lanca opskrbe koji troše velike količine prirodnih resursa kako bi dostavili robu na police trgovačkih centara. Pokušajte smanjiti konzumaciju mesa i mliječnih proizvoda – orijentirajte se na biljne izvore kalcija minerala i proteina poput grahorica, tofua, algi i sjemenki. Zadržimo pažnju i solidarnosti prema svijetu u/oko sebe i nakon završetka virusne infekcije imajući na umu da se sve mijenja, ali da je moguće i više nego ikada potrebno uspostaviti ravnotežu. Pokrenimo unutarnju promjenu – poručio je javnosti Antonio Kiselić Ledinsky nakon dva tjedna boravka u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, u kojoj vježba jogu, meditira, čita, odrađuje poslovne zaostatke, komunicira različitim komunikacijskim alatima s prijateljima i obitelji, vježba disanje i vizualizaciju, pije različite biljne napitke, inhalira nosnu i usnu šupljinu eteričnim uljima, fokusiran na aktivaciju tijela za samoizlječenje i održavanje tjelesne kondicije kako bi mu period nakon liječenja prošao bez većeg stresa na organizam i psihu.

Foto: Antonio Kiselić Ledinsky

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI