Neovisni novinarski portal
23.10.2020.
knin / POLITIKA
“Pet do dvanaest za Opću i veteransku bolnicu Hrvatski ponos”: Kninska bolnica mora imati status državne!

“Pet do dvanaest za Opću i veteransku bolnicu Hrvatski ponos”:
Kninska bolnica mora imati status državne!

U Kninu je danas, na inicijativu županijskih vijećnika Tomislava Čolaka, Zorana Radića i Steve Žeželja,  održan Okrugli stol kojim je tematiziran problem opstanka i održivosti kninske Opće i veteranske bolnice Hrvatski ponos. Bolnica u Kninu treba biti državna bolnica, problem se treba odmaknuti od politike, a gradovi i općine na kninskom području solidarno će izdvajati za liječnike, zaključeno je na Okruglom stolu kojem se, nažalost, nisu odazvali vlasnici ustanove – županija,  ali ni ravnateljstvo bolnice niti njezino Upravno vijeće…

Među sudionicima su bili i saborska zastupnica Mosta, Ines Strenja Linić, predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb, njezin stranački kolega zastupnik Miro Bulj, kninski gradonačelnik Marko Jelić sa suradnicima, načelnici susjednih općina, županijski vijećnici s kninskog  područja, ali , javlja HRT Radio Knin, a prenosi kninski portal Huknet,  baš nitko iz županije i bolničke uprave.

Opstanak kninske bolnice već je godinama na dnevnom redu unatoč jasnom stavu Grada Knina i kninskih građana koji bolnicu trebaju i od države traže optimalno rješenje koje će osigurati njezin kontinuirani rad. Bolnica dijeli financijske i kadrovske probleme koji opterećuju generalno, cijeli zdravstveni sustav, i u tom smislu nije ni puno bolja, ni puno lošija od drugih ustanova. Ali, ključni problem kninske bolnice postao je nedostatak liječnika, njihova potpuna nezainteresiranost za rad u ovoj ustanovi. Već tri puta je raspisan natječaj za osam specijalizacija za koje se apsolutno nitko nije javio! A bez liječnika, nema bolnice!

Gradonačelnik Marko Jelić je upozorio da nitko neće doći raditi u Knin ili prihvatiti specijalizaciju ukoliko mu se ne osiguraju određene beneficije, a to se prije svega odnosi, piše Huknet, na stan i veću plaću, odnosno stipendiju. Novčane potpore nisu problem, kaže Jelić, ali stanova je na raspolaganju svega nekoliko.

Ines Strenja Linić, pak, smatra da je u Hrvatskoj previše bolnica, čak 64, dok ih je, primjerice, u Danskoj svega 15. Prije ili poslije neki će ministar zdravstva, smatra zastupnica,  morati preuzeti neugodnu zadaću reduciranja broja bolnica, a za kninsku bolnicu smatra optimalnim rješenjem dobivanje statusa državne bolnice jer je to od strateškog interesa  i ta bolnica nužno mora zadržati osnovne odjele.

Apelu za spas kninske bolnice pridružio se i Mostov zastupnik Miro Bulj.

 

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI