Neovisni novinarski portal
26.9.2020.
narodno zdravlje / POLITIKA
Obraćanje predsjednika Zorana Milanovića povodom pandemije koronavirusa: Trajanje krize ovisit će i o individualnoj odgovornosti svih nas!

Obraćanje predsjednika Zorana Milanovića povodom pandemije koronavirusa:
Trajanje krize ovisit će i o individualnoj odgovornosti svih nas!

Predsjednik Zoran Milanović obratio se večeras građanima Hrvatske porukom ohrabrenja, pozivom svima na odgovorno ponašanje i pridržavanje naputaka stožera Civilne zaštite. Posebnu zahvalnost izrazio je ukupnom zdravstvenom osoblju koje je u danonoćnoj borbi s koronavirusom u stalnom riziku od zaraze, a koje je, kazao je Milanović, nenadoknadivo. Rad kriznog stožera ocijenio je dobrim ali dubina krize i njezino trajanje ovisit će, kazao je, o individualnoj odgovornosti svih nas.

Predsjednik smatra da se krizi pristupilo ozbiljno, da se nije podleglo strahovima, a napose panici.

-Dva mjeseca otkako je ova epidemija, pa onda i pandemija, započela, neke stvari znamo bolje . Ovo je bolest koja fatalno pogađa one starije i bolesnije među nama . Naš je zadatak da učinimo sve kako bi izbjegavanjem neozbiljnog djelovanja zaštitili naše majke i očeve, naše bake i djedove koji su nas cijeli život podizali i brinuli o nama, i to je naša ljudska obaveza – rekao je Milanović. A to ćemo najbolje postići, dodao je, ako se pridržavamo uputa koje dobivamo od nadležnih zdravstvenih ustanova i djelatnika.

Nije lako donijeti neke oštrije odluke, pogotovo suočavajući se s krizom koja je nova. Ovo nije španjolska gripa- kazao je, napominjući kako vjeruje da ćemo krizu prebroditi ali će iza nje ostati određene štete.

-Mi nismo u ratu, ali jesmo u izazovu, u krizi koja će trajati, i proći , usuđujem se reći, za koji mjesec. Ostat će ekonomsko -socijalne posljedice i pitanje je na koji način ćemo ih sanirati. Moje ustavne ovlasti mi ne dopuštaju- napomenuo je- da se previše bavim stvarima za koje nisam izravno nadležan i za koje ne snosim izravnu odgovornost, ali je moja ljudska dužnost da se s vremena na vrijeme oglasim i kažem što je dobro i što bi se još trebalo učiniti. Gospodarska šteta je neminovna, a ovo što Vlada sada radi su privremene mjere koje podržavam. Stvarnost će nas tjerati na neke mjere i ukazivati nam koji je pravi put, a mene ohrabruje da radimo što i države u okruženju, članice EU, i da one bogatije i snažnije od nas znadu napraviti neku grešku.

Pozvao je građane na odgovorno djelovanje i poručio im da ostanu doma.

Na kraju svoga obraćanja, predsjednik Milanović je kazao:” Završio bih obraćanje s “glavu gore”, ali kako vidim da je glava već gore, da smo optimistični i odgovorni, završit ću s – hvala!”

Tags: ,

VEZANE VIJESTI