Neovisni novinarski portal
21.6.2021.
HRVATSKA / narodno zdravlje
Nacionalni krizni stožer: Ukupno 551 zaražena osoba, broj oboljelih i dalje raste linearno…

Nacionalni krizni stožer:
Ukupno 551 zaražena osoba, broj oboljelih i dalje raste linearno…

Najnovije korona-statistike u Hrvatskoj govore o ukupno 551 zaraženoj osobi, ili 56 novooboljelih. Nažalost, Nacionalni krizni stožer jutros je izvijestio i o još dva smrtna slučaja, jednog muškarca od 74 godine i jedne žene od 65, a oboje su bili onkološki bolesnici. Zasad je u Hrvatskoj ukupno troje ljudi podleglo posljedicama koronavirusa.

Ministar zdravstva Vili Beroš ocijenio je na konferenciji za novinare NSCZ da još uvijek nemamo eksponencijalni rast broja zaraženih, nego on raste linearno, što je svakako dobro. Ipak, u zadnja 24 sata je čak 94 novozaraženih osoba ( od jučer u 18 sati 56 ), a njihova je prosječna dob sada čak ispod 49 godina.  Oboljelih iznad 60 godina je 25 posto.

Gospođa iz Slavonskog Broda koja je jučer preminula od komplikacija izazvanih koronavirusom,  nije imala nikakvih simptoma, ali je bila onkološki bolesnik.

Najbolja vijest s današnje pressice je 37 izliječenih, kako je javnost izvijestio ministar Beroš.

Najavljene su nove mjere, u skladu s razvojem situacije, koju je ministar MUP-a Davor Božinović nazvao zadovoljavajućom, te naglasio kako se posebna pozornost stavlja na trgovine i tržnice.

-Zabranit ćemo sve trgovine osim prehrambenih i trgovina s građevinskim materijalom na području Zagreba i okolice, naravno, zbog potreba sanacije šteta izazvanih potresom- kazao je Božinović, najavljujući i otvaranje posebnih trgovina na tržnicama radi OPG-ova koji se bore za preživljavanje.

Bilo je govora i o kršenju samoizolacije, a takvih je slučajeva evidentirano čak 771, te zloupotrebi propusnica, što je, decidirano će Božinović, ozbiljno kazneno djelo krivotvorenja dokumenata, i bit će sankcionirano ozbiljnom kaznom. Božinović je najavio i izradu posebne aplikacije zahvaljujući kojoj će se broj izdanih propusnica smanjiti na minimum.

Dojave o lažnom predstavljanju određenih osoba za volontere Crvenog križa komentirao je čelnik CK-a Robert Markt koji je građanima poručio da ne otvaraju vrata onima koji traže novac za svoje navodne usluge, jer, kazao je, “naši volonteri rade besplatno i skrbe za 10 tisuća građana koji trebaju pomoć”.

Na respiratoru je trenutno, prema riječima dr. Alemke Markotić, ravnateljice Klinike za infektivne bolesti “Dr Fran Mihaljević”, osam osoba, a dr. Markotić je demantirana i informaciju kako je supruga preminulog 74-godišnjaka također u kritičnom stanju.

Poseban naglasak narednih će dana biti stavljen na testiranje zdravstvenog osoblja, a od danas poslijepodne svim zaposlenicima u zdravstvu mjerit će se temperatura, jer svi u sustavu moraju biti svjesni važnosti njihove uloge u ovoj pandemiji. Posebne upute, naglasio je ministar Beroš,  bit će izdane i za staračke domove.

Dobra je okolnost da u Murteru, od 30-ak osoba s povišenom temperaturom koji su jučer testirani, nitko nije pozitivan!

Na upit novinara što je s djevojčicom iz Velike Gorice čija je majka bila u samoizolaciji, a dijete je trebalo hitnu liječničku intervenciju, Beroš je kazao kako je majka ostala u samoizolaciji, što je svakako pohvalno, a dijete je zbrinuto i operirano mu je slijepo crijevo.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak poručio je kako će se, sukladno s epidemiološkom situacijom pojačati mjere socijalne distance, no, podatke o tome koliko je zaraženih hospitalizirano a koliko ih je kod kuće, nije imao. Vjeruje, međutim, da je znatno manji broj onih koji su kod kuće, ali s blagim simptomima.

Pljačka banke u Rijeci još je jedan dio u mozaiku ukupne pandemisjke slike Hrvatske danas…

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI