Neovisni novinarski portal
24.1.2021.
HRVATSKA / narodno zdravlje
Nacionalni krizni stožer: I danas 77 novozaraženih, život se pomalo vraća u normalne okolnosti… mjere su urodile plodom

Nacionalni krizni stožer:
I danas 77 novozaraženih, život se pomalo vraća u normalne okolnosti… mjere su urodile plodom

Novozaraženih osoba u Hrvatskoj je danas koliko i jučer- 77.  Trenutno je kod nas ukupno oboljelih od koronavirusa 867. Ozdravilo je 67 osoba, testiranih je ukupno 7.015, a samo u zadnja 24 sata čak 611. Preminulo je 6 oboljelih,  i ta je brojka nepromijenjena već 48 sati, što svakako ohrabruje,  a na raspiratoru su 32 zaražene osobe. Na koronavirus je, kako pokazuju rezultati testiranja, pozitivno i 7 policijskih službenika.

-Nema značajnijeg povećanja- konstatirao je danas ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare Nacionalnog kriznog stožera, napominjući kako se nakon inicijalnog šoka, dodatno pojačanog potresom u Zagrebu, zdravstveni sustav vraća u normalni način rada, uz pojačanu zaštitu i sigurnost bolesnika i medicinskog osoblja.

-Život ne smije stati i on zasigurno neće stati. Polako se vraćamo u normalne okolnosti. Mjere su urodile plodom- s ponešto optimizma izjavio je Beroš.

Vlada je dogovorila i nabavu novih 250 respiratora koji će dolaziti u Hrvatsku sukcesivno. No, unatoč svakodnevnim apelima županijski centri 112 zaprimaju brojne dojave o kršenju samoizloacije, pa su dosad evidentirane čak 3.564 takve dojave, a kod 970 osoba je i utvrđeno da se doista radilo o nepoštivanju mjera samoizolacije, kako je izvijestio Državni inspektorat.

Inače, u strukturi zaraženih, naveo je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, 41 osoba je mlađa od 20 godina, 101 osoba je starija od 70 godina, od 50- 59 godina ih je najviše, a nakon toga onih od 40-49 godina kojih je 165.

Imamo također  pozitivnih 50 doktora medicine, 10 stomatologa, 41 medicinsku sestru, 5 ljekarnika i 7 zaposlenika u zdravstvenoj administraciji, rekao je Capak.

Prve analize pokazuju, rečeno je na konferenciji, da nema posljedica koronainfekcije izazvanih potresom u Zagrebu, jer se broj novozaraženih u Zagrebu smanjuje.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je govorio u uputama vezanim za mjere u poljoprivredi, te kazao da vrtni centri i rasadnici koji prodaju poljoprivredni materijal mogu raditi, uz obvezu poštivanja odluka o radnom vremenu trgovina i uz propisane mjere zaštite.

Prof. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr Fran Mihaljević” je upozorila kako se pojavljuju informacije da postoji stigmatizacija oboljelih i ljudi koji su u samoizolaciji, pa se putem poruka dilaju i njihova imena.

-To se ne smije događati. Svi se mi možemo zaraziti. Bolesnici imaju svoja prava. Kad su bolesni treba im pomoći cijela okolina, da mogu što prije ozdraviti. Kada se vrate u svoju sredinu, oni su ti koji štite sve ostale, oni su preboljeli, oni su praktički zaštićeni. Ne smijemo nikoga stigmatizirati, a oni koji su ozdravili nisu ni za koga opasnost – naglasila je prof. Markotić.

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI