Neovisni novinarski portal
27.1.2021.
GRAĐANI / HRVATSKA / narodno zdravlje
Ministar Davor Božinović ljutito: “Neka nitko ne misli da će se zaboraviti kako se tko ponašao u ovom razdoblju…”

Ministar Davor Božinović ljutito:
“Neka nitko ne misli da će se zaboraviti kako se tko ponašao u ovom razdoblju…”

Koronavirus, potres, a sada i proljetni snijeg! Kao da se sve urotilo protiv nas. Krenu li kiše, još će nas zadesiti i poplave. Nacionalni krizni stožer na čelu s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem i dalje se dobro drži, ali osjeća se kako pomalo gube strpljenje. I njima je “kapa puna” neodgovornih građana, koji, svim opetovanim apelima unatoč, ne razumiju ozbiljnost situacije. “Pusti koronu, pao je snijeg, idemo van”, vjerojatno su pomislili mnogi jedva čekajući da istrče s djecom na ulice, kao svojedobno na Bundek. Bio je to okidač za ministra Božinovića koji je trenutno izgubio smirenost i strpljenje pa očitao bukvicu svima, pa i – novinarima.

-Nije vrijeme za snježne radosti. Molim roditelje i sve one koji misle iskoristiti snježni dan za zabavu i razonodu, da od toga odustanu. Nadležne institucije će ih spriječiti i poslati doma- poručio je s redovne konferencije za novinare Nacionalnog kriznog stožera, Davor Božinović, s vidnim znakovima ljutnje.

Život u doba korone reducirao je drastično ljudska prava i slobode. Nema više slobode kretanja, radi se uglavnom od kuće ili nikako ( osim za one službe i djelatnosti koje su neminovne ), zatvorene su tržnice, trgovine s prehrambenom robom imaju skraćeno radno vrijeme, a nema više ni napuštanja mjesta prebivališta. Treba učiniti sve da se koronavirus ne “izvozi” iz jedne regije u drugu, iz jednog grada u drugi, s jedne zaražene osobe na drugu,  policija strogo kontrolira ceste i zaustavlja sve one koji su s kontinenta ( ili s neke druge destinacije ) krenuli u svoje vikendice na moru ili na neko drugo, kako vjeruju, sigurnije mjesto. Za kretanje treba imati propusnice, a oni koji ih nemaju, neće biti propušteni, naglasio je Božinović, dodajući kako ima i manje popularnih mjera koje će se primjenjivati, ako se to bude moralo. Do propusnica se dolazi onilne zahtjevom, mailom na adresu gradskih stožera civilne zaštite, a preuzimaju ih poslodavci na koje Stožer apelira da pokušaju organizirati posao s najmanjim brojem ljudi.

Sve se poduzima da ljudi imaju što manje razloga izlaziti. Samo za ono najnužnije. Nikakve reklamne akcije za prodaju televizora i sl. po super povoljnim cijenama u supermarketima i trgovačkim centrima ne dolaze u obzir, to je deplasirano, neprimjereno ovoj situaciji, ljutito je poručio neodgovornim trgovcima ministar Božinović.

Samoizolacija se krši i dalje. Evidentirano je tri tisuće dojava, a blizu tisuću ih je i potvrđeno.

– I neka nitko ne misli, s obzirom na rad sudova u ovo vrijeme, da će se zaboraviti kako se tko ponašao u ovom razdoblju. To neka si ne umišljaju- napomenuo je revoltirano Božinović, dodajući kako oni koji rade, ako ih ima 15 na nekom poslu, sada rade s njih pet. Nema te tvrtke u današnje doba koja nema email…

Nije štedio ni novinare kojima je povišenim tonom spočitnuo:

-Apeliram na sve, apeliram na poslodavce… I vas novinara, jutros je moglo biti manje ovdje…- rekao je Božinović.

Zaraženih 361
Jutros je u Hrvatskoj broj zaraženih koronavirusom 361. U odnosu na prethodni dan to je za 46 više. Šest osoba je na respiratoru. Očekuje se da će brojka pozitivnih na virus tijekom dana rasti za još nekoliko desetaka…
Članovi Nacionalnog kriznog stožera danas su pred novinare izašli bez zaštitnih maski. Kako je na pressici objasnila ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić, dosad je masku nosila iz predostrožnosti, zbog alergije, ali i nekih simptoma koje je imala, a koji nisu karakterističnmi za Covid-19. Kako komunicira s većim brojem ljudi, maskom je štitila druge, a ne sebe, rekla je dr. Markotić.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI