Neovisni novinarski portal
27.1.2021.
zdravlje
Ilustracija: Mikrofoni  (foto TRIS/G. Šimac)

Karantena za Murter i Betinu

Ilustracija: Mikrofoni (foto TRIS/G. Šimac)

-Danas nemamo novih oboljelih u Šibensko-kninskoj županiji. Od ukupno 15 oboljelih, četvero ih se nalazi na Odjelu infektologije, a jedan pacijent je premješten u KBC Split, dok se ostali nalaze u kućnoj izolaciji. Bitno je naglasiti da je od ukupnog broja oboljelih osam s otoka Murtera – rekao je ispred sjedišta županije  na tiskovnoj konferenciji Stožera za civilnu zaštitu Šibensko-kninske županije župan Goran Pauk.

Župan G. Pauk (foto TRIS/G. Šimac)

Skupina novinara i snimatelja i petero iz navedenog Stožera ispred zgrade opustjele županijske uprave,  ispražnjenog hotela Jadran i privatiziranog pa zapuštenog bivšeg kina Šibenik. bile su jedine osobe koje su se na ulici mogle sresti uokolo šibenske rive, i šire.

Od ukupnog broja oboljelih 8 osoba je s otoka Murtera. Odjel epidemiologije ZZJZ Šibensko-kninske županije proveo je epidemiološku obradu oboljelih i njihovih kontakata, stavljenih pod zdravstveni nadzor i samoizolaciju. Zaključak epidemiologa je da trenutno na otoku Murteru postoji lokalna transmisija bolesti COVID-19 te je u takvoj situaciji najučinkovitija mjera, po mišljenu struke, stavljanje ugroženog prostora pod mjere karantene.

Zbog opasnosti od širenja zaraze na otoku Murteru, na području naselja Murter i Betina je od danas na snazi strogo ograničenje kretanja stanovništva. Zapravo, u ta mjesta nitko osim hitnih službi, opskrbe i slično  neće moći ući, niti iz njega izaći.  Policija kod mjesta Lovišća kontrolira pristup Betini i Murteru, kazao je načelnik PU šibensko-kninske Ivica Kostanić. 

Policijski načelnik Ivica Kostanić (foto TRIS/G. Šimac)

-Uputili smo i brod sv. Jakov na područje murterskog akvatorija kako bi kontrolirali  izlaz i ulaz brodova u Murter odnosno Betinu. Propuštamo samo hitne službe i hitne medicinske slučajeve koje ćemo provjeravati dodatno. Opskrba ide redovno, ali pod većim nadzorom – kazao je načelnik Kostanić.  

Stožer civilne zaštite Šibensko-kninske županije napravio je, kažu, sve moguće radnje kako bi se otok Murter (naselja Betina i Murter) od jutros stavio pod mjeru karantene po preporuci epidemiološke službe, a sve u cilju zaštite zdravlja stanovnika otoka Murtera. U naselja Murter i Betina se, izuzev žurnih službi, opskrbe hrane i lijekova neće moći ući niti izići.

– Čim smo saznali za prvog  pacijenta u Murteru, krenuli smo u anketiranje svake osobe s kojom je bio u kontaktu i stavljanje u izolaciju tih osoba. Saznali smo za još čitavu mrežu ljudi, radi se o jako velikom broju te smo, dok se situacija ne poboljša i ne dođe do mogućnosti da se svi testiraju, odlučili da se mjesto stavi pod karantenu kako bi se spriječilo širenje zaraze i kako bi se njima pružila adekvatna zdravstvena skrb. Do jučer smo napravili sve pripremne radnje kako bi od danas došlo do karantene – kazala je epidemiologinja Ankica Parat Baljkas na današnjoj press konferenciji.

Epidemiologinja Ankica Parat Baljkas (foto TRIS/G. Šimac)

U Murteru će biti postavljen kontejner za trijažu bolesnika, a prema potrebi uzorkovanje pacijenata na COVID-19 će se vršiti na Murteru gdje će biti upućen još jedan liječnik.

Molimo sve stanovnike naselja Murter i Betina da se pridržavaju novonastale situacije kako bi se širenje virusa zaustavilo, a sve relevantne službe za pomoć stanovnicima u ovoj izvanrednoj situaciji su na terenu“, kazao je župan Pauk na današnjoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije.

Ispred zgrade Županije u pustom Šibeniku (foto TRIS/G. Šimac)

Predsjednik Stožera CVŠKŽ Nikola Blažević (foto TRIS/G. Šimac)

Press konferencija (foto TRIS/G. Šimac)

Press konferencija (foto TRIS/G. Šimac)

Mikrofoni (foto TRIS/G. Šimac)

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI