Neovisni novinarski portal
28.10.2020.
zdravlje
Hrvatski zavod za javno zdravstvo: Informacije i preporuke oko epidemije (poveznice)

Hrvatski zavod za javno zdravstvo:
Informacije i preporuke oko epidemije (poveznice)

Zbog povećanog interesa javnosti i medija, Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo svakoga će dana do 15 sati na svojim mrežnim stranicama objaviti najnovija saznanja u vezi koronavirusa. (Klikom na ovu poveznicu će te učitati frišku stranicu HZJZ-a s novim podacima i preporukama. U nastavku je sadržaj od 14. ožujka 2020. u 7.30 sati).

Navedena priopćenja sadržavat će aktualne podatke o broju oboljelih i savjete vezane uz sigurnost i zaštitu stanovništva.

Preporuke pogledajte OVDJE – NOVO!


EPIDEMIOLOŠKI PODACI

Informacije o novom koronavirusu (SARS-CoV-2) i COVID-19 bolesti na dan 13.03.2020.- stanje u 15 sati.

Laboratorijski potvrđenih oboljelih od COVID-19 bolesti u svijetu (izvor ECDC): 133 860

Broj umrlih u svijetu (izvor ECDC): 4 967

Broj oboljelih u Europi (EU/EEA i UK  – izvor ECDC): 28 297

Broj umrlih u Europi (EU/EEA i UK) : 1191

Broj oboljelih u Hrvatskoj: 31

Broj umrlih u Hrvatskoj: 0

U Hrvatskoj je do sada zabilježeno 31 oboljela osoba sa COVID-19 bolesti, od kojih je ukupno 8 oboljelih osoba u Primorsko goranskoj, 10 u Gradu Zagrebu, 4 u Varaždinskoj, 6 u Istarskoj, 1 u Sisačko –moslavačkoj, 2 u Zagrebačkoj županiji. Od ukupno 31 oboljelih 21 građana se zarazilo u inozemstvu (Italija, Njemačka, Austrija), a ostalih 10 su njihovi bliski i uglavnom obiteljski kontakti.

Europske zemlje u kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom (izvor ECDC, objavljeno 13. ožujka 2020.):

Napomena: podaci za Hrvatsku se mogu razlikovati od broja koje izvještavamo u nacionalnim izvještajima, jer se podaci u izvještajima ECDC-a objavlju s odgodom koliko je potrebno za dostavu izvještaja u ECDC.

Od ostalih zemalja svijeta ističemo broj oboljelih u Kini (80 954), Južnoj Koreji (7 979), Iranu (10075), Japanu (675) i Singapuru (187). (podaci za dan 13.3.2020.)


Zaraženim područjima  s osobito visokim rizikom smatraju se sljedeće države i pokrajine:

 • Kina
 • Južna Koreja
 • Hong Kong
 • Japan
 • Singapur
 • Iran
 • Italija

Ta su područja nadalje podijeljena u dvije kategorije s obzirom na visinu rizika, a u skladu s rizikom su predviđene mjere prema putnicima:

Područjima s najvišim rizikom, zbog raširene transmisije bolesti u populaciji, smatraju se slijedeće države/regije/pokrajine (kategorija 1):

 • Kineska provincija Hubei, uključujući grad Wuhan
 • Italija
 • Okrug Heinsberg u njemačkoj saveznoj državi Nordrhein-Westfalen
 • Južnokorejski grad Daegu i provincija Cheongdo
 • Iran

Osobe koje dolaze iz područja kategorije 1. obvezne su podvrgnuti se 14-dnevnom zdravstvenom nadzoru u organiziranoj karanteni (stranci) ili kućnoj karanteni (hrvatski građani)

 

Epidemijom zahvaćenim područjem s osobito viokim rizikom smatraju se slijedeće države/regije (kategorija 2):

 • Kina (osim područja već obuhvaćena 1.kategorijom mjera)
 • Južna Koreja (osim područja već obuhvaćena 1.kategorijom mjera)
 • Hong Kong
 • Japan
 • Singapur
 • Malezija
 • Bahrein
 • Njemačka
 • Francuska
 • Švicarska
 • Španjolska
 • Austrija
 • Engleska
 • Nizozemska
 • Švedska
 • Bela Krajina u Sloveniji

Sve osobe koje su unazad 14 dana boravile u područjima s lokalnom transmisijom bolesti, prema objavama Svjetske zdravstvene organizacije u dnevnim izvještajima Coronavirus disease (COVID-2019) situation reports, koji se mogu naći na ovoj poveznici: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/situation-reports ako razviju znakove bolesti dišnih puteva trebaju ostati kod kuće i nazvati telefonom liječnika.

Osobe koje dolaze iz područja kategorije 2. obvezne su podvrgnuti se 14-dnevnom zdravstvenom nadzoru u kućnoj karanteni/samoizolaciji. Strani građani, koji nemaju mjesto stalnog boravka u Hrvatskoj, moraju imati dokaz o osiguranom  smještaju u Hrvatskoj tijekom 14-dnevne samoizolacije. Ako borave u Hrvatskoj kraće vrijeme, mogu napustiti Hrvatsku prije isteka 14 dana ako su zdrave.

Hrvatski građani koji dolaze iz tih zemalja obvezni su na 14-dnevni zdravstveni nadzor u kućnoj karanteni/samoizolaciji, tj. ne mogu napustiti Hrvatsku do isteka 14-dnevnog zdravstvenog nadzora.

Bolesne osobe iz svih navedenih područja u slučaju pojave simptoma bolesti trebaju se javoiti liječniku radi izolacije, dijagnostike i liječenja.

Kod asimptomatskih povratnika se ne preporučuje testiranje jer osoba koja je prvih dana negativna u laboratorijskom testu može nakon par dana oboljeti, drugim riječima, negativan rezultat testiranja ne bi imao nikakvog utjecaja na 14-dnevnu karantenu.

Postupci provjeravanja putnika koji ulaze u Hrvatsku definirani su na način da se osigura najveća moguća zaštita zdravlja stanovništva i putnika uz minimalno ometanje međunarodnog prometa. Nadzor traje 14 dana od napuštanja zahvaćenog područja sa uspostavljenom ili lokaliziranom transmisijom novog koronavirusa.

U bliskih kontakata osobe s potvrđenom COVID-19 koji nemaju nikakve znakove bolesti rutinski se ne provodi testiranje na novi koronavirus. Razlog tome je što negativni nalaz testiranja u takvoj asimpotomatskoj fazi ne isključuje infekciju. Stoga se testiranje na SARS-CoV-2  provodi samo u slučaju postavljene sumnje na COVID-19 tj. kada se zadovolje klinički i epidemiološki kriteriji bolesti.

Brojeve dežurnih teritorijalno nadležnih epidemiologa možete naći ovdje.

Osobe sa simptomima akutne respiratorne infekcije (nagli početak barem jednog od slijedećih simptoma: povišena tjelesna temperatura, kašalj, kratak dah) uz ispunjene epidemiološke kriterije, kod kojih zdravstveni djelatnik postavi sumnju  na infekciju virusom SARS-CoV-2 (COVID-19)hospitaliziraju se uz primjenu mjera izolacije, dijagnostike i liječenja.

Osobe sa simptomima bolesti mogu doći u bolnicu samo uz prethodan dogovor liječnika s nadležnom bolnicom nakon što je liječnik postavio sumnju na COVID-19.

 

Dodatne mjere za sprečavanje unosa i širenja novog koronavirusa u Hrvatsku (9. ožujak 2020.)

Additional containment measures for novel coronavirus in Croatia (9 March 2020)


PREPORUKE

Rukovanje se smatra bliskim kontaktom za širenje bolesti koje se prenose kapljičnim putem, te se zbog toga preporučuje da se ljudi što manje rukuju, jer se time smanjuje rizik potencijalnog prijenosa bolesti koje uzrokuje novi koronavirus (COVID-19) i drugih bolesti koje se prenose tim putem.

Preporuča se zdravstvenim ustanovama i zdravstvenim djelatnicima da pružanje usluga zdravstvenog turizma (pružanje zdravstvenih usluga osobama koje dolaze izvan Hrvatske, primjerice dentalne usluge, lječilišne usluge i dr.) osobama koje dolaze iz zahvaćenih područja odgode u narednih mjesec dana kako bi se spriječio rizik mogućeg širenja COVID-19 bolesti uzrokovane novim koronavirusom (SARS-CoV-2) iz zahvaćenih područja.

Koronavirus – najnovije preporuke

Postupci pranja, čišćenja i dezinfekcije sanitetskih vozila, autobusa, vlakova, brodova i zrakoplova

Naputak za pravilno pranje ruku


Zemljopisnu raspodjelu potvrđenih slučajeva po danima i globalno i po zemljama možete naći na stranicama ECDC-a koje se svakodnevno ažuriraju na ovoj poveznici:

https://www.ecdc.europa.eu/en/geographical-distribution-2019-ncov-cases

Novosti vezane uz mjere čuvanja zdravlja: Kratki pregled situacije s preporukama za čuvanje zdravlja objavljen je na mrežnim stranicama HZJZ-a, koji možete naći na ovoj poveznici: https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/epidemija-pneumonije-povezana-s-novim-koronavirusom-kina/

Na stranicama HZZ objavljeni su pitanja i odgovori o novom koronavirusu na Hrvatskom i engleskom jeziku:


COVID-19 – Priopćenje prvog slučaja

Kako umanjiti rizik od zaraznih bolesti – video prilog.

 

Brojevi telefona Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za građane na temu koronavirusa: 091 468 30 32 i 099 468 30 01. Dostupni su za svaki radni dan od 8 do 22 sata te subotom i nedjeljom od 8 do 14 sati.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI